Tour de l’Avenir: Slovákov zastavil pád. 4. etapu vyhrali Briti, Ayuso skončil

Ethan Vernon 4. etapa Tour de l'Avenir 2021

zdroj: twitter.com/tourdelavenir

Mládežnícka cyklistika na Tour de l’Avenir 2021 pokračovala 4. etapou. Ethan Vernon (Veľká Británia) bol v záverečnom šprinte najrýchlejší. Najväčší favorit pretekov, Španiel Juan Ayuso, musel po hromadnom páde odstúpiť.

Slováci mali opäť veľkú smolu. Väčšina tímu spadla v páde 50 kilometrov pred cieľom. Pavol Rovder a Lukáš Kubiš išli do nemocnice na skeny. Kubiš má narazenú kľučnú kosť, po problémoch zo zápästím bude Rovder taktiež pokračovať.

Etapu však dokončili, Kubiš iba s minútovým odstupom, Rovder s 22 minútami. Problémy sa vyhýbali Filipovi Lohinskému, ktorý bol na 53. mieste v pelotóne najlepším Slovákom.

Spadol aj Matúš Štoček, ale nemá žiadne vážnejšie následky. Etapu dokončil na 89. mieste so stratou 1:07 min.

„Najviac nás rozbil pád 50 km pred cieľom, kde som spadol spoločne s Kubišom a Rovderom. Obaja idú na rötegen do nemocnice, ja som v poriadku,“ povedal Štoček pre Cyklonews.sk

„Po páde sa pelotón rozbil na viacero skupín, podarilo sa mi dostať do prvej skupiny, ale pred vrchárskou prémiou. Potom som už nemal nohy,“ popísal svoj deň Štoček.

Na druhom mieste v etape finišoval Jenson Plowright z Austrálie a tretí bol krajan víťaza Lewis Askey, ktorý perfektne rozbehol špurt.

Holanďan Mick van Dijke sa udržal na čele celkovej klasifikácie.

20-ročný Brit získal prvé UCI víťazstvo v kariére a pravdepodobne si otvoril vstupenku do veľkého profesionálneho tímu. Vernon reprezentoval Britániu ma európskych dráhových majstrovstvách. Na nich získal striebro v časovke na kilometer.

4. etapa Tour de l’Avenir 2021 – profil:

4. etapa Tour de l Avenir 2021
© Tour de l Avenir

Po 183,9 km sa končilo v kúpeľnom meste Bar-le-Duc na severovýchode Francúzska. Išla sa etapa s najväčším počtom kilometrov, ale najmenšími výškovými metrami (1360 metrov). Na pretekárov si počkala zatiahnutá obloha a 19 ºC. Počas väčšej časti etapy panoval zadný vietor.

Po štarte sa do úniku dostali Johan-Price Pejtersen (Dánsko), Nurbergen Nurlychasym (Kazachstan), Gwen Leclainche (Bourgogne-Franche-Comté) a Philéas Hansart (Hauts-de-France / Grand-Est). Po 30 km mali náskok piatich minút, pelotón kontrolovala zostava Holandska s lídrami – vedúcim jazdcom Van Dijkeom a víťazom predošlej etapy Van den Bergom.

Ďalšie pády, medzi nimi aj Bittner

Český favorit etapy Pavel Bittner spadol ešte v prvej hodine. Mohol pokračovať, etapu nakoniec dokončil na slušnom 9. mieste.

Najväčší favorit Juan Ayuso opustil preteky

Ďalší veľký pád nastal 100 km pred koncom. Odstúpil Luxemburčan Arthurt Kluckers. Následne sa padalo aj v posledných 40 km. Pelotón sa rozdelil na menšie kúsky, ale onedhlo sa spojil.

Na zemi sa ocitol absolútne najväčší favorit pretekov, Juan Ayuso (Španielsko). Jazdec UAE Team Emirates si poranil rameno a k svojmu triumfu na Giro d’Italia U23 nepridá francúzsku obdobu.

Únik dostihnutý

40 kilometrov pred cieľom ostali na čele len druhý muž prológu Price-Pejtersen a Gwen Leclainche z regionálneho výberu. Mali náskok 3 minúty na pelotón. 15 kilometrov pred cieľom však bola dvojica dostihnutá a všetko sa schyľovalo k hromadnému šprintu.

Útoky na stúpaní, najdlhšie sa drží Steinhauser

Postupovalo sa ešte cez stúpanie štvrtej kategórie. O tempo sa starala holandská reprezentácia. Útočilo sa. Pelotón sa začal trhať. Prispel k tomu aj útok Nemcka Georga Steinhausera. Až jemu sa podarilo osamostatniť sa, mal náskok 10 sekúnd 3 kilometre do cieľa. Prechádzal cez rýchle klesanie do Bar-le-Duc.

Na poslednom kilometri mal náskok 8 sekúnd.

Nemec však bol dostihnutý rýchlym pelotónom. Najlepší šprint ukázal Ethan Vernon z Veľkej Británie.

Cyklistika: Tour de l’Avenir 2021 – 4. etapa – výsledky:

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár