9. etapa Giro d’Italia 2021 preview: Rozhodne zjazdovka

Giro d'Italia 2021
9. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: Fabio Ferrari/LaPresse (foto)

9. etapa Giro d’Italia 2021 bude pred voľným utorkom posledná možnosť pre vrchárov, ktorá im dá poriadna zabrať. Najťažšia apeninská etapa nemá skoro ani meter rovnej cesty, zato obsahuje prudké a dlhé stúpania s cieľom na štrku v lyžiarskom stredisku Campo Felice.

V predošlej, 8. etape si po životný triumf prišiel Francúz Victor Lafay (COF) z úniku dňa. V ružovom drese sa počas tranzitnej etapy udržal Maďar Attila Valter (FDJ). V nedeľu ho ale čaká skutočne náročný test.

9. etapa Giro 2021:

nedeľa 16. mája 2021
Dĺžka
: 158 km
Profil: horský, 3500 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:15, Castel di Sangro
Predpokladaný dojazd: 16:39– 17:14, Campo Felice

9. etapa Giro d’Italia 2021 live – vysielanie naživo:

9. etapa Giro 2021 – trasa

9. etapa Giro d'talia 2021 mapa
zdroj: giroditalia.it

Vychádza sa z malého mesta medzi riekami Sangro a Zittola s názvom Castel di Sangro. Pre svoj historický a obchodný význam malo mestečko prezývku „brána do Abruzzo“, čo je región v strede Taliana, v ktorom sa pelotón presúva smerom na sever.

Po krátkej etape dlhej 158 km, v ktorej sa prekoná až päť stúpaní s celkovým prevýšením 3500 metrov, sa finišuje v horskej dovolenkovej destinácii Campo Felice.

Campo Felice Lake

Profil 9. etapa Giro d’Italia 2021

9. etapa Giro d'Italia 2021
9. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Hore a dole – taká je charakteristika „kráľovskej apeninskej etapy“ – ako to popísali organizátori. Po štarte príde šanca na tvorbu úniku na nekategorizovanom kopci Colle della Croce (7,9 km – 3,3%). Po krátkom zjazde prichádza Passo Godi (13,9 km – 4,1%). Je v druhej kategórii, aj keď určite by si zaslúžilo aj vyššie označenie. Nachádza sa však iba na začiatku etapy, čiže tempo na ňom nebude nijak vysoké.

Dlhý zjazd z 35. kilometra etapy je najprv veľmi technický, potom sa zmení na rýchlu sekciu falošných roviniek. Vedie rovno ku stúpaniu Fonte Ciarlotto (11,6 km – 4,9%), ktoré dokonca ani nie je kategorizované. Pritom je náročnosťou rovnaké ako Passo Godi. Dôvod? Netušíme.

Zjazd z Fonte Ciarlotto je priamy a veľmi rýchly. Po ňom je na programe Forca Caruso (12,7 km – 4,5%), ktoré je podobné ako predošlé prekážky – tiahle a jemné stúpanie.

Štvrtýkrát sa stúpa už na finálnu schodovitú sekciu 36 km pred páskou. Najprv si na jazdcov počká dvojkové Ovindoli (12,4 km – 5,1%). Začína pri jedinej šprintérskej prémii, kde sa však rovinatí šprintéri na bodovacích priečkach určite nedostavia. Vrchol stúpania Ovindoloi sa nachádza 23 kilometrov pred cieľom. Pokračuje sa na zvlnenú sekciu s miernym klesaním. Po krátkom kopčeku sa pretekári dostanú do dedinky Rocca di Cambio.

Začína sa posledný výstup dňa k lyžiarskemu stredisku Campo Felice (6 km – 6%) prvej kategórie. Jedná sa o nepravidelný kopec. Prvé tri kilometre sú do 6,2%, nasleduje kilometrová falošná rovina a neúprosné finále o priemernom sklone 8,2%.

Posledných 1600 metrov sa ide doslova po lyžiarskej trati na sterrato – štrkovej ceste až ku malej udržiavacej vodnej nádrži s maximami okolo 14%. Bude to iba ochutnávka pred gravelovou etapou číslo 11, ale záver bude aj cez to veľmi nepredvídateľný a náročný.

Posledné tri kilometre a cesta v strede stúpania:

9. etapa Giro d'Italia 2021 záverečné stúpanie
zdroj: giroditalia.it. Google Maps

Počasie

Iba 10-percentná pravdepodobnosť zrážok v cieli je našťastie dobrá správa. Vo vyšších nadmorských výškach má byť 11 ºC. Počas dňa má fúkať bočný vietor zo západu o rýchlosti maximálne 14 km/h.

9. etapa Giro d’Italia 2021 – favoriti

Celá etapa sa nesie v nie najnáročnejších stúpaniach, ktoré však postupne budú uberať jazdcom sily. Pelotón sa pred finále zmenší, viacerým favoritom odpadnú domestici. Najdôležitejšie bude samotná koncovka a nepredvídateľná štrková cesta.

Ak chcú INEOS Grenadiers alebo Deceuninck – Quick-Step ružový dres po 9. etape, mali by počas dňa byť agresívni. Groupama – FDJ pracovala celý predošlý deň. Campo Felice tak bude skutočne prvým testom Attilu Valtera v kariére, či sa dokáže udržať s najlepšími. Na druhého Remca Evenepoela (:dqt:) má náskok iba 9 sekúnd.

Najväčším favoritom je Egan Bernal (:ins:). Kolumbijčan zatiaľ nemá problémy s chrbtom a vo všetkých dôležitých etapách bol vpredu. Dokonca sám preteky tvoril. Bezpochyby ľahko prejde cez viaceré stúpania dňa a v závere má šancu sa udržať na náročných sklonoch. Na Strade Bianche s podobnými cestičkami skončil tretí. Navyše má najlepšiu tímovú podporu.

Ohlasy po Strade Bianche 2021
Bernal v rozhodujúcom úniku na Strade Bianche, zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

Remco Evenepoel (:dqt:) nemá takú dynamiku ako Bernal, ale má skvelú výdrž. Aj on bude má mimoriadne silný tím, ktorý ho dostane pod lyžiarske stredisko. Potom to bude súboj koleso na koleso. Motivácia dostať sa do ružového dresu je pri 21-ročnom zázraku veľká.

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel. © Massimo Paolone/LaPresse

Giulio Ciccone (:tfr:) alebo Dan Martin (:isn:) to na strmých sklonoch vedia a v prvom týždni zatiaľ vynikajúcu formu. Davide Formolo (:uae:) by sa taktiež mal sústrediť na finiš, vie to na štrku aj na dvojciferných sklonoch. Rovnaké vlastnosti má aj Romai Bardet (DSM).

Giulio Ciccone
Giulio Ciccone. © Fabio Ferrari/LaPresse

Simon Yates (:bex:) nezvykne na prudkých stúpaniach strácať, ale v prvých etapách nevyzeral ako predpokladaný najväčší favorit. Alexander Vlasov (AST) a Hugh Carthy (:efn:) prejdú ďalším testom, ale súdiac podľa ich formy, mali by sa udržať vpredu. Hlavne Carthy vie zaútočiť skoro a držať sa na prahu bolesti.

Únik?

Udrží sa Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix) v top 10? Jeho doterajšie výkony boli dosť prekvapivé. Taktiež má šancu aj únik zložený z vrchárov, ak by sa cez etapu nikto nedohodol na stíhaní. Takto môžu bodovať jazdci ako George Bennett (:tjb:), Matteo Fabbro (BOH), Felix Großschartner (BOH) alebo Alexander Cepeda (Androni Giocattoli-Sidermec). Do úniku sa v predošlom dni silou-mocou hrnul Ruben Guerreiro (:efn:) a priestor by mal dostať aj Bauke Mollema (:tfr:) v kvalitnej forme.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár