5. etapa Okolo Romandie 2022: Alexander Vlasov si podmanil časovku aj celé preteky

Okolo Romandie 2022
5. etapa Okolo Romandie 2022

zdroj: https://twitter.com/TourDeRomandie/status/1757506/photo/1

5. etapa Okolo Romandie 2022 ukončila 75. ročník druhých najprestížnejších švajčiarskych pretekov. Cyklisti si v závere zmerali sily v 16 kilometrov dlhej časovke jednotlivcov. Jej víťazom sa stal Rus Alexander Vlasov (BOH), ktorý dnes preukázal perfektnú výkonnosť, ktorá ho vystrelila na prvé miesto celkovej klasifikácie. Druhého Simona Geschkeho (COF) porazil o priepastných 31 sekúnd. Tretí skončil Gino Mäder (TBV). Obaja v celovej klasifikácii skočili na pódium.  

Podrobnejšie čo sa týka celkového poradia, ako bolo zmienené, Alexander Vlasov si vďaka dnešnému skvelému výkonu podmanil Romandiu a znemožnil tak svojmu najväčšiemu vyzývateľovi Rohanovi Dennisovi (:tjb:) pomýšľať na celkové víťazstvo. Rohan Dennis napokon v druhej stúpavej polovici časovky stuhol a finišoval až na 22. mieste. V celkovom poradí sa dokonca prepadol až na 8. priečku.

Celkové druhé miesto neudržal ani Juan Ayuso (UAD), ktorý z pódia vypadol na 4. miesto. Vzhľadom k svojmu veku však odjazdil perfektné preteky. Jeho miesto v celkovej klasifikácii zaujal Gino Mäder. To tretie putuje do rúk Simona Geschkeho.

5. etapa Okolo Romandie 2022 – priebeh

Profil:

https://firstcycling.com/race.php?r=12&y=2022&e=05

Najdlhšia časovka

Na záver pretekov naprieč regiónom Romandie na cyklistov čakal dlhý boj s chronometrom, ktorý od polovice výrazne stúpal. Pre mnohých pretekárov to bola doposiaľ najdlhšia časovka v aktuálnej sezóne. Tá po odštartovaní prvej polovice štartového poľa najviac vyhovovala Ionovi Izagirremu (COF), ktorý sa na dlhšiu dobu usadil do horúceho kresla priebežného lídra. Nebolo to však do konca dňa. O 23 sekúnd ho dokázal poraziť estónsky majster v časovke Rein Taaramäe (:iwg:). V cieli bol úplne vyšťavený. Tí najväčší favoriti však boli ešte len na štarte.

Pinot strieda Taaramäea

Postupne, ako sa popoludnie blížilo k svojmu vrcholu, sa na trať dostali aj špecialisti do kopcov či jazdci na celkové poradie. Medzi nimi bol aj Thibaut Pinot (FDJ), ktorý sa stal novým priebežným lídrom o 18 sekúnd. Na kvalitný výsledok siahal aj Thomas Geraint (:ins:), no záverečná rampa mu to prekazila. Thibaut Pinot však stále nemal isté, či sa stane dnešným víťazom. Taktiež vôbec nebolo jasné, kto sa stane celkovým víťazom 75. ročníka Okolo Romandie. Avšak jazdci z top 10 sa už postupne štartovali z rampy meste Aigle neďaleko sídla Medzinárodnej cyklistickej únie.

Dve sekundy v prospech Kruijswijka, ešte menej pre Carusa

Nádeje Thibauta Pinota v zisk etapového vavrína prekazil Steven Kruijswijk (:tjb:), ktorý Francúza odsunul na druhé miesto o dve sekundy. Kruijswijk sa ale v horúcom kresle dlho neohrial, pretože ho o tesných 78 stotín sekundy porazil Damiano Caruso (TBV). Etapa pomaličky začínala vrcholiť.

Boj favoritov na celkové poradie

Ešte pred tým ako sa strhol boj najlepšie postavených v celkovom poradí sa v cieli opäť prepisovalo meno priebežného lídra. Tentokrát Damiana Carusa vystriedal Nemec Simon Geschke (COF). Nemecký domestik dokázal vyťažiť viac ako polminúty na svojho talianskeho rivala. V tom čase však už naozaj začal bol o celkové prvenstvo. Na medzičase mal Rus Alexander Vlasov (BOH), priebežne tretí muž klasifikácie, signifikantný náskok pred svojím najväčším vyzývateľom Rohanom Dennisom (:tjb:). Ruský vrchár sa tak posúval do virtuálneho líderstva.

Vlasov vs. Dennis

Rozhodoval každý meter stúpania, rozhodovalo každé možné skrátenie cesty do cieľa. Bol to dramatický sekundový boj, ktorý bolel oboch, no Alexander Vlasov sa s ním vedel lepšie popasovať. Odchovanec ruskej cyklistiky dokonca v cieli porazil Simona Geschkeho o desiatky sekúnd. Rohan Dennis do cieľa prišiel až na 22. mieste so stratou viac ako 2 minút na nového kráľa Okolo Romandie – Alexandra Vlasova.

5. etapa Okolo Romandie 2022 – výsledky

5. etapa Okolo Romandie 2022 – celkové poradie

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár