7. etapa Tour de France 2021 preview: Dlhšiu už nenájdeme

Tour de France 2021
7. etapa Tour de France 2021

zdroj: Benh LIEU SONG (+foto, filter)

Dlhší deň na Tour by sme našli v roku 2000. Práve 7. etapa Tour de France 2021 s 249 kilometrami je pomyselným novým blokom pretekov, keď sa o slovo prihlásia lídri na celkové poradie. Súboj o etapový vavrín by však konečne mal zviesť aj únik.

piatok 2. júla 2021
Dĺžka
: 249,1 km
Profil: kopcovitý, 3120 nastúpaných výškových metrov
Štart: 11:15, Vierzon
Predpokladaný dojazd: ~17:22, Le Creusot

7. etapa TdF 2021 live prenos – vysielanie v TV

7. etapa Tour de France 2021 – trasa

Podobné etapy sa z francúzkskej Grand Tour postupne vytrácajú a museli by sme sa pozerať až do roku 2000, aby sme našli o dva kilometre dlhšiu etapu. V druhej polovici ponúka niekoľko výbušných stúpaní kratších ako 5 kilometrov vo vysočine Morvan. Pravdepodobný scenár je úspešný únik, ale finále je vhodné pre výbušných vrchárov a puncheurov, aby na svojich konkurentov našli nejaké sekundy.

Štartovacie mesto Vierzon je prvýkrát na Tour. Z neho sa bude pokračovať naprieč stredom Francúzska na východ. Prejde sa cez množstvo historických miest, ale aj cez národný park Morvan – pohorí, ktoré definuje posledných kopcovitých 40 km. Cieľové mesto Le Creusot má 20-tisíc obyvateľov, Tour vidí tretíkrát.

7. etapa Tour de France 2021 – profil

7. etapa Tour de France 2021
7. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Prvých 150 kilometrov predlhej etapy je rovinatých. Po 115 km príde na rad prvá šprintérska prémia, ktorú by si mal zobrať únik. Predpokladáme, že v piatok uvidíme naozaj prvý veľký brejk na pretekoch.

88 km pred cieľom sa začne stúpať na prvý kopec etapy, odvtedy sa to bude už len sťažovať. Côte de Château-Chinon (3,2 km – 5.3%) posunie jazdcov pod najvyššiu prekážku dňa – Côte de Glux-en-Glenne (2,6 km – 4,2%). Nasleduje dlhý ťahavý zjazd do kotliny, aby sa po prekonaní hranice 200 kilometrov začalo opäť stúpať na rozhodujúcu trojicu dňa.

Côte de la Croix de la Libération (4,6 km – 5,3%) vrcholí 35 km pred cieľom, po ňom nasleduje technický zjazd a tvrdé stúpanie Signal d’Uchon (5,7 km – 5,7%) ohodnotené druhou kategóriu. Navyše, na jeho vrchole sa rozdáva 8 – 5 – 2 sekundy pre prvých troch jazdcov. Ak už vpredu nebude únik s jazdcami mimo celkového poradia, útoční jazdci z top 10 by radi niečo získali.

Na záver je prichystaný malý Côte de la Gourloye (2,4 km – 5,3%) v posledných ôsmich kilometroch. Finišuje sa na kilometrovom stúpaní, takže môžeme sa dočkať aj napínavého špurtu malej skupinky.

Počasie

24 ºC a slnečné počasie, bez vetra.

7. etapa Tour de France 2021 – favoriti

Mathieu van der Poel 2. etapa Tour de France 2021
Mathieu van der Poel. © A.S.O./Charly Lopez

Keďže Mathieu van der Poel bude chcieť udržať svoj žltý dres čo najdlhšie, nemal by s tímom tlačiť na pílu a stíhať únik. Už niekoľko silných borcov stráca niekoľko minút v celkovom poradí a môže byť im dopriata voľnosť na ceste. Etapa je dlhá na to, aby bola kontrolovaná iba pár tímami.

Preto je pravdepodobnosť víťazstva úniku vyššia ako triumf niekoho z hlavných favoritov.

Kto z úniku?

Chaotické úvodné etapy a zničujúca časovka sa postarali o to, že dosť veľa vrchárov má už iba jeden cieľ – buď pomôcť tímu, alebo sa postarať o osobný úspech etapovým víťazstvom. Taktiež sa zajtra rozdáva veľké množstvo bodov do vrchárskej súťaže, takže na pozore bude Ide Schelling (BOH).

Michael Woods (:isn:) je veľmi pozadu, ale Kanaďan je zato na krátkych kopcoch jedným z najlepších na svete. Guillaume Martin (COF), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Simon Yates (:bex:), Dylan Teuns (TBV), Nans Peters (ACT), Emanuel Buchmann (BOH), Valentin Madouas (FDJ), Alejandro Valverde (MOV) alebo Emanuel Buchmann (BOH) sa na preteky vydali s cieľom vyhrať etapu, v siedmom dni sa im naskytá prvá príležitosť. Austrálčan Ben O’Connor (ACT) je niekde na pomedzí medzi bojovaním o vstup do top 10, alebo absolútnou voľnosťou. Pred pár dňami spadol Tiesj Benoot (DSM), ktorý už podobné etapy vo svojej kariére vyhral, napríklad na Paríž – Nice 2021.

Matej Mohorič
Matej Mohorič. @KZS/ Aleš Fevžer @TeamBahrainVictorious

V pohotovosti je určite aj majstri únikov Matej Mohorič (TBV), Thomas De Gendt (:lts:), alebo jeho mladšia verzia Brent Van Moer (:lts:). I Michael Valgren (:efn:) alebo Magnus Cort (:efn:) by nepohŕdli naskytnutou príležitosťou.

V love za bodmi do šprintérskej súťaže sa do úniku môžu dostať šprintéri Sonny Colbrelli (TBV) a Michael Matthews (:bex:), ktorí u vo veľkej vrchárskej forme. Uvidíme, či etapa nebude až príliš náročná pre Petra Sagana (BOH). Ak chce Slovák myslieť na bodovací dres, mal by sa v podobných etapách dostávať do únikov. V piatej etape je však prístup ku prémii pomerne jednoduchí a určite o tom vedia aj jeho konkurenti ako Mark Cavendish alebo Nacer Bouhanni.

Celkové poradie pred 7. etapou TdF

01Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix20:09:17
02Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 08
03Wout Van AertJumbo-Visma+ 30
04Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 48
05Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 01:21
06Pierre LatourTeam TotalEnergies+ 01:28
07Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 01:29
08Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 01:43
09Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 01:44
10Primoz RoglicJumbo-Visma+ 01:48

Z jazdcov na celkové poradie je na podobných profiloch vždy útočný majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorý by mal po nevydarenej časovke začať opäť získať sekundy k dobru.

Julian Alaphilippe a Wout van Aert útočia. © LaPresse – Fabio Ferrari

Lenže krátke (a vlastne hocijaké) kopce sú v krvi Tadeja Pogačara (:uae:), ktorý je v pole position celkového poradia. Cieľom 22-ročného Slovinca ešte pravdepodobne nebude zmocnenie sa žltého dresu, lebo s tým sa na jeho (nie práve najsilnejší) tím UAE položí väčší tlak. Môže si tak pohodlne strážiť napríklad útoky Mathieu van der Poela (Alpecin-Fenix) pre ktorého je to etapa ako stvorená.

Aj Wout van Aert (:tjb:) má šancu na dobrý výsledok v etape, ale osobné úspechy by mal dať bokom. Najdôležitejšie bude udržanie doudieraného Primoža Rogliča (:tjb:) a perspektívneho Jonasa Vingegaarda (:tjb:) bezpečne v skupine.

Útoky na posledných troch stúpaniach by mal vyskúšaž celkovo deviaty Richard Carapaz (:ins:). Kopce sú pre neho jedinou príležitosťou, ako získať 1:36 na Pogačara naspäť. Profil však sedí i jazdcom ako Alexej Lucenko (AST), David Gaudu (FDJ), Jakob Fuglsang (AST) alebo Vincenzo Nibali (:tfr:).

7. etapa TdF 2021 – favoriti

★★★★ Woods
★★★ Mohorič, Izagirre, Cort
★★ Alaphilippe, Van der Poel, Pogačar, Van Aert
★ Lucenko, Matthews, Schelling, Konrad, De Gendt, Fuglsang

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár