5 nadchádzajúcich cyklistických pretekov na Slovensku, ktoré si nemôžete nechať ujsť!

Matúš Štoček Okolo Slovenska 2021

zdroj: cyklonews.sk

Popularita cyklistického športu rastie, a to nielen medzi amatérmi, ale aj medzi profesionálmi. Na celom svete sa začínajú organizovať mnohé nové cyklistické preteky. Niektoré z nich sú malé miestne preteky organizované miestnymi komunitami, iné sú oveľa väčšie podujatia organizované súkromnými spoločnosťami alebo dokonca vládami. Tento nárast záujmu o cyklistický šport má mnoho dôvodov. Možno je to možnosť vychutnať si malebný výhľad bez toho, aby ste tam museli ísť autom, alebo možno preto, že to je nákladovo efektívny spôsob, ako si udržať kondíciu a zdravie. U nás tento šport vo veľkej miere spopularizoval áš národný klenot, Peter Sagan. Nech už sú vaše dôvody akékoľvek – čoskoro pre vás máme 5 blížiacich sa podujatí na Slovensku, ktoré si nebudete chcieť nechať ujsť! 

Velo Slovakia Tour 

Velo Slovakia Tour je každoročné cyklistické podujatie na Slovensku, ktoré priťahuje amatérskych aj profesionálnych cyklistov z celého sveta. Tour má 10 etáp s celkovou dĺžkou 800 km, pričom každý rok je trasa iná. Podujatie sa koná od mája do októbra, pričom najlepším obdobím je máj (keď sa teplota vzduchu pohybuje medzi 20 a 24 °C a kvitnú kvety) a október (keď sa teplota vzduchu pohybuje medzi 20 a 22 °C a listy menia farbu). Trasa je navrhnutá tak, aby cyklisti mohli prechádzať cez idylické kopce, malebné údolia, malebné mestá a dediny, lesy a národné parky. Počas trasy budete mať možnosť navštíviť aj pamiatky zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO a spoznať bohatú históriu, kultúru a tradície slovenského národa. Uvidíte tiež jedinečnú architektúru a modernú infraštruktúru Slovenska a zažijete srdečnú pohostinnosť Slovákov. Pokiaľ máte taktiež záujem staviť si na svoje obľúbené preteky, siahnite po vašej aplikácií Fortuna: https://online-stavkovanie.com/fortuna-registracia/

Cyklistika pre vec – preteky Terezy Hosňovej 

Tereza Hosňová je prvou slovenskou cyklistkou, ktorá získala medailu na olympijských hrách. Bola tiež prvou cyklistkou, ktorá získala medailu pre Slovensko na Európskych hrách. Hosňovej v roku 2016 diagnostikovali rakovinu prsníka a musela podstúpiť operáciu a chemoterapiu. Napriek týmto problémom pokračovala v tréningu a v roku 2018 sa jej podarilo skončiť na Tour of Yorkshire na treťom mieste. V roku 2019 sa Hosňová plánuje zúčastniť na jednom z najnáročnejších cyklistických podujatí – Race Across America (RAAM). Okrem cyklistiky založila aj neziskovú organizáciu s názvom Cycling for a Cause. Prostredníctvom tejto organizácie Hosňová zbiera peniaze na boj proti rakovine prsníka. Organizuje cyklistické preteky na Slovensku aj v zahraničí, pričom štartovné je 20 až 30 eur. Tieto štartovné sa používajú na financovanie výskumu a liečby rakoviny prsníka a cyklistické prilby sa darujú onkologickým pacientom. 

Bikiny Bikeshop Women’s Tour 

Bikiny Bikeshop Women’s Tour sú 5-dňové cyklistické preteky, ktoré v júni organizuje tím cyklistiek. Tím je zároveň organizátorom cyklistického podujatia pre ženy s názvom Women’s Cycling Weekend, čo je séria inštruktážnych a rekreačných cyklistických podujatí pre ženy v strednej Európe (vrátane Slovenska, Českej republiky a Maďarska). Cyklistické podujatia pre ženy podporujú ženy v tom, aby sa venovali cyklistike ako rekreačnému športu aj ako forme dopravy. Bikiny Bikeshop organizuje cyklistické podujatia pre ženy, ktoré organizujú ženy. Povzbudzujú ženy k aktívnej účasti na cyklistike ako forme pohybu a spôsobu spoznávania okolitého sveta. V júni 2019 sa na Slovensku a v Českej republike uskutoční podujatie Women’s Tour. Trasa je navrhnutá tak, aby priniesla čo najlepšiu kombináciu krásnej krajiny, zaujímavých kultúrnych pamiatok a náročného terénu. 

Slovakia Bike Fest 

Slovakia Bike Fest je 9-dňové cyklistické podujatie, ktoré sa koná v auguste v meste Zvolen. Podujatie je kombináciou cyklistických pretekov a cyklistického festivalu. Cieľom organizátorov je propagovať cyklistiku ako zdravý a ekologický šport. Počas podujatia sa konajú aj ďalšie aktivity, ako napríklad cyklistická výstava, cyklistický veľtrh, kultúrne podujatia a detský cyklistický festival. 

Majstrovstvá Slovenska v cyklistike 

Majstrovstvá Slovenska v cyklistike sú dvojdňové cyklistické podujatie, ktoré sa koná v septembri v meste Ružomberok. Je to najväčšie cyklistické podujatie na Slovensku a jedno z najväčších cyklistických podujatí v strednej Európe. Cyklistické majstrovstvá sú cestné cyklistické preteky pre profesionálnych cyklistov, ako aj cyklistické preteky pre amatérov. Pre fanúšikov cyklistiky je to zároveň vynikajúca príležitosť vidieť v akcii najlepších cyklistov sveta. 

Zhrnutie 

Popularita cyklistiky rastie, a to nielen medzi amatérmi, ale aj medzi profesionálmi. Po celom svete sa organizuje mnoho nových cyklistických pretekov. Niektoré z nich sú malé miestne preteky organizované miestnymi komunitami, iné sú oveľa väčšie podujatia organizované súkromnými spoločnosťami alebo dokonca vládami. Tento prudký nárast záujmu o cyklistický šport má mnoho dôvodov. Možno je to možnosť vychutnať si malebné výhľady bez toho, aby ste tam museli jazdiť autom, alebo možno preto, že to môže byť nákladovo efektívny spôsob, ako si udržať kondíciu a zdravie. Nech už sú vaše dôvody akékoľvek – čoskoro pre vás máme 5 blížiacich sa podujatí na Slovensku, ktoré si určite nenechajte ujsť!

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár