5. etapa La Vuelta a Espaňa 2021: profil, trasa, favoriti

Vuelta a España 2021
5. etapa Vuelta a Burgos 2021

Asi len ťažko nájdeme v Španielsku rovnejších 184 kilometrov. 5. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 ponúkne nefalšovaný rýchlostný súboj. Jasper Philipsen a fantasticky aj Fabio Jakobsen už svoje triumfy majú, pridá sa k ním Arnaud Démare, či dokonca niekto iný?

V predošlej, štvrtej etape zvíťazil vo výbušnom finále Fabio Jakobsen (:dqt:). Rok po tom, čo bojoval o život, si pripísal tretie víťazstvo na Grand Tour v kariére.

Zelený dres Fabia Jakobsena, ©©Deceuninck – Quick-Step – ©Gonzalo Arroyo Moreno / Getty Images

5. etapa La Vuelta 2021:

streda 18. augusta 2021
Dĺžka
: 184,4 km
Profil: rovinatý, 600 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:13, Tarancón
Predpokladaný dojazd: ~17:30, Albacete

Cyklistika: 5. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV

Nalini - procycling

 

5. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

5. etapa La Vuelta a Espaňa 2021
©Unipublic

Konvoj sa cez noc presunul do stredu Španielska, do regiónu Kastília –La Mancha. Etapa smeruje na juh po otvorených cestách. Finišuje sa v najväčšom meste regiónu, Albacete. Pri pamiatke na 100. výročie založenia mesta sa v ňom bude finišovať po 21-krát. Mesto videlo víťazstvá veľkých šprintérov všetkých generácií, napríklad Rika Van Steenbergena, Seana Kellyho či Erika Zabela. Naposledy sa tu radoval Nacer Bouhanni v roku 2014.



5. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

5. etapa Vuelta a Espaňa 2021
5. etapa Vuelta a Espaňa 2021. © Unipublic

Veľmi jednoduchá trasa až po cieľové mesto. Trochu vzrušenia prinesie boj o body na šprintérskej prémii (20–17–15–13–10 bodov). Po nej bude do cieľa ostávať 53 kilometrov.

Posledné kilometre sú rovinaté, pri vstupe do mesta sa prejde cez tri zúženia cesty a dva kruhové objazdy. Najdôležitejšia bude zákruta krátko po vstupe do posledného kilometra. Po odbočení doprava je už nachystaný rovinatý dojazd.

Počasie

„Bude to veľmi nervózny deň. Musíme byť ostražití a budeme si dávať pozor na vietor, najmä v posledných 30 km,“ povedal športový riaditeľ Jumbo-Visma Grischa Niermann. Tím bude mať za úlohu bezpečne dopraviť Primoža Rogliča do cieľa.

Región je známy otvorenými cestami a častým, silným vetrom. Zo začiatku sa však predpovedá iba slabý protivietor, na niektorých miestach bude dokonca bezvetrie.

V posledn7ch 30 km bude fúkať z boku a zozadu o rýchlosti do 20 km/h.  Na záverečnej rovine to bude bočný vietor z juhu o 21 km/h. Až na konci bude v cieľovej destinácii fúkať o rýchlosti 25 km/h. Vietor ovplyvní aj samotný šprint, pôjde presne o protivietor. Správne načasovanie šprintérskeho vlaku a samotného nástupu bude kľúčové.

Počas dňa bude 33 ºC.



5. etapa La Vuelta a Espaňa 2021  – favoriti

Na pretekoch sú traja šprintéri z užšej svetovej špičky. Dvaja z nich už vyhrali, tretí ešte čaká. Sú medzi nimi nejaké rozdiely?

Fabio Jakobsen 4. etapa La Vuelta a Espaňa 2021
Fabio Jakobsen. © Photogomezsport

Holanďan Fabio Jakobsen (:dqt:) vyhral štvrtú etapu a ukázal, že je späť a vie byť absolútne najsilnejší. 24-ročný šprintér bol druhý už v druhom dni a určite zabojuje o triumf. Rýchlosť jednoznačne má, pomôže mu aj jeho skúsený a silný tím. S ľuďmi ako Florian Sénéchal, Zdeněk Štybar a Bert van Lerberghe by nemalo nič stáť v ceste.

Jasper Philipsen
Jasper Philipsen. ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

Na druhej strane je Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) – víťaz prvej šprintérskej skúšky. V priamom súboji s Jakobsenom našiel vďaka lepšej pozícii niekoľko centimetrov, ale hocikedy sa to môže otočiť. Obaja sú sebavedomí, a obaja majú v závere dostatočnú tímovú podporu. Pri prvom šprintérskom súboji ich tímy doviezlo do méty 300 metrov pred cieľom a následne sa obaja zavesili na protivníkov.

Teraz môže byť situácia iná. Je ťažké odhadnúť, kto z týchto dvoch jazdcov je momentálne lepší. Obaja sú však najväčšími favoritmi do ďalej etapy.

Arnaud Démare
Arnaud Démare. ©Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Arnaud Démare (FDJ) spolu s tímom začali nastupovať príliš skoro a preto skončil vo štvrtej etape druhý. V závere mu došli sily a po zbabranej práci v druhej etape nie je vo svojej koži. Jeho šprintérsky vlak je však overený, hlavne vďaka ľuďom, ako Ramon Sinkeldam a Jacopo Guarnieri. Urobia konečne všetko správne a dovedú 29-ročného šprintéra k prvému sezónnemu víťazstvu vo World Tour?

 

Šprintéri, ktorí majú šancu

Alberto Dainese (DSM) alebo Jordi Meeus (BOH) ukázali popri top 10 dobré nohy v predošlom dni. Ich tímová podpora môže síce tápať, ale 23-ročný Meeus si stále môže vyskúšať lead-out od Martina Laasa (BOH). Rovesník Belgičana Dainese sa však musí spoliehať iba na správny výber kolesa, formu však má dobrú na to, aby získal druhé umiestnenie v top 5 na Grand Tours po sebe.

Molano Dainese Meeus
Dainese, Meeus a Moláno na páske v pretekoch Vuelta a Burgos. ©Ricardo Ordonez

Juan Sebastian Moláno (:uae:) sa v utorok držal vzadu, nechal špurtovať Mattea Trentina (:uae:). Na rovinatých etapách by to však malo byť opačne, Kolubmijčan je v dobrej forme, ale pri úvodnom šprintérskom súboji vyštartoval priskoro. Talian mu však pripravil veľmi dobrý rozbeh.

Michael Matthews
Michael Matthews. © A.S.O./Pauline Ballet

V rovinatej etape bol tretí Michael Matthews (:bex:). Austrálčan nie je nejak rýchly, ale pri správnom výbere kolesa vie bojovať o pódium. V poslednej dobe sa však pri ňom vždy objaví niekto s lepším zrýchlením.

Jon Aberasturi (Caja Rural Seguros-RGA), Davide Cimolai (:isn:), Magnus Cort (:efn:), Riccardo Minali (:iwg:), Alex Aranburu (AST), Florian Vermeersch (:lts:) patria do širšieho okruhu favoritv na top 10.

Nalini - procycling

Favoriti piatek etapy Vuelty podľa Cyklonews:

★★★★ Jakobsen, Philipsen
★★★ Démare
★★ Meeus, Dainese, Moláno, Matthews
★ Aranburu, Aberasturi, Cort, Minali, Trentin, Vermeersch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár