Tour de France 2021 5. etapa: Pogačar dominoval, Van der Poel fantasticky udržal vedenie

Tour de France 2021
Tadej Pogačar Tour de France 2020

zdroj: A.S.O./Alex Broadway

5. etapa Tour de France 2021 bola prvou individuálnou časovkou na pretekoch. Slovinec Tadej Pogačar (:uae:) ovládol zlvnenú trasu v Lavale. Žltý dres udržal Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fenix), keď stratil na Slovinca 31 sekúnd. Holanďan mal rezervu ešte 8 sekúnd.

Ako prebehla 5. etapa Tour de France 2021

Dôležitý súboj s časom

Aj keď Changé je blízkou dedinou pri Lavale, organizátori si pripravili pre jazdcov dlhú časovku po okolí miest v departmente Mayenne na severozápade Francúzska. Trasa dlhá 27,7 km obsahovala niekoľko krátkych stúpaní, bola však vhodná pre čistých časovkárskych špecialistov.

Tour de France 2021 5. etapa – profil:

5. etapa Tour de France 2021
5. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Počasie bolo premenlivé

Dôležitým faktorom časovky bolo počasie. Najprv na trase nepršalo, neskôr sa spustil dážď a cesty sa museli prechádzať bezpečnejšie. Našťastie, posledných 60 pretekárov malo k dispozícii suchú trasu.

Mikkel Bjerg dlho v horúcom kresle

177 pretekárov sa postavilo na štartovaciu rampu. Niekoľkonásobný majster sveta Tony Martin (:tjb:) zašiel čas 35:33 min, ale na trati bol už trojnásobný U23 majster sveta v časovke Mikkel Bjerg (:uae:).

Dán došiel vo veľmi kvalitnom čase 33:01 min a na dlhú dobu sa posadil do horúceho kresla.

Problémy Bisseggera

Po jeho pokuse začalo na trase pršať, z rampy vyštartoval ďalší veľký favorit časovky Stefan Bissegger (:efn:). Švajčiar však bojoval s podmienkami, v jednej zo zákrut dostal šmyk a skoro spadol. Skončil 21 sekúnd za Bjergom.

V problémoch bol aj Brandon McNulty (:uae:), ktorý po páde musel meniť bicykel. Zato vo veľmi dobrom svetle sa prezentoval Magnus Cort (:efn:). Dán stratil na svojho krajana len šesť sekúnd.

O chvíľu prestalo pršať. Mimoriadne dobrý výkon podal Talian Mattia Cattaneo (:dqt:). Zvlnenú a technickú trasu prešiel s časom 32:55. Odsunul tak Bjerga z horúceho kresla, pričom vtedy s rovnakým časom pokračoval aj Richie Porte (:tfr:). Austrálčan z Ineosu však v prvých etapách stratil niekoľko minút.

Peter Sagan sa sústredí na štvrtok

Slovák Peter Sagan (BOH) finišoval v čase 36:04. Sústredí sa na zajtrajšiu šprintérsku etapu. Ďalšia možnosť potom príde až v 10. pretekárskom dni.

Stefan Küng s novým najlepším časom

Švajčiar Stefan Küng (FDJ) vyzeral vo svojom drese európskeho majstra tradične sústredený, s dobre stráženou pozíciu na bicykli. Prekonával všetky medzičasy a v cieli sa ako prvý sa dostal na najlepší čas – 32:19 min.

Dáni Vingegaard a Asgreen išli veľmi dobre

Na medzičasoch sa výborne ukazovali dvaja dánski jazdci. Jonas Vingegaard (:tjb:) a Kasper Asgreen (:dqt:). Prvý menovaný bol v cieli nakoniec o necelých 9 sekúnd horší ako vedúci Švajčiar. Druhému došli sily a napokon stratil 18 sekúnd.

Primož Roglič bojoval, Geraint Thomas bol na tom horšie

Veľká otázka piateho dňa ležala na dvoch lídroch silných tímov. Primož Roglič (:tjb:) spadol v tretej etape a utrpel mnohé odreniny a časovkársku pozíciu udržoval vo veľkej bolesti. Lenže Slovinec je známy ako veľký bojovník, čo ukázal už na prvom medzičase, kde zaostal iba o šesť sekúnd. V cieli napokon dosiahol vynikajúci čas 32 min a 44 sekúnd.

Víťaz Tour de France 2018 Geraint Thomas (:tjb:) spadol v rovnakej etape ako Roglič, a vykĺbené rameno ho limitovalo v časovke. V cieli to bola strata presná minúta.

Bitka o žltý dres

Bitka o vedenie v pretekoch vypukla o 16:40, keď do etapy odštartoval Tadej Pogačar (:uae:). Nasledovala ho elitná pätica jazdcov – Kelderman (BOH), Carapaz (:ins:), Van Aert (:tjb:) a Van der Poel (Alpecin-Fenix). Absolútne najlepší prvý úsek zašiel Pogačar. To isté bolo i na druhom medzičase, hodil tak súperom rukavicu. Tí absolútne nestíhali, Alaphilippe (:dqt:) strácal, Carapaz to isté. Držal sa Van der Poel (Alpecin-Fenix), ktorý bol v polovici časovky stále virtuálne vo vedení. Slovinec bol v cieli o 19 sekúnd lepší ako Küng. Van der Poel (Alpecin-Fenix) išiel ale životnú časovku a napokon žltý dres fantasticky udržal.

Tour de France 2021 5. etapa – výsledky:

Poz.JazdecTímČas
01Tadej PogacarUAE Team Emirates32:00
02Stefan KüngGroupama-FDJ+ 19
03Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 27
04Wout Van AertJumbo-Visma+ 30
05Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix+ 31
06Kasper AsgreenDeceuninck-Quick Step+ 37
07Primoz RoglicJumbo-Visma+ 44
08Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 55
09Richie PorteINEOS Grenadiers+ 55
10Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 01:00

Tour de France 2021 5. etapa – priebežné poradie:

Poz.JazdecTímČas
01[NED] Mathieu van der Poel[BEL] Alpecin-Fenix16:51:41
02[SLO] Tadej Pogacar[UAE] UAE Team Emirates+ 08
03[BEL] Wout Van Aert[NED] Jumbo-Visma+ 30
04[FRA] Julian Alaphilippe[BEL] Deceuninck-Quick Step+ 48
05[KAZ] Alexey Lutsenko[KAZ] Astana-Premier Tech+ 01:21
06[FRA] Pierre Latour[FRA] Team TotalEnergies+ 01:28
07[COL] Rigoberto Uran[USA] EF Education-NIPPO+ 01:29
08[DEN] Jonas Vingegaard[NED] Jumbo-Visma+ 01:43
09[ECU] Richard Carapaz[GBR] INEOS Grenadiers+ 01:44
10[SLO] Primoz Roglic[NED] Jumbo-Visma+ 01:48
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár