4. etapa Giro d’Italia 2021: Joseph Dombrowski napodobnil Hoorna zo včera, de Marchi ružový

Giro d'Italia 2021
Joseph Dombrowski Giro 2021

zdroj: twitter.com/TeamEmiratesUAE / bettini photo

Po včerajšej rovinatej, ale predsa náročnej 3. etape, si na cyklistov brúsila zuby 4. etapa Giro d’Italia 2021 a jej prvé kopce, ktoré mali prehovoriť do celkovej klasifikácie. Preto sa na pozore museli mať práve cyklisti, ktorí uvažujú o zisku maglia rosa. K slovu sa taktiež mohli hlásiť vrchári či dokonca pretekári z celodenného úniku, ktorý v dnešnej etape bol naozaj početný. Tým pádom sa mohol zopakovať scenár zo včera. Taktiež mohlo dôjsť k prezliekaniu líderského dresu. Napokon sa dnešným premoknutým víťazom stal Američan Joseph Dombrowski (UAD), ktorý berie aj modrý dres najlepšieho vrchára. Alessandro de Marchi (:isn:) berie zas ružový dres. Do bieleho sa po dnešku prezlieka Attila Valter (FDJ).

Rozhodujúca pasáž

Ako sa na trati v praxi ukázalo, rozhodujúcim úsekom bolo klesanie z Castello di Carpineti, v priebehu ktorého zaútočila z 25-členného úniku trojica v zložení Rein Taaramae (:iwg:), Chris Juul-Jensen (:bex:) a Ben Hermans (:iwg:). Napokon Benovi v ďalších kilometroch došli sily, a teda čelo pretekov tvorila iba dvojica, ktorá si držala stabilný minútový náskok pred skupinou prenasledovateľov. V nej bol najaktívnejší Alessandro de Marchi (:isn:), ktorý útočil na zisk rúžového dresu, nakoľko pelotón dnešný únik nemal v záujme výrazne stíhať. Chrbát de Marchimu strážil Joseph Bombrowski (UAD).

Záver a Joseph Dombrowski

V závere etapy na stúpaní Colle Paserino zaútočil ešte výraznejšie Alessandro de Marchi a dolepil sa na dvojicu, ktorá takto vpredu osamote jazdila viac ako 40 kilometrov. Joseph však ihneď zaútočil Marchimu a osamostatnil sa na čele pretekov. Do cieľa v tom čase ostávali iba 3 kilometre. Tie však Dombrowskemu ubiehali rýchlejšie, nakoľko si išiel po cenný etapový vavrín. Na druhé miesto tak odsunul Alessandra de Marchiho. Tá ho však veľmi nemusí mrzieť, pretože zajtra bude práve on, kto bude najviditeľnejší v pelotóne vďaka svietiacemu rúžovému dresu. Bronzová priečka patrí Filippovi Fiorellimu (Bardiani CSF).

V celkovom poradí nedošlo k výrazným zmenám. Po dnešnej etape však z neho vypadáva Joao Almeida (:dqt:) a Vincenzo Nibali (:efn:).

Ako sa vyvíjala etapa?

Giro 2021 stage profiles
profil 4. etapa Giro d’Italia 2021 https://www.cyclingnews.com/races/giro-d-italia-2021/stage-4/live-report/

Počasie

Cyklisti sa na talianskej grandtour prebudili do upršaného rána, a preto museli zvoliť dresy s dlhým rukávom, respektíve s návlekmi. Inak sa do dnešnej etapy nepripravil ani Peter Sagan (BOH), ktorý si dnešnú etapu po včerajšom perfektnom výkone (na poslednom stúpaní Peter Sagan dosiahol najvyšší výkon 440 w spomedzi všetkých cyklistov v pelotóne) zvolil za oddychovú. Preto si nenaskočil ani do celodenného početného úniku.

Početný únik

Hneď od úvodu etapy fanúšikovia mohli vidieť pokusy viacerých pretekárov dostať sa do celodenného úniku. Boli to najmä pretekári tímu Intermarché – Wanty – Gobert, tímu, ktorý včera oslavoval nádherné etapové víťazstvo. Avšak postupne ako kilometre ubiehali, čoraz viac a viac cyklistov sa chcelo predrať na čelo pretekov a participovať tak pri tvorbe uniknutej skupiny. No až po 40 kilometroch sa vyformovala stabilná skupina, ktorá obsahovala až 25 cyklistov. Jazdili v nej Filippo Zana, Samuele Zoccarato, Filippo Fiorelli (všetci Bardiani CSF-Faizanè), Amanuel Ghebreigzabhier, Jacopo Mosca, Koen De Kort (:tfr:), Quinten Hermans, Rein Taaramae (:iwg:), Joe Dombrowski, Valerio Conti (UAD), Filippo Tagliani, Nicola Venchiarutti (Androni-Giocattoli-Sidermec), Francesco Gavazzi, Marton Dina (Eolo-Kometa), Alessandro De Marchi (:isn:), Pieter Serry (:dqt:), Attila Valter (FDJ), Nicolas Edet (COF), Jan Tratnik (TBV), Chris Juul-Jensen (:bex:), Nelson Oliveira (MOV), Andrea Vendrame (ACT), Victor Campenaerts (:tqa:), Nico Denz (DSM) a Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix). 100 kilometrov pred cieľom mali náskok šiestich minút avšak rovinatú pasáž etapy za sebou. Kopce sa stali neodmysliteľnou súčasťou dňa. Pelotón bol vedený Filippom Gannom (:ins:), lídrom pretekov.

Image
https://twitter.com/giroditalia/status/1392094484171739137/photo/1

Šprintérska prémia

Na 1. šprintérskej prémii bolo k dispozícii za výhru 12 bodov. Tie za zaujímavé považoval jej víťaz Talian Filippo Tagliani. (Poradie za Taglianim: Venchiarutti – 8, Fiorelli – 6, De Marchi – 5, Gavazzi – 4, Vendrame – 3, Dina – 2 a Mosca – 1) Pelotón prešiel šprintérskou prémiou o 5 minút neskôr, a teda časový náskok čela pretekov začínal postupne strácať na svojej pompéznosti. Dôvodom bol najmä členitý profil druhej časti etapy, ktorý aj stimuloval tvorbu gruppetta zo zadných radov pelotónu.

Kopce, kopce a ešte raz kopce

Stúpanie na Castello di Carpineti

Prvým kategorizovaným stúpaním bol výjazd na Castello di Carpineti. Pelotón v jeho začiatku strácal na únik ustálených štyri a pol minúty. Tím INEOS Grenadiers veľmi netlačil na pílu. Predsa len galeje plné stúpaní a klesaní ešte len netrpezlivo vyčkávali na cyklistov podobne ako organizátori na krajšie počasie, nakoľko v tejto časti etapy nastali problémy s televíznym prenosom.

Prvými pretekármi, ktorí odpadli z čela úniku počas stúpania, bol Tagliani, pre ktorého bola cieľom šprintérska prémia, a Zoccarato. To nebol prípad Francesca Gavazziho (Eolo-Kometa), ktorý 200 metrov pred vrcholom stúpania zaútočil a zobral tak najväčšiu porciu bodov. Urobil to však pre svojho tímového kolegu Albaneseho, lídra vrchárskej klasifikácie, ktorý sa do úniku nedostal. Druhý na prémii bol Taaramae, tretí Juul-Jensen a štvrtý Hermans. A presne táto trojica v klesaní zvýšila tempo a postupne sa odlepila od skupiny celodenného úniku.

Image
https://twitter.com/giroditalia/status/1392110266830184453/photo/1                

Z pelotónu v tom čase začali odpadávať prví šprintéri. Peter Sagan sa však v ňom ešte držal.

Dvojica Intermarché – Wanty – Gobert

Quinten Hermans a Rein Taaramae (:iwg:) si postupne budovali náskok nielen na pelotón ale taktiež aj na zvyšok celodenného úniku. Mal dvojminútovú hodnotu. Preto najväčšou otázkou v tom čase nebolo to, kto vyhrá z pelotónu, ale či to dvojica belgickej stajne dotiahne až do víťazného konca. Včera vyhral ich kolega, dnes jazdili ako pokropení živou vodou. Do cieľa zostávalo 50 kilometrov a kopec Montemolino sa blížil.

Kopec Montemolino

Druhým klasifikovaným stúpaním na trati dnešnej etapy bol 9-kilometrov dlhý kopec zvaný Montemolino. Ako prvý na jeho vrchol prišiel Taaramae, ktorý viedol druhého Juula-Jensena. Skupina prenasledovateľov, ktorá pohltila Hermansa, strácala viac ako minútu a pelotón až 8 minút. A teda už sa vedelo, že dnešný víťaz vzíde zo skupiny celodenného úniku. Nebolo však jasné, či to bude niekto z úplného čela pretekov alebo zo skupiny prenasledovateľov. V hre však bol ružový, biely a modrý dres  spoločne s etapovým víťazstvom. O motiváciu teda bolo postarané.

Napokon sa etapovým víťazom stal Joseph Dombrowski, ktorý bol takpovediac za „správnym chrbtom v správni čas“.

Image
https://twitter.com/giroditalia/status/1392133830572707842/photo/1

Hra o pozície v celkovej klasifikácii

V pelotóne v priebehu záverečného stúpania došlo k viacerým selekciám. Tempu nestačil prekvapivo Joao Almeida (:dqt:). O pár stovák metrov zaútočil Španiel Mikel Landa (TBV), ktorý sa dnes prezentoval naozaj v dobre forme. Zahanbiť sa však nedali ani Egan Bernal (:ins:), Hugh Carthy (:efn:) či Alexander Vlasov (AST). Spoločne dostihli Landu a vybudovali si pársekundový náskok na zvyšných GC favoritov a tým pádom lepšiu pozíciu do ďalších bojov. Čo je však dôležité, z boja o maglia rosa vypadáva Joao Almeida a Vincenzo Nibali (:efn:).

4. etapa Giro d’Italia 2021: výsledky

01 Joe Dombrowski UAE Team Emirates04:58:38100
02 Alessandro De Marchi Israel Start-Up Nation+ 1340
03 Filippo Fiorelli Bardiani CSF Faizanè+ 2720
04 Louis Vervaeke Alpecin-Fenix+ 2912
05 Jan Tratnik Bahrain Victorious+ 294
06 Attila Valter Groupama-FDJ+ 44
07 Nicolas Edet Cofidis+ 49
08 Nelson Oliveira Movistar Team+ 57
09 Rein Taaramäe Intermarché-Wanty-Gobert+ 01:33
10 Christopher Juul-Jensen Team BikeExchange+ 01:36

4. etapa Giro d’Italia 2021: priebežné celkové poradie

Novým lídrom sa teda stáva Alessandro de Marchi, ktorý vedie o 22 sekúnd pred druhým Dombrowskim. Z favoritov na celkové poradie je na tom najlepšie Alexander vlasov.

01 11 Alessandro De Marchi Israel Start-Up Nation13:50:44
02 88 Joe Dombrowski UAE Team Emirates+ 22
03 58 Louis Vervaeke Alpecin-Fenix+ 42
04 7 Nelson Oliveira Movistar Team+ 48
05 59 Attila Valter Groupama-FDJ+ 01:00
06 76 Nicolas Edet Cofidis+ 01:15
07 Aleksandr Vlasov Astana-Premier Tech+ 01:24
08 5 Remco Evenepoel Deceuninck-Quick Step+ 01:28
09 1 Alberto Bettiol EF Education-NIPPO+ 01:37
10 15 Hugh Carthy EF Education-NIPPO+ 01:38

4. etapa Giro d’Italia 2021: klasifikácia do 25 rokov

Najlepším mladom jazdcom sa stáva maďarská vychádzajúca hviezda Attila Valter (FDJ).

1 Attila Valter Groupama-FDJ13:51:44
2 Aleksandr Vlasov Astana-Premier Tech+ 24
3 Remco Evenepoel Deceuninck-Quick Step+ 28
4 Egan Bernal INEOS Grenadiers+ 39
5 Pavel Sivakov INEOS Grenadiers+ 01:08
6 Daniel Martinez INEOS Grenadiers+ 01:10
7 Jai Hindley Team DSM+ 01:20
8 Tobias Foss Jumbo-Visma+ 01:42
9 Gino Mäder Bahrain Victorious+ 01:55
10 Harold Tejada Astana-Premier Tech+ 02:56

Zajtra je na programe 5. rovinatá etapa, ktorá by mala vyhovovať čistokrvným šprintérom. Peter Sagan je jedným zo širšieho okruhu favoritov.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár