5 hlavných dôvodov triumfu Vincenza Nibaliho na Giro d´Italia

zdroj: facebook.com/astanacyclingteam

Prvá Grand Tour sezóny je za nami, poďme sa teda s odstupom času pozrieť na jej najdôležitejšie momenty, ktoré rozhodli o druhom víťazstve Vincenza Nibaliho.

Odstúpenie Mikela Landu
Nibalimu vo veľkej miere uľahčilo cestu k úspechu odstúpenie tretieho muža minulého ročníka Mikela Landu zo SKY. Počas desiatej etapy musel, kvôli chorobe nastúpiť do tímového vozidla a ukončiť tak svoju púť na ružovom závode. Práve Landa mal byť najväčším vyzývateľom „Sicílskeho žralok“, ktorý z úvod Gira nepodával presvedčivé výkony.

Problémy Valverdeho vo vysokej nadmorskej výške
Cieľom španielskeho matadora Valverdeho na tohtoročnom Gire malo byť pódiové umiestnenie a víťazstvo v etape, čo sa mu podarilo splniť dokonale. Už od prvých etáp si viedol v pelotóne suverénne a obrovskú podporu mal aj vo svojom tíme Movistar. Prvé problémy sa ale prejavil počas štrnástej etapy z Alpaga do Corvary, kde sa pelotón jej značnú časť pohyboval v nadmorských výškach nad 2000 metrov. Valverde uviedol, že mal značné problémy nájsť správny dych a cítil väčšiu únavu ako obvykle. V konečnom dôsledku ho to stálo 3 minúty na Chavesa s Kruijswijkom a 2:23 na Nibaliho. V nasledujúcich etapách sa vrátil späť do závodu, no prišla tohtoročná Cima Coppi na Colle dell´ Angello v nadmorskej výške 2744 metrov. Líder Movistaru opäť stratil na Nibaliho a táto strata sa ukázala ako rozhodujúca, keď náskok vedúcej skupiny už nedokázal v záverečnom stúpaní do Risoulu zmazať.

Pád Stevena Kruijswijka pri zjazde z Colle dell´ Angello
Suverénne jazdiaci Holanďan v službách Lotto NL-Jumbo, urobil počas Gira jedinú, a to osudovú chybu. Pri zjazde z Cima Coppi nezvládol zákrutu a po náraze do snehového mantinelu a následnom salte skončil na zemi. Pád využil dokonale Vincenzo Nibali a nedal šancu holandskému cyklistovi na návrat. Kruijswijk prišiel o ružový dres a náskok 3 minúty na dovtedy druhého Chavesa. Pri páde utrpel aj zranenie rebra čo sa značne podpísalo pod jeho výkon v rozhodujúcej 20 etape.

Super silná vrchárska zostava Astany
Tento faktor sa dokonale prejavil v 20 etape, no už počas predchádzajúcich dní ukazovala Astana svoju extratriedu. Mená ako Scarponi, Fuglsang, Kangert či Zeits mali za úlohu zničiť konkurenciu v najťažších úsekoch stúpaní čo splnili do bodky. Famózny bol hlavne výkon Scarponiho, ktorý na poslednom stúpaní Gira Colle della Lombarda nasadil zdrvujúce tempo čím úplne vyšťavil dovtedy vedúceho Chavesa. Nibalimu sa tak otvorila cesta k celkovému druhému víťazstvu.

Obrovské skúsenosti Nibaliho
V konečnom dôsledku to neboli odstúpenie Landu, problémy Valverdeho, či pád Kruijswijka čo viedlo k víťazstvu Nibaliho. Ten ukázal, že je závodník par-excellence a jednoducho vie vyhrávať Grand Tour podujatia. Aj keď sa mu spočiatku nedarilo a častokrát sa naňho zniesla vlna kritiky, dokázal v poslednom týždni svojou aktivitou a bojovnosťou, že je skutočný šampión. Jeho taktika a dokonalé čítanie svojich rivalov mu dávali výhodu oproti ostatným. Vedel v ktorých momentoch útočiť a nedať nikomu šancu. Ružový dres sa mu podarilo získať v poslednej možnej chvíli a pripísal si tak už svoj štvrtý triumf na podujatiach Grand Tour (Vuelta 2010, Tour 2014, Giro 2013).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár