4. etapa Okolo Katalánska 2021: Trojica jazdcov Ineosu na čele poradia

Okolo Katalánska 2021
chaves

zdroj: twitter.com/GreenEDGEteam

4. etapa Okolo Katalánska 2021 bola kráľovskou 100. ročníka. Vyhral ju Esteban Chaves (:bex:). Adam Yates (:ins:) sa udržal na čele celkového poradia a je na najlepšej ceste v nedeľu ovládnuť preteky. Na pódiu ho dopĺňajú Richie Porte (:ins:) a Geraint Thomas (:ins:).

V piatok je na programe kopcovitá etapa s kopcom Port de Montserrat (7,8 km 6,6%), po ktorom príde zjazd do cieľa.

Ako prebehla 4. etapa Okolo Katalánska 2021?

Najťažšia etapa

Tento rok ešte podobne náročná etapa v cyklistickom kalendári nebola. Port de Toses (9,3 km – 6,6%) a Port d’El Cantó (24,7 km – 4,4%) si nohy počas dňa zapamätali. Potom si na najlepších počkalo Port Ainé s 18,7 km a 6,6%. Celkovo sa prešlo 168,5 km a až 3980 výškových metrov. Cieľ sa zároveň nachádzal v nadmorskej výške 1959 metrov nad morom. Port Ainé je lyžiarske stredisko v Pyrenejách.

Profil: 4. etapa Okolo Katalánska 2021:

4. etapa Okolo Katalánska 2021
4. etapa Okolo Katalánska 2021. zdroj: voltacatalunya.cat

Tvrdý boj o únik

Na severozápade Katalánska bolo pekné počasie, v dolinách aj 17 ºC, čo sa s výstupom do hôr zmenilo. Do etapy nezasiahli viacerí pretekári. Chýbal dôležitý muž z Jumbo-Visma George Bennett (:tjb:), Domen Novak (TBV), ale aj vrchári s možnosťou dobrého výsledky Jai Hindley (DSM) a Ilnur Zakarin (Gazprom RusVelo). V pretekoch ostalo 158 jazdcov.

Keže začiatok bol do kopca, už od prvého kilometra sa chceli viacerí oddeliť. Prvú šprintérsku prémiu si vybral víťaz prvej etapy Andreas Kron (:lts:), ale jemu, ani ostatným nebolo hneď dovolené uniknúť. Na stúpaní Port de Toses bol pelotón dosť roztrieštený a prebiehal súboj o pozície.Už približne tretina pelotónu zaostávala a jej cieľom bolo dnes sa dostať do cieľa v časovom limite. Medzi nimi bol aj Peter Sagan (BOH).

Počas dňa postupne etapu vzdali: Elissonde (:tfr:),  Evans (:iwg:), Kron (:lts:) alebo mladý Čech Karel Vacek (:tqa:).

Na čele 12 jazcdcov, Ineos pracuje

Až tri kilometre pred vrcholom Port de Toses sa odhodal na útok Thomas De Gendt (:lts:).Spolu s ním sa na čele ocitli Lennard Kämna (BOH), Koen Bouwman, Antwan Tolhoek (:tjb:), Juan Pedro Lopez (:tfr:), Clément Champoussin (ACTň, Rigoberto Urán (:efn:), Sergio Samitier, Antonio Pedrero (MOV), Attila Valter (FDJ), Joe Dombrowski (:uae:) a Louis Meintjes (:iwg:).

Na špici pelotónu sa usadil INEOS Grenadiers s lídrom Yatesom. Najnebezpečnejším jazdom v úniku bol Nemec Kämna, ktorý v celkovom poradí strácal len 1:33 min a britský tím bol v pozore. V doline 85 km pred koncom mal únik náskok iba 1:30 a vyzeralo to, že predná skupina dnes nedosiahne úspech.

Na Port d’El Cantó prvý Kämna

Druhé stúpanie dňa začalo 62 km pred cieľom a 12 jazdcov malo náskok troch minút. Ako prvý zo skupinky odpadol De Gendt, pričom skoro na stúpaní zaútočil Kämna. Jazdec BORA – hansgrohe bol v dnešnej etape až príliš odhodlaný a pokračoval. Jednak svojou prítomnosťou v skupine znemnožnil úspech jeho kolegom v úniku, napokon sa vydal na dlhú sólovú jazdu. Na konci stúpania mal náskok 1:20 na zvyšok úniku a až 3:50 min na pelotón, ktorý stále viedol Ineos.

Port Ainé

Na začiatku cieľového stúpania mal mladý Nemec náskok 2 minúty. Prvé kilometre boli prudké a to sa podpísalo veľkým dielom. Po štyroch kilometroch bol dostihnutý a jeho sen tak skončil. V tento moment bolo približne 40 jazdcov v hlavnej skupine. Po chvíľach pohody prišiel útok Kruijswijka (:tjb:), no po kilometri skončil. Holanďan sa odpálil a následne nestíhal tempu skupiny vedenej silným Ineosom.

Rozhodujúci útok

7 kilometrov pred cieľom prišiel rozhodujúci nástup. Esteban Chaves (:bex:) už včera vyzeral veľmi dobre a dnes to len potvrdil. Meter za metrom si vypracoval náskok 15 sekúnd. Ten udržiaval na konštantej veľkosti, 750 metrov pred cieľom mal dokonca 20 sekúnd a vyzeralo to skvelo pre Kolzmbíjčana. Po dvoch rokoch si tak šiel pre víťazstvo na World Tour pretekoch. Za nim Ineos iba udržiaval pozície a bolo jasné, že 31-ročný cyklista bude oslavovať. Adam Yates (:ins:) udržal celkové prvenstvo, naopak stratil Joao Almeida (:dqt:). Ten sa zlomil niekoľko stoviek metrov pred páskou. V prvej trojke celkového poradia tak máme trojicu jazdcov Ineosu.

Víťaz

Výsledky: 4. etapa Okolo Katalánska 2021

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár