5. etapa Tirreno – Adriatico 2021: Van der Poel epickým sólom udržal Pogačara

5. etapa Tirreno - Adriatico 2021

zdroj: Marco Alpozzi - LaPresse

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) doviedol svoj päťdesiatkilometrový sólo útok do víťazného konca. 5. etapa Tirreno – Adriatico 2021 priniesla množstvo kopcov a veľkú drámu. Druhý skončil Tadej Pogačar (:uae:), ktorý skoro dostihol Holanďana. Slovinský priebežný líder získal čas na tretieho Wouta van Aerta (:tjb:). Peter Sagan (BOH) vystúpil z pelotónu 73 km pred cieľom.

Slovák skončil na 125. mieste v zadnej skupine so stratou 24:56 min.

Po viacerých útokoch Van der Poel 50 km pred cieľom neváhal a v chladnom a daždivom počasí sa pustil do dlhého sólo úniku. Dával do neho všetko, skupina za ním zápasila s chladom. Lenže 26-ročný jazdec odolal úplne najlepšie, aj keď ku koncu bol vo veľkej kríze. Vyhral svoju druhú etapu na týchto pretekoch.

Veľmi blízko bol Tadej Pogačar (:uae:), ktorý sa rozhodol zaútočiť 18 km pred cieľom a niekoľkominútovú stratu zmenšil v cieli iba na desať sekúnd. Wout van Aert limitoval svoje straty a v cieli mal stratu 49 sekúnd na dnešného víťaza.



V celkovom poradí je pred poslednými dvomi etapami na čele 22-ročný Pogačar. Spravil veľký krok v udržaní si dresu, keďže druhý Wout van Aert stráca už 1:15 min. Na programe sú už len šprintérska etapa a krátka časovka. Na tretie miesto sa dnes dostal Mikel Landa (TBV), keďže viacero silných vrchárov dnes odpadlo z hlavnej skupiny.

V celkovej klasifikácii sa na štvrté miesto posunul Egan Bernal (:ins:), ktorý nezažíva najlepšie preteky, ale v nedeľu prežil eliminačné kolo. Na piatom mieste je mladý Talian Matteo Fabbro (BOH). Slabé výkony vrchárov v piatej etape podčiarkol aktívny Tim Wellens (:lts:) tým, že sa posunul na šiestu priečku. V top 10 sa dnes udržal Joao Almeida (:dqt:), ktorý viedol svoj tím namiesto Juliana Alaphilippa (:dqt:). Francúz sa dnes trápil s mechanickým problémom na bicykli a neskôr závod vypustil.

Do prvej desiatky sa posunuli aj Romain Bardet (DSM), Vincenzo Nibali (:tfr:) a Simon Yates (:bex:).

Ako prebehla 5. etapa Tirreno – Adriatico 2021?

Jadranské steny

5. etapa Tirreno – Adriatico 2021 bola typickým dňom pre tieto preteky, okoreneným. V závere dňa dlhého 205 km sa prešlo štyrikrát náročným okruhom v prímorskom meste Castelfidardo. Jedno kolo dlhé 23 km obsahovalo strmé stúpania, tzv. muri: (1.7 km o 9.4%) s prvým kilometrom až o 13%, (1 km o 7,2%) a cieľový kopec schodovitého tvaru dlhý 3 km o 3,6%.

Pri pobreží Jadranského mora bolo veľmi chladno, fúkalo a miestami a všetko sťažil dážď.

Favoritmi boli cyklokrosári Van Aert a Van der Poel, Alaphilippe a ďalší vrchári. Modrý dres celkového lídra chránil Tadej Pogačar, ktorý mal náskok 35 sekúnd.

Profil: 5. etapa Tirreno – Adriatico 2021

5. etapa Tirreno - Adriatico 2021
5. etapa Tirreno – Adriatico 2021. zdroj: tirrenoadriatico.it

Rýchly štart a Ganna v úniku

Ani po 30 km sa nikomu nepodarilo uniknúť z pelotónu. Na dlhej rovine a s pomocou vetra bola priemerná rýchlosť skupiny až 57 km/h. Až na 45. kilometri sa vytvoril silný únik dňa. Boli v ňom: Filippo Ganna (:ins:), Rob Stannard (:bex:), Jonas Rickaert (Alpecin-Fenix), Pello Bilbao (TBV) a Davide Ballerini (:dqt:).

Pred vstupom na okruh činil ich náskok tri minúty. V pelotóne musel pracovať hlavne Team Jumbo-Visma s celkovo druhým Van Aertom. Ďalšie favorizované tímy ako Ineos, BikeExchange a Alpecin-Fenix mali v úniku satelitných jazdcov a takticky tak nemuseli pracovať.

Embed from Getty Images

Peter Sagan ešte nie je vo forme

Naposledy, keď bol pri pobreží Jadranu Ganna v úniku, Peter Sagan si vlani privlastnil pamätný triumf z úniku dňa. História sa ale neopakovala.

„Je dosť ťažké urobiť v pretekoch vôbec niečo. Včera som to skoro ani nedotiahol do cieľa. Moja kondícia nie je taká, ako by niekto čakal, hlavne kvôli koronavírusu,“ povedal Peter Sagan pred etapou.

73 km pred cieľom bolo tempo pelotónu na vrchárskej trase na Slováka priveľa a vystúpil si z pelotónu.

Van der Poel útočí prvýkrát

Už od začiatku okruhov sa išlo rýchle tempo, náskok úniku sa rýchlo zmazal a s 60 km do cieľa boli na čele len Ganna, Bilbao a Stannard. Na nič nečakal Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) a z čela pelotónu útočil.

S príchodom dažďa sa začalo pretekať. Útok Mathie van der Poela mohli nasledovať iba najsilnejší jazdci, ktorí sa počas niekoľkých kilometroch nachádzali vo viacerých skupinkách. Problém s prehadzovačkou mal v nevhodný moment Julian Alaphilippe (:dqt:) a začal sa prepadať štartovým poľom. Patrick Konrad (BOH) na mokrej ceste spadol, ale rýchlo sa dostal naspäť do pretekov.

Skoré otvorenie pretekov od Bernala

Embed from Getty Images

57 km pred cieľom bola aj vedúca Gannova skupina pohltená. O dva kilometre zaútočil Bernal a na jeho kolese boli Van der Poel, Van Aert, Pogačar, Higuita.

Stíhal ich tím Bahrain Victorious pre Mikela Landu (TBV). 50 km pred cieľom sa malý útok od Bernala spojil so skupinou favoritov.

Van der Poel sólo na čele, Pogačar má problémy

Mathieu van der Poel však neváhal, na klesaní s gélom v ústach sa oddelil a vydal na sólovú jazdu. Vtedy mal priebežný líder pretekov Tadej Pogačar problém s bicyklom. Spadnutú reťaz nahodil, počkal si na kolegu Davide Formola a dostal sa opäť do hlavnej skupiny, ktorá na Holanďana na čele strácala 20 sekúnd.

Bolo vidieť, že Van der Poel ide naplno. Za jeho chrbtom pracoval hlavne Davide Formolo z UAE.

Skupina sa nepribližovala

Hlavná skupina sa 45 km pred cieľom ustálila a boli v nej: Simon Yates, Rob Stannard (:bex:), Greg Van Avermaet (ACT), Alex Aranburu (AST), Mikel Landa, Pello Bilbao (TBV), Matteo Fabbro (BOH), Joao Almeida (:dqt:), Romain Bardet (DSM), Egan Bernal (:ins:), Wout van Aert (:tjb:), Vincenzo Nibali (:tfr:), Tim Wellens (:lts:), Tadej Pogačar (:uae:).

Sergio Higuita (:efn:) aj Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) z tejto skupiny odpadli.

Veľký pelotón s niekoľkominútovou stratou za nimi bol zložený z jazdcov, ktorí nedokázali nasledovať mohutné útoky od Holanďana z Alpecin-Fenix. Medzi takých jazdcov patril Jakob Fuglsang, ale aj Julian Alaphilippe, ktorý po mechanickej poruche najprv pomáhal Almeidovi a potom nezasiahol do boja.

Na šprintérskej prémii bol za Van der Poelom druhý Van Aert, tretí Tadej Pogačar. Belgičan získal na Slovinca bonifikačnú sekundu v celkovom poradí

Van der Poel má dve minúty

30 km pred cieľom mal Mathieu náskok už dvoch minút. Dlhé kilometre ťahal Formolo, ale po ňom nebol nikto naplno odhodlaný. Preteky o etapový triumf boli už vtedy na kocni. Meniť sa ešte mohlo celkové poradie medzi Van Aertom a Pogačarom. Každý však trpel, dlhé momenty dostávali jazdci vetrovky, aby sa oteplili.

25 km do konca sa na stíhaciu grupu dostali viacerí pretekári. Ihneď nastúpil Fabio Felline (AST). Vytvoril malý únik, v ktorom boli ešte Alessandro De Marchi (:isn:) a Marc Soler (MOV). Na vedúceho jazdca však mali manko až troch minút.

Pogačar sa striasol Van Aerta

Keď do cieľa ostávalo 18 km, zrýchlil Tadej Pogačar. Jeho hlavný konkurent Wout van Aert nedokázal okamžite reagovať. Slovinec sa dotiahol na Fellineho a Solera a o osem kilometrov pokračoval osamostatnený. Mal 40-sekundový náskok na Van Aerta, ktorý bol s De Marchim. Belgičan chcel dnes limitovať svoje straty a dotiahol to na tretie miesto v etape, ktoré ale pre neho znamenalo stratu času.

Pogačar vyzeral ku konci silnejšie ako Van der Poel a stiahol svoju stratu na 10 sekúnd, ale náskok dnešného víťaza bol dostatočný. Išlo však o veľkú drámu, Van der Poel bol so silami na konci.



Egan Bernal skončil na piatom mieste a posunul sa na štvrté miesto v celkovej klasifikácii.

Výsledky 5. etapa Tirreno – Adriatico 2021

Poz.JazdecTímČas
1Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix04:48:17
02Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 10
03Wout Van AertJumbo-Visma+ 49
04Fabio FellineAstana-Premier Tech+ 01:26
05Egan BernalINEOS Grenadiers+ 02:07
06Davide FormoloUAE Team Emirates+ 02:07
07Tim WellensLotto Soudal+ 02:18
08Alessandro De MarchiIsrael Start-Up Nation+ 02:18
09Mikel LandaBahrain Victorious+ 02:25
10Matteo FabbroBORA-hansgrohe+ 02:45

Priebežné poradie: 5. etapa Tirreno – Adriatico 2021

Poz.JazdecTímČas
01Tadej PogacarUAE Team Emirates22:41:41
02Wout Van AertJumbo-Visma+ 01:12
03Mikel LandaBahrain Victorious+ 03:00
04Egan BernalINEOS Grenadiers+ 03:30
05Matteo FabbroBORA-hansgrohe+ 03:54
06Tim WellensLotto Soudal+ 04:30
07Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 04:42
08Romain BardetTeam DSM+ 05:03
09Vincenzo NibaliTrek-Segafredo+ 05:54
10Simon YatesTeam BikeExchange+ 06:58
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár