5. etapa Okolo Chorvátska 2021: Stephen Williams rozhodol

Stephen Williams 5. etapa Okolo Chorvátska 2021 Cro Race

zdroj: Mario Stiehl - CRO Race

Víťazom najťažšej etapy na Okolo Chorvátska 2021 (Cro Race) sa stal Brit Stephen Williams (TBV). Piata etapa pravdepodobne rozhodla o celkovom vedení.

25-ročný Williams vyhral v Opatija s náskokom 10 sekúnd pred 13-člennou stíhacou skupinou, v ktorej bol prvý Nór Markus Hoelgaard (Uno-X) a tretí Holanďan Mick van Dijke (:tjb:).

Williams vedie Cro Race s náskok 11 sekúnd na Hoelgaarda a s 12 sekundami na nováčika v profi-pelotóne Van Dijkea.

„V poslednom kole som sa bál, že budem dostihnutý. V závere som ale cítil, že mám stále dobré nohy a vyhral som. Je to veľmi dobré znamenie pred nasledujúcou sezónou,“ tešil sa v cieli Williams.

Jazdec Bahrain Victorious získal prvé profesionálne víťazstvo v kariére. Zažíva kvalitný koniec sezóny, v posledných pretekoch skončil vždy v top 30 a v etapách v Chorvátsku bol dvakrát v top 10.

Ako prebehla 5. etapa Okolo Chorvátska 2021 (Cro Race)?

Jediná etapa zo šiestich, ktorá obsahovala dlhšie kopce. Sobota na Makarskej mala 137,5 km. V strede sa nachádzalo stúpanie mimo kategórie Poklon (13,2 km – 6,6%). Po ňom nasledovali menšie kopce. O všetkom sa rozhodlo na okruhoch v Opatija so stúpaním dlhým 500 metrov o sklone až 11%.

5. etapa Okolo Chorvátska 2021
zdroj: crorace.com

Do pôvodného úniku dňa sa dostali len Hermann Pernsteiner (TBV) a Oier Lazkano Lopez (Caja Rural-Seguros RGA). Na pelotón mali v strede etapy náskok tri minúty.

Na Poklone sa však začalo pretekať v pelotóne, únik bol rýchlo dostihnutý. Ako prvý zaútočil Simon Yates (:bex:) a na vrchole s ním bol len Stephen Williams (TBV). Na klesaní do Rijeky v posledných 17 km sa k nim pridal skúsený Rakúšan Riccardo Zoidl (Team Felbermayr Simplon Wels) a trojica viedla preteky.

Pri vstupe na záverečné okruhy mali náskok približne 30 sekúnd na stíhaciu skupinu zloženú približne z 30 jazdcov. Williams bol agresívny na vrchárskych prémiách, kde získal dovedna šesť bonusových sekúnd.

Keďže najviac práve v posledných 10 km odvádzal Williams, jazdec Bahrain Victorious sa rozhodol zbaviť sa jazdcov za sebou. Silno nastúpil a jeho sólo pokus vydržal až do cieľa. Yates a Zoidl boli pohltení v poslednom kilometri.

Williams sa udržal pred pelotónom, kde ukázal dobrú výdrž Hoelgaard, ale aj 21-čoný Van Dijke, ktorý zostal najlepším mladým jazdcom pretekov. Simon Yates sa vďaka svojim útokom na prémiách stal najlepším vrchárom, Olav Kooij po dvoch víťazných etapách drží šprintérsky dres.

5. etapa Okolo Chorvátska 2021 (Cro Race) – výsledky:

Zdroj: crorace.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár