5. etapa Okolo Poľska: Arndt o centimetre víťazne

Okolo Poľska 2021
Nikias Arndt

zdroj: PHOTOGOMEZSPORT / Luis Angel Gomez

5. etapu Okolo Poľska ovládol Nemec Nikias Arndt (DSM). V tesnom dojazde porazil znova druhého Matej Mohoriča (TBV). Vedenie v pretekoch udržal Joao Almeida (:dqt:) a do zajtrajšej časovky pôjde v žltom. 

Dnes bolo pre jazdcov nachystaných 173 kilometrov, v ktorých nastúpali približne 2 500 výškových metrov. Začiatok etapy bol v Chochołówe, cieľ čakal na pelotón v meste Bielsko-Biała. Do etapy vstupoval ako vedúci pretekár podniku Joao Almeida (:dqt:), ktorý držal 8-sekundový náskok na Matej Mahoriča (TBV).

Profil a trasa 5. etapy

Únik dňa

Ihneď po štarte prišlo niekoľko nástupov. Prvé sa nevydarili, no následne sa oddelila šestica jazdcov. Pelotón bol so zložením úniku spokojný a poľavil. V čele etapy tak boli Yevgeniy Fedorov (AST), Daniel Arroyave (:efd:), Robert Power (:tqa:), Emils Liepins (:tfr:), Jonas Rickaert (Alpecin-Fenix) a Lukasz Owsian (Poľsko). Po 50 kilometroch bol náskok tesne nad hodnotou štyroch minút. V čele hlavnej skupiny hliadkoval tím Ineosu a diktoval tempo.

Nalini - procycling

V polovici etapy sa náskok mierne znížil. Skupina v čele mala tri a pol minúty. Pri nájazde na druhé stúpanie dňa klesol náskok o ďalšiu minútu a s únikom to nevyzeralo veľmi dobre. 20 kilometrov pred cieľom bola v čele už len štvorica jazdcov, ich náskok bol necelá minúta. Koniec dobrodružstva prišiel šesť kilometrov pred cieľom a išlo sa do finále.

Záver

Najpočetnejším tímom v závere bol Ineos, Briti tam boli v piatich ľudoch. Pomaly sa však do predu dral i Jumbo-Visma. Vedúci pretekár sa držal v čele a dobre urobil. Niekoľko jazdcov spadlo, keď si nevšimlo ostrovček v strede cesty. Do posledného kilometra vstupovala skupina asi 20 jazdcov. 200 metrov pred cieľom začali jazdci šprintovať. Vyrovnaný dojazd napokon ovládol Nikias Arndt (DSM), o centimetre predstihol súperov.

5. etapa Okolo Poľska

1 ARNDT NikiasTeam DSM4:02:20
2 MOHORIČ MatejBahrain – Victorious0:00
3 OLDANI StefanoLotto Soudal0:00
4 ALMEIDA JoãoDeceuninck – Quick Step0:00
5 ULISSI DiegoUAE-Team Emirates0:00
6 HERMANS QuintenIntermarché – Wanty – Gobert Matériaux0:00
7 DEKKER DavidTeam Jumbo-Visma0:00
8 STEWART JakeGroupama – FDJ0:00
9 VENDRAME AndreaAG2R Citroën Team0:00
10 HONORÉ Mikkel FrølichDeceuninck – Quick Step0:00

Celkové poradie pretekov Okolo Poľska

1 ALMEIDA JoãoDeceuninck – Quick Step22:54:44
2 MOHORIČ MatejBahrain – Victorious0:02
3 ULISSI DiegoUAE-Team Emirates0:14
4 KWIATKOWSKI MichałINEOS Grenadiers0:21
5 ALEOTTI GiovanniBORA – hansgrohe0:32
6 ROTA LorenzoIntermarché – Wanty – Gobert Matériaux0:34
7 HONORÉ Mikkel FrølichDeceuninck – Quick Step0:37
8 RUBIO Einer AugustoMovistar Team0:37
9 WELLENS TimLotto Soudal0:37
10 HERMANS QuintenIntermarché – Wanty – Gobert Matériaux0:47
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár