4. etapa Okolo Turecka: Cavendish tretíkrát vyhral. Tvrdý pád vo finále

Mark Cavendish

zdroj: © Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images

4. etapa Okolo Turecka 2021 sa opäť skončila hromadným šprintom, v ktorom nastalo viacero pádov vo vysokej rýchlosti. Brit Mark Cavendish (:dqt:) si na konto pripísal tretie víťazstvo v rade. Druhý skončil Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) a tretí Stanislaw Aniolkowski (Bingoal – WB).

Cavendish sa pri vstupe do posledného kilometra držal za kolesami iných vlakov. Viac ako dvesto metrov pred cieľom reagoval na skorý nástup Belgičana Philipsena, s ktorým zviedol rýchlostný súboj. 70 metrov pred páskou sa dostal na špicu a oslavoval 800. víťazstvo v histórii tímu Deceuninck – Quick-Step. Prvýkrát po ôsmich rokoch Cavendish získal tri víťazstvá za sebou.

V posledných 200 metroch spadli na kraji cesty jazdci z Alpecin-Fenix, EOLO Kometa a Bardiani a zobrali so sebou ďalších. Bariéry sa rozbili a pár minút po konci prišla na miesto záchranná služba. Alexander Krieger (Alpecin-Fenix) bol prevezený do nemocnice, ale je pri vedomí. Noah Granigan, Manuel Belietti a Hijiri Oda taktiež preventívne smerujú na vyšetrenia.

Išlo o hektický šprint. Arvid De Klijn (Rally), Aniolkowski, Hodeg (:dqt:) alebo aj Cavendish, ktorí tvrdo bojovali o pozície pri nájazde do cieľovej rovinky. Holanďan De Klijn si dokonca pomohol celým telom, aby sa takmer oprel do Pierra Barbiera (Delko).

„Chcel som sa držať za Philipsenom. Napokon som skončil za Mozzatom z B&B, bol na dobrej pozícii, ale nebol rýchly. Čakal som, aby som mohol dostihnúť Philipsena. Bol to ťažký silový šprint, do protivetru, do mierneho stúpania. Je pekné opäť vyhrať, je jedno koľkýkrát v poradí,“ povedal Cavendish po etape.

„Zároveň bolo pekné vidieť opäť Fabia Jakobsena v etape, ako pracoval. Musel som jeho prácu dokončiť, som na neho hrdý. Určite pre neho bolo ťažké vidieť ďalší pád,“ spomenul Cavendish svojho kolegu.

35-ročný Cavendish sa udržal na čele celkového poradia. Všetko sa ale zmení vo štvrtok, na programe je kráľovská vrchárska etapa pretekov.

Ako prebehla 4. etapa Okolo Turecka 2021?

Streda sa niesla v ďalšej rovinatej skúške, tentokrát na juhu po Tureckej riviére. Trasa z Alanye do turisticky vyhľadávaného mesta Kemer mala 184,4 km. Na jazdcov si počkalo slnečné počasie s 18 ºC.

Profil:

Okolo Turecka 2021 4. etapa profil
zdroj: tourofturkey.org.tr

Po rýchlom tempe v prvých kilometroch došlo ku klasickému scenáru s únikom. Stanislav Bazkov (Minsk), Ivar Slick (Ablock CT) a Kent Ross (Wildlife Generation) vytvorili únik dňa. Po 50 km mali náskok štyroch minút, ale v pelotóne mali všetko pod kontrolou tímy Deceuninck – Quick-Step či Alpecin  – Fenix. Z pretekov odstúpil rozbiehač Philipsena z Alpecin – Fenix, skúsený Sacha Modolo.

50 km pred cieľom bol náskok už len 1:20 min a 23 km pred cieľom bolo po úniku. Na čele boli aj Pro tímy Bardiani – CSF alebo EOLO Kometa. V posledných piatich kilometroch na špici pelotónu pracoval aj Fabio Jakobsen (:dqt:), ktorý je na prvých pretekoch po návrate na bicykel po ťažkých zraneniach.

3 km pred cieľom boli na širokej ceste všetky tímy, ktoré mali ambície so šprintérmi.

4. etapa Okolo Turecka 2021: výsledky

Poz.JazdecTímČas
01Mark CavendishDeceuninck-Quick Step04:09:38
02Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix+ 00
03Stanislaw AniolkowskiBingoal Pauwels Sauces WB+ 00
04Arvid De KleijnRally Cycling+ 00
05Pierre BarbierDelko+ 00
06David GonzálezCaja Rural-Seguros RGA+ 00
07Lars KulbeTeam SKS Sauerland NRW+ 00
08Luca MozzatoB&B Hotels p/b KTM+ 00
09Martins PlutoÀ Bloc CT+ 00
10Damiano CimaGazprom-RusVelo+ 00
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár