6. etapa Okolo Katalánska 2021: Peter Sagan dnes ovládol šprint

Okolo Katalánska 2021
Peter Sagan 6. etapa Okolo Katalánska 2021

zdroj: twitter.com/cyclecollective

Peter Sagan (BOH) získal prvé víťazstvo v sezóne. 6. etapa Okolo Katalánska 2021 sa skončila šprintom, v ktorom bol slovenský jazdec dominantne najrýchlejší. Druhý skončil Daryl Impey (:isn:) a tretí Sebastian Molano (:uae:).

Do cieľa v Mataró putoval celý pelotón, v závere skúšali zaútočiť viacerí jazdci, ale neúspešne. Peter Sagan sa dostal do dobrej pozície a spoza Daryla Impeyho (:isn:) a Reinardta Jense Van Rensburga (:tqa:) vyrazil cez malú medzeru vedľa Maxa Kantera (DSM) 120 metrov pred cieľom. V rýchlostnom súboji s Juhoafričanom Impeym bol jednoznačne najrýchlejší. Tretiu priečku obsadil Kolumbijčan Molano, ktorý do falošnej rovinky šprintoval z nevýhodných zadných priečok.

Slovák získal prvé víťazstvo v tejto sezóne, na ktorej začiatku sa nakazil koronavírusom. Naposledy vyhral vlani v októbri v 10. etape Giro d’Italia. 31-ročný Žilinčan si na konto pripísal 115. kariérny triumf. V cieli mu k nemu hneď gratuloval pätnásty Alejandro Valverde (MOV), ktorý má o 15 prvenstiev viac.



Adam Yates (:ins:) sa bezpečne udržal na čele celkového poradia. S tímom Ineos si ho bude musieť postrážiť už len v nedeľňajšej 7. etape. Preteky sa ukončia poslednou etapou v Barcelone, ktorá obsahuje kopcovitý okruh.

Ako prebehla 6. etapa Okolo Katalánska 2021?

Šprint či únik?

Šiesta etapa mala 193,8 kilometra. Z južného mesta Tarragona viedla od pobrežia k ďalšiemu stredomorskému mestu Mataró na severe španielskej krajiny. Išlo sa neustále hore a dole, ale etapa neobsahovala výrazné vrchárske prekážky. Posledné stúpanie Alt del Collet (2,9 km – 3%) sa nachádzalo 14 km pred cieľom. Finále išlo do falošnej rovinky, s viacerými technickými zákrutami v poslednom kilometri.

Hlavnou otázkou bolo, či šprintérske tímy ustrážia skorý únik dňa.

6. etapa Okolo Katalánska 2021
Profil 6. etapa Okolo Katalánska 2021. zdroj: voltacatalunya.cat

Malý únik dňa

Oblačné počasie a príjemných 17 ºC si v sobotu počkalo na 138 jazdcov.

Rémi Cavagna (:dqt:) skúšal skočiť do brejku, ale nepodarilo sa. Rušný začiatok s viacerými nástupmi skončil päticou na čele. Boli to: Harold Tejada (AST), Dmitrij Stakov (Gazprom RusVelo), Matej Mohorič (TBV), Mattias Skjelmose Jensen (:tfr:), Antoine Duchesne (FDJ) a Gavin Mannion (Rally Cycling).

BORA pracovala

75 km pred cieľom mali náskok 4:30 min. O tempo sa snažili tímy so šprintérmi, menovite Team DSM s Maxom Kanterom a BORA – hansgrohe s rýchlymi Jordim Meeusom a Petrom Saganom. Pomocnú ruku priložili aj Euskatel Euskadi a UAE Team Emirates. V priebehu dňa sa pridal aj AG2R Citroen.

Embed from Getty Images

40 km pred cieľom sme na špici pelotónu videli štvornásobného víťaza Tour de France Chrisa Frooma (:isn:). Ten je síce po ťažkom zranení ďaleko od svojej bývalej výkonnosti, ale aspoň pracoval pre kolegu Daryla Impeyho.

Únik dostihnutý

Keď sa jazdci dostali na známy motoristický okruh F1 pri Barcelone, mal únik už len minútu náskoku a do cieľa ostávalo 35 kilometrov. Nešlo sa úplne vysoké tempo, ale bolo dostatočne kontrolované.

24 km pred cieľom z úniku zaútočil 25-ročný Rus Stakov. O dva kilometre boli jeho štyria kolegovia z brejku pohltení pelotónom.Posledný bojovník z Gazpromu bol dostihnutý na stúpaní na 18. km od konca.

Procycling
Reklama

Útočí sa, ale Bora bola na pozore

Alt del Collet sa niesol v tempe Movistar Team. Vpredu sa držali hlavne jazdci z celkového poradia, aby zbytočne nestratili čas. Vtedy zaútočil James Knox (:dqt:). Vydali sa za ním Marc Soler (MOV) a ďalší jazdci, ale pokus nebol úspešný. Vlak tímu BORA – hansgrohe sa pohotovo postaral o tempo, neskôr aj formácia UAE. 300 metrov pred vrcholom nastúpil Elie Gesbert (Arkéa-Samsic).

Spoza neho vystrelil Rémi Cavagna (:dqt:) a s malým náskokom viedol na klesaní 12 km pred koncom. Francúzsky časovkársky majster mal náskok iba 10 sekúnd na pelotón vedený Borou. Tá dostihla Cavagnu na méte 8 km. Ďalší útok prišiel od Josefa Černého (:dqt:), ale ani pokus Čecha dlho netrval. Ťahal aj tím BikeExchange.

Všetko sa schyľovalo k prvému hromadnému dojazdu pretekov. V závere to ešte skúšal Lobato z Euskadi aj Cavagna, ktorý v posledných metroch potiahol špicu. Sagan sa svojimi typickými technickými zručnosťami dostal sám do dobrej pozície, z ktorej sa ako papierovo najrýchlejší muž na pretekoch nemýlil.

Výsledky: 6. etapa Okolo Katalánska 2021

#JazdecTímČas
01Peter SaganBORA-hansgrohe04:23:18
02Daryl ImpeyIsrael Start-Up Nation+ 00
03Sebastian MolanoUAE Team Emirates+ 00
04Reinardt Janse Van RensburgQhubeka ASSOS+ 00
05Alexander KampTrek-Segafredo+ 00
06Clément VenturiniAG2R Citroën Team+ 00
07Max KanterTeam DSM+ 00
08Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 00
09Michael ValgrenEF Education-NIPPO+ 00
10Maxim Van GilsLotto Soudal+ 00

Celkové poradie: 6. etapa Okolo Katalánska 2021

Poz.JazdecTímČas
01Adam YatesINEOS Grenadiers23:08:45
02Richie PorteINEOS Grenadiers+ 45
03Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 49
04Alejandro ValverdeMovistar Team+ 01:03
05Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 01:03
06Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 01:04
07Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 01:07
08Hugh CarthyEF Education-NIPPO+ 01:20
09Sepp KussJumbo-Visma+ 01:29
10Simon YatesTeam BikeExchange+ 01:32
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár