5. etapa Giro d’Italia 2020 preview: Kontinent úniku

Giro d'Italia 2020
5. etapa Giro d'Italia 2020

5. etapa Giro d’Italia 2020 zavedie jazdcov konečne na kontinentálne Taliansko. V regióne Kalábria sa pôjde veľmi dlhá etapa, ktorá prinesie kopce a veľkú šancu pre únik.

7. októbra 2020
Dĺžka
: 225 km
Profil: kopcovitý, 4691 nastúpaných metrov
Štart: 10:25 LSEČ v Mileto
Predpokladaný dojazd: ~ 16:30 LSEČ vo Camigliatello Silano
Vysielanie, live prenos: Eurosport 2 od 12:25

5. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa

Na úplnom juhozápade Talianska sa začína v malom mestečku Mileto. Po troch kategorizovaných stúpaniach a mnohých menších sa nastúpi až 4691 výškových metrov, ale cez 225 km. Camigliatello Silano je cieľovou destináciou. Nachádza sa tu aj lyžiarske stredisko vo výške 1277 metrov nad morom.

Profil 5. etapy Giro d’Italia 2020:

5. etapa Giro d'Italia 2020
5. etapa Giro d’Italia 2020

Po začiatku sa smeruje na sever po zvlnenom profile, pôjde sa popri pobrežiu, aby sa prešlo na druhú časť úzkeho polostrova do Catanzaro. Tam sa nachádza prvá šprintérska prémia a jediná, na ktorej sa rozdá maximálne 12 bodov do bodovacej klasifikácie. Potom už prichádza ťažký profil. Najprv to bude stúpanie tretej kategórie nad Catanzaro, ktoré má 13 km s miernymi 4 percentami. Po dlhom výstupe však posledný kilometer a pol má až 8%. Nasleduje rýchly zjazd a ďalšie stúpanie tretej kategórie Monte Trearie. Nejde však o nič ľahké, na Gire sa stúpania dosť podceňujú, takéto parametre by si na Tour de France vyslúžili dvojku.

Stúpanie má 17 km a prvá polovica má približne 6%, druhá je o niečo ľahšia so 4,5%. Pôjde sa po úzkych a kľukatých cestách.

Nasledovať bude sekcia piatich kopčekov, ktoré privedú jazdcov pod najťažšiu prekážku dňa – Válico Monte Scuro prvej kategórie dlhé 24,2 km s 5,6%. Prvých 11 km je pomerne priamych so 5 až 6 percentami, potom príde nevyspytateľná časť troch kilometrov, kde to je v priemere až 11% s maximami až 18%. Po tomto však na jazdcov ešte počká konštantných 6% na približne 9 km.

Válico Monte Scuro:

Válico Monte Scuro

Preteky tu môže tvoriť silný tím, ktorý dostal stúpanie, na ktorom sa pri tvrdom tempe môžu robiť divy. Potom to bude totiž 12 kilometrov po technickom zjazde. Ponúka sa tak príležitosť všetkým kvalitným zjazdárom. Keď jeden z nich zaútočí, má veľkú šancu dotiahnuť svoj sólo pokus do konca.

5. etapa Giro d’Italia 2020 – mapa:

zdroj: giroditalia.com

Predpovedajú sa teploty pod 20 ºC, ale po dlhom dni by to najhoršie malo byť v poslednej hodine pretekania. V kopcoch je polovičná pravdepodobnosť zrážok a teploty budú prirodzene nižšie. V závere sa môže o slovo prihlásiť vietor o rýchlosti 15 km/h, ktorý bude fúkať zozadu.

5. etapa Giro d’Italia 2020 – favoriti

Zatiaľ najvyšší počet výškových metrov a najväčší počet kilometrov. Preteky sú bez Gerainta Thomasa a jeho tímu INEOS, Astana tiež prišla o svoje sily a Mitchelton-Scott sa po kríze Simona Yatesa bude sústrediť už len na etapové triumfy. Najsilnejším tímom pretekov je tak Trek-Segafredo okolo Vincenza Nibaliho. Tí bez problémov pustia únik, ak sa v ňom nevyskytuje priamy konkurent azda najväčšieho ostávajúceho favorita pretekov.

Rovnako aj Deceuninck – Quick Step by bol s únikom spokojný, ak sa jeho rozdiel bude držať v bezpečnej hranici na ružový dres Joaa Almeidu. Do brejku sa tak budú hrnúť vrchári bez ambícií na celkové poradie.

Únik je najpravdepodobnejší

Jack Haig (:mts:) dostane bez nutnosti pomoci Simonovi Yatesovi voľnosť a má všetky kvality na to, aby dlhé stúpanie ovládol. Thomas De Gendt (:lts:) tento rok pozorne čaká na správny moment, ktorý však nie a nie prísť. Carl Frederik Hagen (:lts:), Attila Valter (:ccc:), Matteo Fabbro (BOH) sú ďalšie z mnohých mien vhodných do úniku.

Valerio Conti (:uae:) je dá sa povedať únikovým špecialistom presne na takéto typy etáp. Na Gire ešte nevyhral, ale vlani bol veľmi blízko, ale etapový triumf vymenil za poctu nosiť ružový dres. Z tímu však stále jazdci ako Joe Dombrowski (:uae:) či Diego Ulissi (:uae:) majú motiváciu pomáhať stále dobre umiestnenému mladíkovi Brandovi McNultymu (:uae:) v celkovom poradí.

Valerio Conti vlani. zdroj. twitter.com/giroditalia

Ruben Guerreiro (:efd:) môže zopakovať úspech kolegu Caiceda z tretej etapy. Samotný Ekvádorčan sa zároveň môže pokúsiť v závere utiecť, alebo získať bonusové sekundy na druhej prémii, keďže na Almeidu stráca po víťaznej etape iba jednu sekundu. Matteo Fabbro (BOH) vyzeral na Tirrene veľmi silný, ale skôr by ešte mal pomáhať Majkovi, kým je Poliak v dobrej pozícii v celkovom poradí. Simon Clarke (:efd:), Davide Villela (MOV), Hector Carretero (MOV), Sander Armée (:lts:) je iba hŕstka mien, ktoré si zajtra počkajú na prvé kilometre, aby sa v ňom dostali do úniku.

Dario Cataldo víťazí v 15. etape na Gire 2019. zdroj: twitter.com/giroditalia

A čo ak vôbec nie?

Únik je vždy lotéria v tomto nepredvídateľnom Gire tomu nebude inak. Môže prekvapiť až tak, že vôbec nemusí uspieť.

Ak to bude bitka v celkovom poradí, v ňom najlepšie vyzerajú Vincenzo Nibali (:tfr:), Jakob Fuglsang (AST), Wilco Kelderman (:sun:), Harm Vanhoucke (:lts:) či Rafal Majka (BOH).




Atakovať tak môžu jazdci ako Fausto Masnada (:dqt:), Jonathan Castroviejo (:ins:), Serge Samiter (MOV), Pello Bilbao (:bmt:) alebo Lucas Hamilton (:mts:).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár