6. etapa La Vuelta a Espaňa 2021: trasa, profil, favoriti

Vuelta a España 2021
6. etapa La Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Po šprintérskych dňoch sa na chaotickej koncovke nič nezmení. Tentokrát však má 6. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 prichystaný výbušný záver na krátkom kopci.

Presne tieto etapy rozhodujú o tom, či si Vueltu zamilujete, alebo sa obrátite inam.

V červenom drese sa nachádza Kenny Elissonde (:tfr:). Najmenší Francúz v pelotóne vedie s päťsekundovým náskokom na Primoža Rogliča (:tfr:).

6. etapa La Vuelta 2021:

štvrtok 19. augusta 2021
Dĺžka
: 158,3 km
Profil: 670 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:55, Requena
Predpokladaný dojazd: ~17:30, Alto de la Montaña de Cullera

Cyklistika: 6. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV

Nalini - procycling

6. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

6. etapa Vuelta a Espaňa 2021 mapa a trasa
©Unipublic

Pelotón sa dostane na pobrežie, do regiónu Valencie – jedného zo 17 španielskych autonómnych spoločenstiev. Prejde sa aj okolo hlavnej metropoly regiónu Valencia (750-tisíc obyvateľov), ale zamieri sa po pobreží smerom na juh. Začína sa v meste Raquena so stredovekým opevnením, ktoré slúžilo arabským a neskôr i španielskym kráľovstvám.

Cieľ sa po 158 km nachádza na vrchole pod hradom Cullera. Na výbušnom kopčeku v poslednom kilometri sa finišovalo naposledy v roku 1980. Víťazom sa stal nik iný ako Sean Kelly, ktorý si štvrtkovú etapu užije ako spolukomentátor na Eurosporte. V pretekoch bol tento kopec naposledy na vlaňajších pretekoch Okolo Valencie, Tadej Pogačar porazil Alejandra Valverdeho.



6. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

6. etapa Vuelta a Espaňa 2021
6. etapa Vuelta a Espaňa 2021. © Unipublic

Prvá tretina etapy sa nesie v sústave klesaní, aby sa dostala z výšky 650 metrov až na úroveň mora. Po pravotočivej otočke vo Valencii sa pokračuje po absolútnej rovine.

Až posledné kilometre začnú byť zaujímavé. Obsahujú niekoľko zákrut, „esíčok“, kde bude prebiehať tvrdý boj o pozície pred kopcom. Kto bude v strede pelotónu, len ťažko môže etapu vyhrať. Záver je tvorený okruhom.

Práve keď sa v okruhu dostanú na pobrežie, začne fúkať zboku. Cesta sa v posledných 15 km zúži. Vtedy má fúkať z východu (zboku) a tak sa zvyšuje šanca na tvorenie terezínov. Fúkať má o rýchlosti 25 km/h.

Stúpať sa začne po ostrej zákrute a na vrchol bude ostávať niekoľko serpentín. Cieľové stúpanie Alto de la Montaña de Cullera má 1,9 km o sklone až 9,4%. Náročnosť sa zvyšuje v druhej polovici, tretia štvrtina má priemer nad 10%.

Posledné kilometre 6. etapy:

Posledné kilometre 6. etapy Vuelta a Espaňa 2021
©Unipublic

Počasie

Jemný vietor z východu znamená bočný vietor počas pobytu na pobreží. Smer sa dosť mení, čo znamená nervozitu v pelotóne a, najmä, medzi jazdcami na celkové poradie.

Nalini - procycling

6. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – favoriti

Keďže Kenny Elissonde nemá na to, aby ubránil červený dres v priamom súboji s Primožom Rogličom, jeho tím Trek-Segafredo môže pustiť únik dňa, aby sa pobil o triumf. Záleží tak od toho osud etapy – bude sa radovať podceňovaný účastník úniku, alebo ozajstný favorit?

Dlhá rovina nesľubuje dlhé útoky, o víťazovi sa takmer určite rozhodne iba na kopci. Bude to skorý útok, alebo nechytateľný nástup v posledných metroch?

6. etapa Paríž - Nice 2021 Primož Roglič
Primož Roglič. © A.S.O./Fabien Boukla

Na všetko je tu Primož Roglič (:tjb:). Slovinec je kandidátom na triumf pri akomkoľvek scenári. Je dostatočne rýchly na páske, ale aj výbušný na začiatku. Je iba päť sekúnd od červeného dresu Kennyho Elissonda (.tfr:). Pokúsi sa ho získať naspäť?

Adam Yates 3. etapa Okolo Katalánska 2021
Adam Yates na UAE Tour. © LaPresse – Fabio Ferrari

Z jazdcov na celkové poradie môžu pár sekúnd získať jazdci, ako Adam YatesEgan Bernal (:ins:), Giulio Ciccone (:tfr:). Prípadný zisk na Rogliča nemusí byť veľký, aby bol dôležitý z celkovej mentálnej stránky súboja o červený dres. To sa týka favorizovaných výbušných vrchárov, ktorí sa zaujímajú boj o celkové poradie. Zvyšok jazdcov bude rád, ak nezapočíta straty. Jedná sa o pretekárov, ako Enric Mas, Miguel Ángel López, Mikel Landa, Alexandr Vlasov, Fabio Aru,

Alejandro Valverde 6. etapa Critérium du Dauphiné 2021
Alejandro Valverde. Dario Belingheri/BettiniPhoto©2021

Čo sa týka puncheurovMax Schachmann (BOH) a Alejandro Valverde (MOV) sú favoritmi, aj keď svoje prednosti na tejto Vuelte nemali šancu sa ukázať. Nemec je po olympiáde na výsledkovom ústupe, španielsky veterán si však udržuje klasickú vysokú úroveň.

A čo tak mladíci Quinn Simmons (:tfr:) a Tom Pidcock (:ins:)? Prvý menovaný Američan je vo forme a skúsi si niečo, v čom môže byť o pár rokov najlepší na svete. Brit zas nemá formu, po svojej zlatej medaile skôr oslavoval a dovolenkoval, ale pri takom megatalente človek nikdy nevie.

Quinn Simmons 3. etapa Okolo Valónska 2021
Simmons vyhral Okolo Valónska, je vo forme. zdroj: twitter.com/TrekSegafredo

Núkajú sa aj rýchli jazdci ako Omar Fraile (AST), Magnus Cort (:efn:), muž vo forme Alex Aranburu (AST), alebo Clément Champoussin (ACT).

Odd Christian Eiking. ©Nico Vereecken / Photo News

Veľkou zbraňou tímu Deceuninck – Quick-Step je Talian Andrea Bagioli (:dqt:), ktorý má veľmi rýchle nohy. Rovnako má šancu aj jeho kolega Mauri Vansevenant (:dqt:). Výbušní bývajú aj pretekári, ako Jesús Herrada (COF), alebo Odd Christian Eiking (:iwg:).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár