6 najlepších domestikov minulej sezóny

zdroj: twitter.com/woutpoels

Sezóna 2016 bola plná krásnych momentov. Z titulov sa tešilo veľa cyklistov, ktorí ešte neochutnali pocit víťazstva. K ich sláve im častokrát pomohli jazdci, ktorí svojou čiernou prácou neraz rozhodli. V dnešnom článku zaostríme na najlepších domestikov minulej sezóny, ktorí nemalou mierou pomáhali svojim lídrom.

Wout Poels (Team Sky)

Holaňdan zažil najlepšiu sezónu v kariére, keď ovládol monument Liege – Bastogne – Liege. Na Tour de France bol posledný muž, ktorý pomáhal Froomovi k jeho tretiemu titulu na Tour. Po odchode Richieho Porta prebral túto rolu a ujal sa jej výborne. V ťažkých stúpaniach bol Britovi oporou a vylepšil si aj svoje maximum na Tour, keď dorazil na 28. mieste. Poels takmer prišiel o obličku v roku 2012, keď bol súčasťou hromadného pádu. Nedávno podpísal trojročné predĺženie kontraktu v tíme SKY. Takéto zmluvy dostávajú iba jazdci ako Froome či Sagan. 29-ročný rodák z Venray má svojími výkonmi určite potenciál na lídrovanie či už na Gire, alebo Vuelte, no Froome ho potrebuje mať v elitnej forme na Tour de France.

Tanel Kangert (Astana)

Kangert bol kľučovým domestikom Vincenza Nibaliho. Pri nezhodách s Fabiom Aruom bol Estónec jediný, ktorý v horách odvádzal čiernu prácu. 29-ročný jazdec Astany mal skvelú sezónu. Na Giro del Trentine ovládol dve etapy a celkovo skončil na druhom mieste. Na pretekoch okolo Abú Zabí dokonca triumfoval. S Nibalim si vymenili role a Talian sa mu odvačil vo veľkom štýle. Táto dvojica sa však v sezóne 2017 spolu nepredstaví. Talian totiž zmenil farby a odišiel do tímu Bahrain – Merida.

Diego Rosa (Astana)

Rosa tvoril dvojičku s Fabiom Aruom. Spolu debutovali na Tour de France a i keď sa Aruovi nedarilo, tak sa mohol spoľahnúť na jedného človeka – Diega Rosu. 27-ročný Talian si v tejto sezóne pripísal etapové víťazstvo na pretekoch okolo Baskicka. Tam ovládol i horskú súťaž. Na monumente okolo Lombardie skončil na druhom mieste. Rosa sa však rozhodol ísť v šľapajách Mikela Landu. Svoje nadobudnuté skúsenosti bude ďalej predávať v tíme SKY.

Gianluca Brambilla (Etixx – QuickStep)

Talian má za sebou prelomovú sezónu. Na Gire ovládol etapu a pár dni si udržal ružový dres, no tifosi si získal iným činom. Reč je o etape číslo 10, kde obetoval vlastné ambície a potiahol Boba Jungelsa v kríze a pritom prišiel o maglia rosa. Luxemburčan tento čin popísal ako heroický a dnes málo vídaný v pelotóne. V 18. etape zase dopomohol Trentinovi k víťazstvu na svoj úkor. 29-ročný rodák z Bellana sa pohybuje často v únikoch a jeden takýto sa mu podaril i na Vuelte, kde sa dočkal svojej druhej víťaznej etapy na Grand Tour.

Sébastien Reichenbach (FDJ)

Tento Švajčiar je kľučový domestik pre Pinota. Frank Madiot – majiteľ tímu FDJ popísal Reichenbacha ako jeden z najlepších nákupov v tímovej histórii. 27-ročný rodák z Martigny začal sezónu 4. mietom na Tirreno – Adriatico, keď skončil s rovnakým časom ako Pinot. Líder FDJ potreboval k sebe človeka, ktorý bude po jeho boku v najťažších kopcoch. Reichenbach zase potreboval lídra. Toto duo na Tour spolupracovalo excelentne. Pinot však musel odstúpiť a Švajčiar musel prebrať rolu jednotky. Do Paríža dorazil na peknom 14. mieste. V nasledujúcej sezóne bude jeho program veľmi podobný ako u Pinota.

Maciej Bodnar (Tinkoff)

Poliakova dôležitosť sa ukázala v 11. etape na Tour de France. Vtedy sa od pelotónu oddelila štvorica jazdcov – Sagan, Froome, Thomas a Bodnar. Sagan túto etapu ovládol, ale česť a sláva patrí i Bodnarovi. Ten je pre Sagana v takýchto momentoch kľúčovým. Spolu už jazdia od roku 2010, keď sa stretli v Liquigase. Náš cyklista si ho vyžiadal i do Bory – Hansgrohe. Poliak vyniká hlavne prednosťami v časovkách. Ovládol domáci šampionát a v Riu skončil na 6. priečke.

 

zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár