4. etapa La Vuelta a Espaňa 2021: Šprint na druhý pohľad

Vuelta a España 2021
4. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 profil trasa

zdroj: ©Photogomezsport

4. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 prinesie ďalšiu možnosť pre rýchly dojazd. Aj keď nemusí byť všetko jasné.

>>Výsledky a priebeh etapy:

V predošlej etape sa z víťazstva a červeného dresu radoval Estónec Rein Taaramäe (:iwg:). Primož Roglič síce prepustil červený dres, ale stále je najlepším jazdcom z favoritov na celkový triumf a Vuelta sa zatiaľ vyvíja podľa plánu.

4. etapa La Vuelta 2021:

utorok 17. augusta 2021
Dĺžka
: 164 km
Profil: rovinatý, 1290 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:38, El Burgo de Osma
Predpokladaný dojazd: ~17:30, Molina de Aragón

Cyklistika: 4. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV

Nalini - procycling

4. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

4. etapa Vuelta a Espaňa 2021 mapa
©Unipublic

Po troch dňoch sa opustil región Burgos, smeruje sa do provincie Guadalajara v strede Španielska. V cieľovej dedine Molina de Aragón sa nachádza druhý najväčší zachovalý hrad Španielska. Etapa je rovinatá, ale v nadmorskej výške 1000 metrov nad morom.

4. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

4. etapa Vuelta a Espaňa 2021
4. etapa Vuelta 2021. © Unipublic

Väčšina dňa nie je nijak zložitá. Postupuje sa cez krátke kopčkey, ale ani jeden z nich nie je kategorizovaný. Na 102. kilometri príde v Alcolea de Pinar šprintérska prémia za 20 bodov, takže šprintéri v pelotóne budú na pozore.

Aj samotný vstup do cieľa je pomerne priamočiary. Najdôležitejšia zákruta príde pred koncom predposledného kilometra. Aj keby sa zdalo, že sa všetko skončí pohodlným špurtom, zdanie môže klamať.

Záver je tvorený stúpaním o dĺžke 450 metrov s priemerným sklonom 4,6%. Posledných sto metrov je rovinatých. Pre niektorých šprintérov to však môže byť ťažký oriešok.

Počasie

28 °C za slnečného počasia. Vietor by nemal zohrať úlohu, bude iba veľmi slabý.

4. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – favoriti

Dôležitá bude podpora v posledných 5 km, ktoré budú dozaista hektické. Finišuje sa v mestskej časti, kde bude vytváranie si nových pozícií obtiažnejšie ako pár kilometrov pred cieľom.

Núkajú sa šprintéri typu Michael Matthews (:bex:). Austrálčan skončil v druhej etape na treťom mieste a zjavne je vo forme. 30-ročnému šprintérovi podobné finiše do falošnej rovinky veľmi sedia. Má kvalitnú podporu, v najlepších rokoch vedel v takomto finále poraziť úplne každého.

Michael Matthews
Michael Matthews. © A.S.O./Pauline Ballet

Alex Aranburu (AST) je veľmi podobným jazdcom ako Matthews. Aj keď Bask by si prial ešte o čosi náročnejšie finále, svoju formu by mal využiť. Nanešťastie, ak sa nedokáže oddeliť na začiatku stúpania, v závere sa nájdu papierovo rýchlejší jazdci ako 25-ročný Bask.

Alex Aranburu Okolo Baskicka 2021
Alex Aranburu. zdroj: twitter.com/ehitzulia

Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) alebo Fabio Jakobsen (:dqt:) – prvý a druhý muž rovinatej druhej etapy. Čo dokážu ponúknuť na náročnejšej koncovke? Obaja vo svojej kariére smerujú na klasiky, a takéto finiše sú na polceste k ním. Lenže, im ako ťažším jazdcom stúpanie na konci nepraje. Bude zaujímavé sledovať, či sa tím Deceuninck – Quick-Step neodváži pomôcť inému mužovi. Ním by mal byť veľmi rýchly klasikár Andrea Bagioli (:dqt:).

Fabio Jakobsen 2021 Vuelta a Espaňa 2. etapa
Jakobsen na Okolo Valónska. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Luc Claessen

Vlani sa na podobnej koncovke na Gire radoval Arnaud Démare (FDJ). Výsledkovo sa Francúz trápi, ale môže kedykoľvek zasiahnuť.

Mladíci či neustály Roglič?

Tom Pidcock (:ins:) a Quinn Simmons (:tfr:) sú dva supertalenty na štarte, ktoré takéto koncovky obľubujú. Obaja majú v nohách dynamit. Dokážu však na svojej prvej Grand Tour nájsť dobrú pozíciu?

Quinn Simmons 3. etapa Okolo Valónska 2021
Simmons vyhral Okolo Valónska, je vo forme. zdroj: twitter.com/TrekSegafredo

Z ďalších šprintérov sa o slovo môžu prihlásiť Jordi Meeus (BOH) – na podobnom finiši bol veľmi dobrý na Étoile de Bessèges zo začiatku sezóny, alebo Magnus Cort (:efn:), aj keď ten sa podľa dostupných informácií sústredí na pomoc Carthymu a posledný týždeň. V hre sú aj Juan Sebastian Moláno (:uae:) a Matteo Trentin (:uae:) – veľmi dobrí šprintéri s kopcovitými črtami.

Juan Sebastian Molano Vuelta a Burgos 2021
Molano na Burgose.© Ricardo Ordonez

A čo Primož Roglič (:tjb:)? Slovinec je na pole position z kandidátov na celkové poradie, neťaží ho červený dres a aj vlani sa na Vuelte predviedol v klasikárskom finiši. Jeho víťazstvo nie je pravdepodobné, ale hon za bonusovými sekundami by nemal nikoho prekvapiť.

Nalini - procycling

Favoriti štvrtej etapy Vuelta a Espaňa podľa Cyklonews:

★★★★ Matthews
★★★ Aranburu, Philipsen, Jakobsen
★★ Démare, Moláno, Meeus, Simmons
★ Roglič, Pidcock, Cort, Bagioli

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár