3. etapa Okolo Slovenska 2021: Halvorsen najrýchlejší, Sagan vedie

Okolo Slovenska 2021
Peter Sagan 3. etapa Okolo Slovenska 2021

zdroj: Igor Stančík, okoloslovenska.com

Aj 3. etapa Okolo Slovenska 2021 sa rozhodla v hromadnom šprinte. V Považskej Bystrici bol najrýchlejší Kristoffer Halvorsen (Uno-X), ktorý získal prvé víťazstvo na pretekoch. Peter Sagan (BOH) skončil na tretej priečke a vďaka bonusovým sekundám sa obliekol do žltého dresu.

Po zákrute sa na čelo dostal vlak tímu Deceuninck – Quick-Step, ale José Alváro Hodeg (:dqt:) stratil koleso svojho kolegu a šprintoval popri Petrovi Saganovi o tretiu priečku, štyri bonusové sekundy a teda aj vedenie pretekov. Slovák vedie pred poslednou etapou s náskokom dvoch sekúnd na Kolumbijčana, ktorý sa umiestnil na štvrtej pozícii.

Pred nimi sa však našli dvaja rýchlejší pretekári. Austrálčan Kaden Groves (:bex:) na poslednú chvíľu zrýchlil, aby predbehol šprintujúceho Kristoffera Halvorsena, ktorý si zvolil riskantnú cestu okolo Hodega a bariér. 25-ročný Nór Halvorsen len o centimetre udržal svoj dlhý nástup a po potvrdení photofinishu získal prvé víťazstvo v sezóne, premiérové v drese Uno-X.

Nalini - procycling

 

Najdlhšia etapa pretekov mala 193,2 km. Viedla z Dolného Kubína do Považskej Bystrice. Aj napriek štyrom vrchárskym prémiám sa malo šprintovať, záverečná časť bola rovinatá. V severnej časti Slovenska bolo 19 °C a miestami pršalo.

Video šprintu:

Ako dnes prebehla 3. etapa Okolo Slovenska 2021?

Okolo Slovenska 2021 3. etapa – profil:

3. etapa Okolo Slovenska 2021 profil

Rýchly štart

Začiatok bol veľmi rýchly, v pelotóne došlo k pádu, ale všetci dokázali pokračovať.

Na kopci Zázrivá Zázrivá (4,4% – 3,6 km) sa odtrhli dve skupiny, prémiu získal Jan Bárta (Elkov – Kasper), ale po kopci ostali vpredu len Dylan Sunderland (Qhubeka NextHash) a Idar Andersen (Uno-X Pro Cycling Team).

 

Nový únik

Až na stúpaní Lutiše (4,3 km – 4,8%) sa vytvoril definitívny únik dňa v zložení: Andrea Garosio, Alessandro Tonelli (Bardiani CSF Faizanè), Roger Adriá (Equipo Kern Pharma), Matěj Zahálka (Elkov – Kasper) a Tomasz Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski).

Po 50 km bol náskok vedúcej pätice na úrovni 1:40 min.

Po body na vrchárskych prémiách si prichádzal Andrea Garosio, ktorý si zväčšoval svoj náskok vo vrchárskom drese.



Zahálka sólo

30 km pred cieľom bol na čele už len český pretekár Matěj Zahálka, ktorý sa uvoľnil po Čelkovej Lehote (2,32 km – 3,6%). Tempo hlavnej skupiny udával tím Deceuninck – Quick-Step. Onedlho bol zvyšok úniku pohltený, Záhálkova cesta sa skončil pri vstupe do posledných 20 km.

Sagan získal dve sekundy

Peter Sagan 3. etapa Okolo Slovenska 2021
© Igor Stančík, okoloslovenska.com

Na šprintérskej prémii v Dolných Kočkovciach, 22 km pred cieľom, ešte Zahálka viedol a zobral tri bonusové sekundy. Za ním sa však bojovalo 2 a 1 sekundu. Na páske bol po krátkom šprinte prvý Peter Sagan.

Deceuninck – Quick-Step kontroluje

Na mokrých vozovkách sa pelotón rýchlo blížil do cieľa. Na čele dominoval tím Deceuninck – Quick-Step, ale ukázali saj aj Gazprom RusVelo alebo BikeExchange či Astana Premier-Tech. Premiérovo na pretekoch sa vytvoril šprintérsky vlak nórskeho tímu Uno-X pre Kristoffera Halvorsena.

Dramatický šprint v Považskej Bystrici

Vlak Quick-Stepu sa rozbil a už sa pevne nespojil. Zato Halvorsen sa so svojimi kolegami držal v poslednom kilometri na najvýhodnejších priečkach. Na kolese Nóra sa najprv držal Sagan, ale na ostrej zákrute došlo k prekopaniu čela pretekov.

Na špici sa ukázal rozbiehač pre Kadena Grovesa, viedol aj Israel Start-Up Nation pre Itamara Einhorna. Aj keď Hodeg na tom nebol pozične najlepšie, 200 metrov pred cieľom rozbiehali šprint. Hodeg si musel zalepiť medzeru a na vzduchu sa ocitol skoro, aby sa dostal cez Sagana zavesenom na Morkovovi.

Hodeg a Sagan šprintovali dvesto metrov pred cieľom. Halvorsen si našiel medzeru na ľavej strane cesty a 50 metrov do konca sa dostal na čelo. Z druhej strany okolo Hodega vyrazil Groves, ktorý mal najlepšie zrýchlenie, ale tesne mu ušlo víťazstvo.

3. etapa Okolo Slovenska 2021 – výsledky:

Čo čaká na cyklistov zajtra, v nedeľu?

4. etapa Okolo Slovenska bude poslednou, zároveň aj profilovo najľahšou. Na trase z Trenčianskych Teplíc do Trnavy sa prejde 159 km, pričom záver sa odohrá na rovinatých okruhoch. Finále je rovinaté, všetko by malo byť nachystané na hromadný šprint.

>>> Profily a trasa

 

Profily a foto: okoloslovenska.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár