7 elitných prestupov sezóny

zdroj: facebook.com/PeterSagan

Na konci sezóny 2016 skončila dvojica tímov Wolrd Tour. Tinkoff team a IAM cycling kompletne opustili svet cyklistiky. Jazdci, ktorí obliekali ich farby sa rozutekali ku konkurencii. Prestup roka uskutočnil Peter Sagan, ktorý prestúpil do nemeckého tímu Bora – Hansgrohe a bude najlepšie plateným cyklistom v pelotóne. Ďalšou bombou bol odchod Alberta Contadora do americkej stajne Trek – Segafredo. Prestupové vody rozvíril i Vincenzo Nibali, ktorý sa sťahuje na blízky východ do Bahraju. Jeho novým chlebodárcom bude Bahrain – Merida. V dnešnom článku si posvietime na tieto a ďalšie elitné prestupy.

Peter Sagan

Prestúpil z: Tinkoff team
Prestúpil do: Bora – Hansgrohe

Prestup majstra sveta patril k najsledovanejším tejto sezóny. So sumou približne 6 miliónov eur na rok bude najlepšie plateným cyklistom histórie. Zázemie tímu Bora je veľmi dobré. Novým titulárnym sponzorom Hansgrohe sa pozícia tímu ešte vylepšila. Jazdci ako Leopold König ci Rafal Majka môžu byť lídrami etapových pretekov, no keď sa na štart postaví Sagan, tak budú ich priority sekundárne. Tím je postavený okolo Petra Sagana. Z Tinkoffu si privedol slovenskú enklávu, ktorá mu pravidelne v jeho úspechoch pomáha. Peter bude určite útočiť na monumenty, ktoré ešte nezískal Miláno – San Remo a Paríž – Roubaix. Trať majstrovstiev sveta v Nórsku mu vyhovuje viac ako tá tohtoročná v Katare. S našim cyklistom v tíme je možné čokoľvek. Sezóna 2016 bola je v jeho podaní fenomenálna. Uvidíme ako nás Peter prekvapí v nasledujúcom roku.

Alberto Contador

Prestúpil z: Tinkoff team
Prestúpil do: Trek – Segafredo

Niekoľko tímov prejavilo záujem o Španielove služby. Od Lampre, Cofidisu cez Astanu či Bahrain – Merida, no najväčší vplyv mal Luca Guercilena – generálny manažér Trek – Segafredo. Contador chcel stabilné zázemie, jasnú štruktúru a túžbu po úspechoch. To všetko našiel v americkej stajni. Zmluvu má na jeden rok a na ten ďalšiu má opciu. Pre niekoho je El Pistolero pomalý, starý či náchylný k pádom, no stále je to jedna z mála hrozieb pre Frooma a Quintanu. Španiel je veľmi silný v horách a s Bauke Mollemom budú tvoriť veľmi silnú dvojicu. Tlak, ktorý bol na Mollemu sa tak rozdelí a to pomôže i holandskému matadorovi. Contador do tímu donesie i know how z elitných tímov, kde pôsobil.

Vincenzo Nibali

Prestúpil z: Astana
Prestúpil do: Bahrain – Merida

Talian svoj prestup naznačil už skôr, no oficiálne to bolo až v auguste. Bolo verejným tajomstvom, že žralok z Messiny mal osobné problémy s vedením a s Fabiom Aruom. Bahrajnský projekt stavil všetky karty na Nibaliho a ten je tvárou tímu a vyslovenou jednotkou. Celý tím sa vybudoval okolo trojnásobného víťaza Grand Tour. Všetky tieto úspechy dosiahol v Astane. Bahrain – Merida je možno zatiaľ iba pre srandu, no na konci sezóny budeme bilancovať a hodnotiť pôsobenie bahrajnského projektu. Nibali si do tímu priviedol i brata Antonia z kontinentálneho Nippo – Vini Fantini. Tím z blízkeho východu má od svojej prvej sezóny licenciu World Tour.

Ion Izaguirre Insausti

Prestúpil z: Movistar
Prestúpil do: Bahrain – Merida

Španiel Ion Izaguirre Insausti ukázal poriadnu dávku odvahy a odhodlania. Vykúpil sa totiž sám z pod zmluvy v Movistare a odišiel do nového, neznámeho tímu Bahrain – Merida. Tento krok sa zdá byť skoro šialený, no 27-ročný Bask vidí šancu v Tour de France. Kedže bahrajnský projekt má prioritu číslo jedna v Giro d’Italia a len ťažko uveriť, že Nibali bude schopný plnohodnotne odjazdiť Giro i Tour a to je práve šanca pre Špainela. Ten sa v Movistare pohyboval v tieni Quintanu a Valverdeho, takže jeho „šialenstvo“ nie je až také šialené a dáva celkom zmysel.

Philippe Gilbert

Prestúpil z: BMC
Prestúpil do: Etixx – QuickStep

Spojenie dvoch belgických legiend (Boonen a Gilbert) v jednom tíme je pre belgického fanúšika ako sen. Gilbert mal slušnú minulú sezónu. V každom jednodennom preteku bol hrozbou. Víťazstvom na národnom šampionáte to iba potvrdil. V nasledujúcom roku sa takmer s istotou môžeme tešiť na ardénske klasiky v podaní tria Gilbert, Martin a Julian Alaphilippe. S Boonenom ešte nemá naplánované žiadne spoločné preteky. Boonen má v pláne ukončiť kariéru na Paríž – Roubaix, kde sa zapísal do histórie cyklistiky. Dvojica spolu už v minulosti jazdila výborne. Uvidíme koľkokrát si spolu zasúťažia.

Diego Rosa

Prestúpil z: Astana
Prestúpil do: Team SKY

O Taliana sa zaujímal tím BMC a SKY, no nakoniec rozhodli peniaze, ktoré pre britskú stajňu nie sú problém. A tak Dave Brailsford získal svoju poslednú akvizíciu. Do tímu ho chcel hlavne Chris Froome, ktorý povedal, že Rosa bol skvelý a pracoval ukážkovo pre Fabia Arua. Bol jediný, ktorý dokázal rozpohybovať špičku v kopcoch. Tím SKY však čaká od 27-ročného jazdca ďaleko viac.

John Degenkolb

Prestúpil z: Giant – Alpecin
Prestúpil do: Trek – Segafredo

Nemecký cyklista prichádza do amerického tímu, aby nahradil lengendárneho Cancellaru. Degenkolbovi minula sezóna vôbec nevyšla a bude tak chcieť nadviazať na výbornú sezónu 2015. Jedným z dôvodov zlej sezóny bolo zranenie v príprave, ktoré Nemca poznamenalo. Trek tak zariskoval a angažoval 27-ročného rodáka z Gery. Ten bude využívaný hlavne na klasiky, ktoré mu sedia.

 

zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár