7. etapa Vuelta a España: Woods vyškolil kolegov z úniku

Vuelta a España 2020
woods

zdroj: twitter.com/lavuelta

7. etapa poslednej Grand Tour sezóny Vuelta a España 2020 opäť priniesla atraktívnu cyklistiku. Michael Woods (:efd:) zúročil svoje skúsenosti a zvíťazil z 5-členného úniku.



7. etapa Vuelta a España 2020 mala 159,7 km. Išla z mesta Vitoria-Gasteiz na severe Španielska do blízkej dedinky Villanueva de Valdegovia. Etapa sa skladal z veľkého okruhu. Dvakrát sa prešlo stúpaním Puerto de Orduña prvej kategórie (7,8 km – 7,7%). Po jeho poslednom prejazde zostávalo do cieľa zvlnených 20 km.

Etapu sťažil aj silný vietor, ktorý fúkal z juhozápadu a v poslednej časti etapy sa s ním jazdci pasovali ako s čelným vetrom.

Profil 7. etapy Vuelta a España:

7. etapa Vuelta a Espana 2020
7. etapa Vuelta a Espana 2020. zdroj: lavuelta.es

Tvrdé tempo od začiatku

Charakter etapy preferoval hlavne úspešnému úniku. Od prvého kilometra sa útočilo. Ani po 40 km sa nepodarilo ustáliť sa nejakej skupinke, skúšali to aj jednotlivci ako Cavagna či De Bod. Napokon trvalo ďalších 10 km, kým sa oddelila veľká skupina. Tú po pár minútach dostihli ďalší desiati útočníci a brejk dňa mal 36 jazdcov.

Boli v ňom: Kuss, G. Bennett (:tjb:), Steimle (:dqt:), Costa, Oliveira (:uae:), Eg, Lopez, Elissonde (:tfr:), Power,Arensman, Donovan, Storer (:sun:) Fraile, Aranburu (AST), Schelling (BOH), Ladagnous (FDJ), Cort Nielsen, Woods (:efd:), Peters, Godon (:alm:), Wellens, Dewulf (:lts:), Lafay, Périchon, G. Martin, Jo. Herrada (COF), Mader, De Bod (:ntt:), Valverde, Arcas, Rojas (MOV), Sicard, Terpstra (Total Direct Energie), Lastra, Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Zimmermann (:ccc:), Madrazo (Burgos-BH).



Na prvom prejazde Puerto de Orduña bol prvý Američan Sepp Kuss a dostal sa na priebežné čelo vrchárskej klasifikácie. Druhý tam bol Guillaume Martin a táto dvojica predstihla v súťaži Wellensa, ktorý bol tiež v úniku v bodkovanom drese.



Pelotón rozhodne nepoľavoval. Vpredu bol Alejandro Valverde (MOV), ktorý do etapy vstúpil na desiatom mieste celkového poradia. Na prvého Richarda Carapaza (:ins:) mal náskok troch minút a INEOS Grenadiers tak musel kontrolovať stratu úniku. To urobilo z prevažne tranzitnej etapy veľmi tvrdý deň. Tvrdo sa išlo od úplného začiatku.

Kľúčové stúpanie dňa:

Pri nájazde na stúpanie Orduña začali útočiť borci z Cofidisu a razom roztrhali čelnú skupinu. Z ich útoku však nič nebolo. Skupina favoritov bola v tento moment dole iba minútu. Svoje šťastie vyskúsal Michael Woods (:efd:) a vypracoval si drobný náskok. Kanaďana sa vydal stíhať Alejandro Valverde (MOV). Skupina hlavných favoritov nikam neponáhľala a tak dnes únik dostal veľkú šancu. Woodsa dostihla štvorica jazdcov a spoločne začali klesať do cieľa. Za nimi bol zbytok úniku so stratou 30 sekúnd.

Dobrou spoluprácou začal náskok klesať a 10 kilometrov pred cieľom bol rozostup už len 20 sekúnd. 8 kilometrov pred cieľom to boli taktické boje v oboch skupinách a náskok sa nemenil. Dobre si počínal Omar Fraile (AST). Španiel nešliapol naviac a 3 kilometre pred páskou dynamicky nasadil k útoku. Valverde (MOV) však bol proti. O kilometer neskôr zaútočil Michael Woods (:efd:) a svoj útok dokončil víťazne. Pripisuje si tak 6. víťazstvo v kariére a druhé na Vuelte.

Víťazný dojazd:

7. etapa Vuelta a España – výsledky:

1.Michael WoodsCan:efd:03:48:16
2.Omar Fraile MatarranzSpaAST00:00:04
3.Alejandro ValverdeSpaMOV
4.Nans PetersFra:alm:00:00:08
5.Guillaume MartinFraCOF
6.Rui CostaPor:uae:00:00:13
7.Alex Aranburu DebaSpaAST
8.Ide SchellingNedBOH
9.Kenny ElissondeFra:tfr:
10.Davide FormoloIta:uae:

7. etapa Vuelta a España – celkové poradie:

1.Richard CarapazEcu:ins:28:20:39
2.Hugh CarthyGBr:efd:0:00:18
3.Daniel MartinIrl:isn:0:00:20
4.Primoz RoglicSlo:tjb:0:00:30
5.Enric MasSpaMOV0:01:07
6.Felix GrossschartnerAutBOH0:01:30
7.Marc SolerSpaMOV0:01:42
8.Esteban ChavesCol:mts:0:02:02
9.David De la CruzSpa:uae:0:02:46
10.Alejandro ValverdeSpaMOV0:03:00



  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár