4. etapa Okolo Katalánska 2022: Almeida strojovým tempom porazil každého

4. etapa Okolo Katalánska 2022

zdroj: https://twitter.com/Arkea_Samsic/status/1505591/photo/1

4. etapa Okolo Katalánska 2022 merala 166 kilometrov a profilovo išlo o horskú skúšku, končiacu v lyžiarskom stredisku Boí Taüll. V ňom sa z víťazstva tešil Joao Almeida (:dqt:), ktorý záverečných 5 kilometrov jazdil v neskutočne vysokom strojovom tempe. Druhý skončil Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), ktorý v závere dvakrát zaútočil. Tretí finišoval v kontakte Sergio Higuita (BOH). Novým lídrom sa stáva Quintana, ktorý má rovnaký čas ako dnešný víťaz. 

V záverečnom novom stúpaní svoju extratriedu predviedol Portugalčan Joao Almeida, ktorý najprv sťahoval únik, neskôr útočil na etapový vavrín. Konkurencie schopní mu boli len dvaja pretekári a to Quintana a Higuita. Doterajší líder Ben O’Connor (ACT) v závere zaostal. Napriek tomu sa boj o celkové víťaztsvo poriadne zamotal. Prvý dvaja pretekári majú zhodný čas a ostatní rivali zaostávajú len o pár sekúnd. Preteky Okolo Katalánska sa môžu rozhodnúť naozaj kdekoľvek.

4. etapa Okolo Katalánska 2022 – priebeh

Profil:

https://www.voltacatalunya.cat/en/stage-4

Dlhé formovanie úniku

Cyklisti sa dnes na trať vydali krátko po 12. hodine SEČ. O členstvo v celodennom úniku mali zújem viacerí pretekári, no ten sa vyformoval až po zdolaní prvého klasifikovaného stúpania dňa Coll de Boixols, ktoré vyhral Marc Soler (MOV). Až po ňom sa vytvoril 7-členný únik v zložení Marc Soler (UAD), Bruno Armirail (FDJ), Juanpé Lopez (:tfr:), Jesús Herrada López (COF), Hugh Carthy (:efn:), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi) a Mark Donovan (DSM). Inak povedané, do úniku sa dostali jazdci, ktorí priamo ohrozovali vedúceho a v pelotóne jazdiaceho Bena O’Connora (ACT).

Čelo pod kontrolou

Na méte 100 kilometrov pred cieľom mal únik náskok necelé tri minúty, ktoré si udržiaval po väčšinu etapy. Hlavné pole bolo vedené tímom priebežného lídra pretekov AG2R Citroen až po stúpanie Port de la Creu de Perves. To bolo akousi prípravou na veľkolepé finále v lyžiarskom stredisku Boí Taüll. Tam však už nedorazil Francúz Pavel Sivakov (:ins:), ktorý z pretekov odstúpil.

Port de la Creu de Perves

V poradí druhú vrchársku prémiu 1. kategórie vyhral Jesús Herrada López. Pelotón ju zdolal o necelé dve minúty neskôr. Veľké finále v podobe 13-kilometrov dlhého tiahleho stúpania sa blížilo.

 

Armirail sa nevzdáva

Nástupné kilometre záverečného kopca mali stúpavý charakter, ktorý mohol niektorých cyklistov unaviť ešte pred jeho oficiálnym začiatkom.

Najdlhšie z čelnej skupiny vydržala dvojica Bruno Armirail a Mark Donovan, ktorá 23 kilometrov pred cieľom zaútočila. Pelotón strácal už len minútu a pravdepodobne preto z neho vytrielil Jonas Hvideberg (DSM), líder bodovacej súťaže. Jeho snaha však nenašla pochopenie u zvyšku pelotónu.

Cieľové stúpanie Boí Taüll

Vozovka nadobudla ozajstný sklon 13 kilometrov pred cieľom. Vtedy tempo z čela zvýšil Bruno Armirail, ktorý sa tak zbavil Marka Donovana. Čoraz viac vyselektovanejšie hlavné pole však už nebolo ďaleko. Rozdiel bol len 35-sekundový. Režisérsku taktovku prevzal tím Arkéa-Samsic, ktorý pripravoval pevnú pôdu pre priebežne tretieho Naira Quintanu. Avšak domestici francúzskeho prokontinentálneho tímu išli až zbytočne vysoké tempo, ktoré dostalo do miernych problémov Naira Quintanu. Naopak, líder Ben O’Connor útočil spoločne s ďalšími favoritmi.

Na méte 10 kilometrov do cieľa však boli všetci favoriti pokope. Jediným prekvapením bola energetická kríza Alejandra Valverdeho (MOV). Naopak, energiou prekypoval George Bennett (UAD), ktorý dostihol Armiraila z úniku. Obaja pospolu pokračovali v jazde do cieľa. Na hlavnú skupinu, vedenú tímom INEOS – Grenadiers, si však vypracoval len 15 sekúnd.

3500 metrov pred cieľom začalo ísť do tuhého. To pocítili viacerí favoriti ako napríklad Esteban Chaves (:efn:), ktorý visel doslova za oči. Nástup Richarda Carapaza (:ins:) mu preto veľmi neprospel. Estebana Chavesa sa chytil Sergio Higuita (BOH). Za nimi však fantasticky jazdil Joao Almeida (UAD), ktorý dostal do červených čísiel lídra pretekov Bena O’Connora, ktorý už začal zaostávať. Nairo Quintana jazdil solídne v kontakte.

Kilometre pred cieľom zaútočil Nairo Quintana, no Sergio Higuita už po druhýkrát jasne ukázal, že dnes má dobrý deň. Ten však mal aj Joao Almeida, ktorý strojovým tempom sa blížil k cieľu. Vytvorila sa nám tak trojica najsilnejších v zložení Quintana, Higuita a Almeida.

Ako prvý začal šprintovať Joao Almeida, no hneď spomalil, lebo do cieľa bolo ešte ďaleko. Ako druhý zaútočil Nairo Quintana, ktorý dlhým šprintom naozaj mohol pomýšľať na etapový vavrín. Napokon ho ale teste pred cieľom predbehol Joao Almeida. Tretí finišoval Sergio Higuita.

4. etapa Okolo Katalánska 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe úvodná klasika tzv. Flámskeho týždňa E3 Saxo Bank Classic. Taktiež pokračujú preteky Okolo Katalánska. 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár