8 jazdcov, ktorí prerazili medzi špičku

zdroj: twitter.com/romainbardet

Sezóna 2016 bola plná krásnych momentov. Z titulov sa tešilo veľa cyklistov, ktorí ešte neochutnali pocit víťazstva. V dnešnom článku zaostríme na jazdcov, ktorí prerazili medzi elitu a boli prijemným prekvapením v pelotóne.

Romain Bardet, 26 (AG2R La Mondiale)

Pred dvoma rokmi bol Bardet vychádzajúca hviezda francúzskej cyklistiky. Spolu s Pinotom bojovali o pódium na Tour de France a o biely dres pre jazdca do 25 rokov. Bardet tento súboj síce prehral, no posilnilo ho to a stal sa lepším. V minulej sezóne pravidelne bojoval o tituly a stáva sa z neho hrozba pre špičku. Na Tour de France skončil na výbornom druhom mieste a porazil Quintanu v boji o striebro. Stále má rezervy v časovkách, no v horách dokázal ako jeden z mála pritlačiť i na neporazeného Frooma. Francúz má na konte niekoľko umiestnení v elitnej desiatke. Bol druhý na pretekoch okolo Ománu, štvrtý na Lombardii a v desiatke sa umiestnil na Giro del Trentino a Paríž – Nice. Vzhľadom k jeho veku mu môžeme predikovať veľkú budúcnosť.

Adam Yates, 24 (Orica – BikeExchange)

Mladému Britovi bola predpovedaná veľká budúcnosť už v roku 2013. Naplniť očakávania sa mu podarilo až tento rok, keď sa tešil z víťazstva na klasike okolo San Sebastianu. Výhra to bola kotroverzná, keďže vedúceho Van Avermaeta poslala k zemi motorka organizátorov. Na Tour de France to však bolo v podaní mladíka veľmi dobré predstavenie. Yates skončil celkovo na 4. priečke a ovládol hodnotenie jazdcov do 25 rokov. Za sebou tak má prelomovú sezónu.

Esteban Chaves, 26 (Orica – BikeExchange)

Celkové umiestnenie v elitnej päťke na Vuelte a výhra na pretekoch okolo Abú Zabí robia z Kolumbíjčana jazdca na celkové umiestnenie v etapových pretekoch. Ukázal sa ako aj veľmi dobrý vrchár, keď potrápil nejedného jazdca na Gire. Svoju všestrannosť korunoval výkonom na monumente – okolo Lomardie, kde si poradil v trojčlennom šprinte a nedal nikomu šancu. Po tejto sezóne si rodák z Kolumbie bude trúfať na veľké veci.

Miguel Angel Lopez, 22 (Astana)

V roku 2014 vlietol ako uragán do série World Tour, keď dokázal ovládnuť Tour de l’Avenir. V dvadsiatich podpísal do elitného tímu – Astana. Pravý prelom prišiel v minulej sezóne na pretekoch okolo Švajčiarska. V kráľovskej etape došiel druhý a následnú časovku zvládol famózne, keď pokoril i Fabiana Cancellaru. Vďaka tomuto výkonu ovládol celé preteky. Bol nominovaý aj na olympiádu. Na Vuelte bol nútený odstúpiť kvôli pádu. Po odchode Nibaliho sa z neho určite stane jeden z lídrov tímu na preteky Grand Tour.

Ion Izagirre, 27 (Movistar)

Španiel zažiaril na prelome rokov 2012 a 2013. Následne sa upísal Movistaru, kde jeho sláva trošku opadla, keďže bol v tieni Quintanu a Valverdeho. Tento rok zažiaril na pretekoch okolo Romandie, kde ovládol jednu z etáp a celkovo skončil tretí. Na pretekoch okolo Švajčiarska skončil celkovo druhý a to viedlo nový tím Bahrain – Merida k záujmu o tohto jazdca. Španiel nakoniec neodolal a od novej sezóny bude hájiť farby tímu z blízkeho východu, kde bude jeden z lídrov.

Jarlinson Pantano, 28 (IAM Cycling)

Pantano chytil svoju príležitosť za pačesy, keď na pretekoch okolo Švajčiarska skončil celkovo štvrtý. Cestu k sláve mu uskotočnilo ochorenie lídra – Mathiasa Franka. O mesiac neskôr bol Kolumbíjčan k nezastaveniu. Na Tour zažil azda najlepšie preteky kariéry. Neustále bol v únikoch a tlačil na špičku. Jeho snaha vyvrcholila v 15. etape, kedy zvíťazil a pripísal si cenný vavrín. Od novej sezóny ho uvidíme vo farbách Trek – Segafredo.

Gianluca Brambilla, 29 (Etixx – Quickstep)

Pred sezónou 2016 bol Talian solídny domestik. Nikdy nič veľkého nevyhral, no to sa zmenilo v minulej sezóne. Na Gire ovládol svoju prvú Grand Tour etapu a v slzách prebral ružový dres pre lídra, ktorý si udržal dva dni. V ďalších dňoch podporoval svojho kolegu Trentina. Ďalší úspech nenechal na seba dlho čakať. Brambilla si pripísal etapový triumf na Vuelte. V nasledujúcej sezóne bude Talian určite sebavedomejší a môžeme sa tešiť čo nám predvedie.

Jasper Stuyven, 24 (Trek – Segafredo)

Stuyven je juniorský majster sveta a víťaz Paríž – Roubaix v rovnakej kategórii. Svoj potenciál začal naplňovať už v sezóne 2015, kedy získal svoju prvú etapu na Grand Tour pretekoch. V minulej sezóne však svoj vstup medzi elitu potvrdil. Sólojazdou ovládol Kuurne – Brussels – Kuurne a na E3 Harelbeke obsadil 5. priečku. Svoj talent potvrdil i na Tour de France, kde atakoval víťazstvo v etape, no to mu tesne ušlo. Mladý Belgičan by tak mohol nahradiť nedávno končiaceho Cancellaru. Nebude to mať ľahké.

 

zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár