6. etapa Okolo Katalánska 2022: Carapaz víťazom, Higuita novým lídrom

6. etapa Okolo Katalánska 2022

zdroj: https://twitter.com/INEOSGrenadiers/status/1507750618571624451/photo/1

6. etapa Okolo Katalánska 2022 priniesla obrat o 180 stupňov. Dôvodom bola frontálna ofenzíva tímu INEOS-Grenadiers od úvodných kilometrov. Tú vyšperkoval dnešný víťaz Richard Carapaz (:ins:), ktorý celý deň strávil s Kolumbijčanom Sergiom Higuitom (BOH) v dvojčlennom úniku. Kolumbijčan nakoniec prišiel do cieľa ako druhý. Ostatní favoriti vrátane doterajšieho lídra zaostali o minútu. Celkové poradie sa preto otriaslo v základoch. Tretie miesto berie Kaden Groves (:bex:). 

Novým lídrom pretekov Okolo Katalánska je Sergio Higuita, ktorý vedie o 16 sekúnd pred druhým Richardom Carapazom. Nairo Quintana klesol na štvrtú priečku s takmer minútovým mankom. Všetko teda nasvedčuje tomu, že v zajtrajšej záverečnej etape v Barcelone uvidíme pravú efenzívnu cyklistiku.

6. etapa Okolo Katalánska 2022 – priebeh

Profil:

https://www.voltacatalunya.cat/en/stage-6

Instantná ozajstná cyklistika

Cyklisti v Katalánsku sa dnes prebudili do chladného a upršaného rána. Počasie ich však neodradilo od ozajstného pretekania hneď od úvodných kilometrov. Nevideli sme teda klasický boj o tvorbu celodenného úniku, ale hneď deľbu hlavného poľa na niekoľko väčších skupín. K takémuto deleniu došlo najmä kvôli stúpaniu prvej kategórie Coll de les Llebres. Preto aj v dnešnej etape museli byť adepti na celkový triumf v strehu.

Čo sa týka priamého súboja Naira Quintanu (Arkéa-Samsic) a Joaoa Almeidu (:dqt:) o líderský dres, priebežný líder (Almeida) v úvodnom stúpaní zaostal. Nairo Quintana, ktorý na Portugalčana pred etapou strácal iba 1 sekundu, síce nejazdil v prednej skupine, no rozhodne bol na tom lepšie, keďže jazdil približne v strede štartového poľa ešte pred skupinou so Joaom Almeidom.

Vrchárske prémie vytvorili silný únik

Víťazom vrchárskej prémie Coll de les Llebres sa stal Lukas Plapp (:ins:) pred svojím tímovým kolegol a lídrom Richardom Carapazom. Na druhej prémii dňa (Coll de Capafonts) však bol už Carapaz prvý. Čo však bolo dôležitejšie, Richarda Carapaza sa držal Sergio Higuita (BOH), priebežne tretí muž celkovej klasifikácie, ktorý priamo ohrozoval aj Almeidu, aj Quintanu. Toho si bol sympatický Kolumbijčan vedomý, a preto spoločne s Carapazom zaútočil. Vytvorilo sa nám teda na čele pretekov duo veľmi silných favoritov a zakrátko si na 20-členné hlavné pole vypracovali tri minúty náskoku.

Quintana a Almeida vs Higuita a Carapaz

Od méty 80 kilometrov do cieľa sa hlavným leitmotívom etapy stal súboj dvoch dvojíc, ktoré na diaľku medzi sebou bojovali v celkovej klasifikácii. Postupne ako kilometre ubiehali, bolo čoraz jasnejšie, že Carapaz s Higuitom na čele boli na tom jednoznačne lepšie. Virtuálna celková klasifikácia sa triasla v základoch, preteky razom dostali nový náboj. Do cieľa však bolo ešte ďaleko.

Takmer rezignácia

V cyklistike nič nie je isté, no 40 kilometrov pred cieľom každý vedel, že stiahnuť čelnú dvojicu je nemožné. Časový rozostup bol stále akoby zamrazený. Trojminútový. Nepomohla ani tímová práca stajne Spojených arabských emirátov. Sergio Higuita a Richard Carapaz jazdili jedny zo svojich najlepších pretekov. Lenže súperi sa stále nevzdávali.

A v priebehu záverečného stúpania prišla zmena.

Ayuso útočí, ešte nie je vymaľované

23 kilometrov do cieľa zo skupiny favoritov zaútočil Juan Ayuso (UAD), ktorý v celkovom hodnotení strácal 18 sekúnd na svojho tímového kolegu Almeidu. Ten ale dnes nemal dobrý deň.

Čo sa týka silnej dvojice na čele, 20 kilometrov pred cieľom mali k dobru na Ayusa už len 1 minútu a 15 sekúnd. Pohodlný náskok, ktorý si udržiavali celú etapu, sa razom začal rúcať ako domček z karát. Ayuso však jazdil osamotený, najväčší rivali v boji o líderský dres (Quintana, Poels…) zaostávali ešte o pár dlhých sekúnd viac.

Ayuso však svoju snahu napokon aj logicky vzdal a počkal na hlavné pole, ktoré opäť jazdilo pospolu.

Záver

V záverečných kilometroch si to dvojica na čele po celom dni rozdala v boji o etapový vavrín. Sergio Hiquita poctivo kontroloval Richarda Carapaza jazdiaceho za ním, no Carapaz mal v záverečných metroch oveľa väčšie zrýchlenie, a preto vyhral. Na treťom mieste z pelotónu finišoval šprintér Kaden Groves (:bex:).

6. etapa Okolo Katalánska 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra preteky Okolo Katalánska vyvrcholia klasickou etapou v Barcelone.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár