8. etapa Okolo Turecka 2021: Cavendishovo 150. profesionálne víťazstvo

Mark Cavendish Okolo Turecka 2021

zdroj: © Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images

V nedeľu 18. apríla bola na programe posledná 8. etapa Okolo Turecka 2021. Profilovo išlo o rovinatú etapu, ktorá si však pre cyklistov pripravila v samotnom závere zaujímavé stúpania. A teda možnosti pre jazdcov na priebežne druhom až štvrtom mieste celkovej klasifikácie zabojovať o celkový triumf. Viaceré útoky síce nastali, no neboli dostatočne razantné na to, aby sa na záverečnom pódiu objavil nový líder a celkový víťaz pretekov v jednej osobe. Finišovalo sa teda hromadným šprintom, v ktorom Mark Cavendish (:dqt:) tesne na cieľovej čiare porazil druhého Japsera Philipsena (Alpecin-Fenix). Z celkového triumfu sa tešil Jose Manuel Diaz (Delko).

Najzaujímavejšia časť etapy

Elevation Profile

Najvzrušujúcejšou časťou etapy bolo záverečných 10 kilometrov, kedy na pretekárov striehli viaceré stúpania v cieľovom meste Mesafe. Neboli však klasifikované, a teda ani náročné. V ich priebehu to viackrát skúsili viacerí cyklisti, najmä tí, ktorí strácali na priebežného lídra iba zopár sekúnd, no pelotón vedený tímom Astana Premier Tech, nebol ďaleko. V ňom zotrvali aj šprintéri ako Mark Cavendish (:dqt:) či André Greipel (:isn:), ktorí sa pripravovali na záverečný šprint. Kilometer pred ním však spadol na zem Jay Vine (Alepcin-Fenix), priebežne druhý muž celkového poradia, ktorému razom hrozil celkový pokles.

Záverečný šprint

V záverečnom šprinte Mark nemal práve najlepšiu pozíciu, no zavesil sa na zadné koleso Philipsena, čo sa napokon ukázalo ako rozhodujúci krok. Tretí skončil Kristoffer Halvorsen (Uno-X Pro Cycling).

8. etapa Okolo Turecka 2021: výsledky

Mark Cavendish sa stal víťazom poslednej etapy na polostrove Malá Ázia, odkiaľ si berie aj zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže.

Poz.JazdecTímČas
01Mark CavendishDeceuninck-Quick Step03:24:38
02Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix+ 00
03Kristoffer HalvorsenUno-X Pro Cycling Team+ 00
04André GreipelIsrael Start-Up Nation+ 00
05Giovanni LonardiBardiani CSF Faizanè+ 00
06Vincenzo AlbaneseEOLO-KOMETA+ 00
07Stanislaw AniolkowskiBingoal Pauwels Sauces WB+ 00
08Damiano CimaGazprom-RusVelo+ 00
09Jokin AranburuEuskaltel-Euskadi+ 00
10Ahmet ÖrkenTeam Sapura Cycling+ 00

Celkové poradie Okolo Turecka

V celkovom poradí sa nič nezmenilo, Jose Manuel Diaz celkovo vyhráva preteky na tureckej pôde vďaka víťazstvu v kráľovskej etape na Elmali. Druhý konči Jay Vine so stratou iba 1 jedinej sekundy. Tretí je Eduardo Sepulveda (Androni-Sidermec).

Poz.JazdecTímČas
01Jose Manuel DiazDelko29:19:40
02Jay VineAlpecin-Fenix+ 01
03Eduardo SepulvedaAndroni Giocattoli-Sidermec+ 06
04Jhojan GarciaCaja Rural-Seguros RGA+ 25
05Merhawi KudusAstana-Premier Tech+ 28
06Anthon CharmigUno-X Pro Cycling Team+ 30
07Delio FernandezDelko+ 33
08Artem NychGazprom-RusVelo+ 52
09Anders Halland JohannessenUno-X Pro Cycling Team+ 55
10Garikoitz BravoEuskaltel-Euskadi+ 01:01
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár