8. etapa Okolo Švajčiarska 2021: Gino Mäder úraduje, Ekvádorčan má ďalší titul

8. etapa Okolo Švajčiarska 2021

zdroj: https://twitter.com/INEOSGrenadiers/status/1404091279521234948/photo/1

Najprestížnejšie týždňové etapové preteky dnes vyvrcholili strhujúcou bitkou favoritov na celkové víťazstvo. Postarala sa o ňu konkrétne 8. etapa pretekov Okolo Švajčiarska 2021, ktorá mala prívlastok kráľovská. Cyklisti si totiž na trase dlhej vyše 160 kilometrov museli poradiť s trojicou ťažkých stúpaní, ktorých vrcholy ležali v nadmorskej výške približne 2000 metrov nad morom. Medzi nimi sa nachádzal aj významný vydláždený Gotthardpass, ktorého vrchol ležal iba 15 kilometrov pred cieľovou čiarou. Bola to teda tvrdá rozlúčka so záverečnou prípravou na Tour de France. Napokon víťazom kráľovskej etapy sa stal Švajčiar Gino Mäder (TBV), ktorý porazil druhého Kanaďana Michaela Woodsa (:isn:). Celkové poradie ovládol Richard Carapaz (:ins:) z Ekvádoru, ktorý si postrážil Rigoberta Urana (:efn:).

Záver celých pretekov

K očakávanému nástupu Rigoberta Urana (:efn:), ktorý strácal na lídra pretekov Richarda Carapaza (:ins:) došlo 2 kilometre pred vrcholom stúpania Gotthardpass. Richard však dokázal všetky nástupy svojho kolumbijského rivali stiahnuť, a teda nenechal ho nikam ísť. Víťazom poslednej vrchárskej prémie 85. ročníka pretekov sa stal Michael Woods (:isn:). V záverečnom 15-kilmetrov dlhom zjazde si najlepšie počínal Gino Mäder (TBV), ktorý sa dolepil na vedúceho Woodsa. Za nimi však v spoločnosti GC favoritov nevládol pokoj zbraniam. Z danej skupiny zaútočil Eddie Dunbar (:ins:), domestik Richarda Carapaza, v snahe získať cenný etapový vavrín. Avšak pred tým, ako sa stihol dotiahnuť na vedúcu dvojicu, bol pohltený. O víťazstvo v etape si to teda rozdala kanadsko-švajčiarska dvojica, z ktorej ako víťaz vzišiel Gino Mäder (TBV).

Ako prebiehala etapa?

Obrázok
profil 8. etapy Okolo Švajčiarska 2021 https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/1403962849840467968/photo/1

Oberalppass

Prvým kopcom, ktorý stál pelotónu v ceste bol Oberalppass. Meral desať kilometrov, v priebehu ktorých sa jazdila „naozajstná cyklistika“ – útočilo sa, cyklisti si vzájomne nastupovali a neskôr sa naspäť vracali do pelotónu. Veľa pretekárov sa totiž chcelo prezentovať v celodennom úniku. Najaktívnejší bol Wout Poels (TBV), ktorý útočil aj na body do vrchárskej súťaže, ktorej lídrom bol Antonio Nibali (:tfr:). Wout Poels sa napokon signifikantnejšie vzdialil vyselektovanému pelotónu spoločne s pretekármi ako Dries Devenyns (:dqt:), Marc Soler (MOV), Omar Fraile (AST), Fabien Doubey (Total Direct Energie) a Sören Kragh Andersen (DSM). Na čele sa teda vytvorila šestica, ktorá si v priebehu klesania do alpského údolia budovala náskok. Ten bol dlhú dobu na úrovni 40 sekúnd, napokon na začiatku stúpania Lukmanierpass bol minútový. V tom čase však na čele už nefigurovala 6-členná skupina ale 9-členná, pretože do čela sa dotiahla trojica pretekárov v zložení Stefan Küng (FDJ), Tjesi Benoot (DSM) a Andreas Leknessund (DSM).

Obrázok
https://twitter.com/Ilya_Troshin/status/1404032022511820800/photo/1

Lukmanierpass

Ani na druhom kopci dňa sa neprestalo pretekať vo vysokom tempe. Cyklisti z hlavného poľa, ktoré už bolo viditeľne vyselektované, naďalej útočili a snažili sa dostať do člennej skupinky, ktorá tým pádom si nedokázala vybudovať stabilný časový vankúš. O celodennom úniku teda ešte nebolo rozhodnuté. Definitíva padla až počas klesania z Lukmanierpassu – na čele sa vytvorila 15-členná skupina. K dobru mala 3 minúty na vyselektovaný pelotón, v ktorom jazdili všetci favoriti (okrem Juliana Alaphilippa (:dqt:), ktorý do dnešnej etapy nenastúpil kvôli narodeniu svojho syna).

Šprinty v alpskom údolí

Na méte 60 kilometrov do cieľa čakala na cyklistov šprintérska prémia, ktorú vyhral Stefan Kung (FDJ). Nebol to však strhujúci šprint, keďže cieľom jazdcov v celodennom úniku bolo čo najdlhšie vydržať pred skupinou žltého muža Richarda Carapaza (:ins:), ktorého v celkovej klasifikácii ohrozoval Rigoberto Uran (:efn:). V momente, kedy sa cesta mierne naklonila (Gotthardpass už bolo vidieť v diaľke), únik mal k dobru iba necelé dve minúty. Táto vedomosť však stimulovala intenzívnejšiu mobilizáciu síl, únik sa teda pelotónu začal opäť vzďaľovať a naopak približovať druhej šprintérskej prémii, ktorá však už ležala na úpätí najťažšieho kopca celého dňa. Navyše v nepríjemnom protivetre. To sa všetko prejavilo v deľbe úniku na drobnejšie skupinky cyklistov.

Vydláždený Gotthardpass

Začiatok stúpania teda premiešal kartami na všetkých frontoch. Najmä však v samotnom čele pretekov, z ktorého si viacero cyklistov vystúpilo. Naopak, zaútočila štvorica v zložení Dries Devenyns (:dqt:), Nans Pieters (ACT), Sören Kragh Andersen (DSM) a Tiesj Benoot (DSM). Na ňu sa doťahoval Hermann Pernsteiner (TBV), ktorý bol lepší ako Antonio Nibali. Hlavné pole vedené Jonasom Rutschom (:efn:) však zaostávalo už iba minútu a pol.

O pár kilometrov ďalej Hermann Pernsteiner nastúpil a vzdialil sa tak Driesovi Devenynsovi. Hlavné pole so „zabudovaným žlťákom v strede“ sa čoraz viac a viac približovalo. Na jeho čele jazdil aj Michael Matthews (:bex:), ktorého však vystriedali domestici tímu INEOS – Grenadiers. Tí nastavili typické únavné tempo, z ktorého sa ťažko útočí.

5 kilometrov do cieľa bol na čele pretekov stále osamotený Hermann Pernsteiner. Hlavní favoriti mu však dýchali na chrbát. Asfalt vystriedala dlažba.

Dva a pol kilometra pred vrcholom stúpania zaútočil Rigoberto Uran. Ihneď ho však tieňoval Richard Carapaz so svojím domestikom Eddiem Dunbarom. Zaútočil taktiež Michael Woods (:isn:), no jeho útok neviedol k žiadnej zmene – Richard v žltom jazdil naozaj perfektne a dokázal stíhať všetky nástupy svojich protivníkov. Medzi nimi aj druhý útok Rigoberta Urana, ktorý mal poslednú šancu niečo zmeniť v celkovej klasifikácii. Ako prvý sa na vrchol stúpania dostal Michael Woods, pred ktorým sa otvoril 15-kilometrov dlhý zjazd. Doň sa o 20 sekúnd neskôr vrútil aj Gino Mäder (tbv:). Potom nasledovala dvojička Carapaz-Uran.

Napokon bol v zjazde najzručnejší práve Gino Mäder.

8. etapa Okolo Švajčiarska 2021: výsledky

01 Gino Mäder Bahrain Victorious04:06:2560
02 Michael Woods  Israel Start-Up Nation+ 0025
03 Mattia Cattaneo Deceuninck-Quick Step+ 0910
04 Edward Dunbar  INEOS Grenadiers+ 09
05 Richard Carapaz  INEOS Grenadiers+ 09
06 Rui Costa UAE Team Emirates+ 09
07 Rigoberto Uran EF Education-NIPPO+ 09
08 Domenico Pozzovivo Qhubeka ASSOS+ 09
09 Jakob Fuglsang Astana-Premier Tech+ 09
10 Maximilian Schachmann BORA-hansgrohe+ 21

8. etapa Okolo Švajčiarska 2021: celkové poradie

Víťazom 85. ročníka pretekov Okolo Švajčiarska sa teda stal Richard Carapaz a to o 17 sekúnd pred Rigoberton Uranom. Na tretie miesto v záverečnej etape poskočil Jakob Fuglsang. Štvrtý skončil Maximilian Schachmann. Top 10 celkovej klasifikácie uzatvára Esteban Chaves.

01 Richard Carapaz INEOS Grenadiers24:44:01
02 Rigoberto Uran EF Education-NIPPO+ 17
03 2 Jakob Fuglsang Astana-Premier Tech+ 01:15
04 Maximilian Schachmann BORA-hansgrohe+ 01:19
05 1 Michael Woods Israel Start-Up Nation+ 02:55
06 1 Domenico Pozzovivo Qhubeka ASSOS+ 03:16
07 2 Rui Costa UAE Team Emirates+ 03:43
08 Sam Oomen Jumbo-Visma+ 04:16
09 2 Mattia Cattaneo Deceuninck-Quick Step+ 04:39
10 Esteban Chaves Team BikeExchange+ 05:33

8. etapa Okolo Švajčiarska 2021: najlepší mladý jazdec

Najlepším mladým jazdcom sa stal Edward Dunbar (:ins:) pred Neilsom Powlessom (:efn:) a tretím Ginom Mäderom.

Najbližšími pretekmi sú majstrovstvá jednotlivých krajín.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár