9. etapa Vuelta 2020: Bennett penalizovaný, Ackermann vyhral

Vuelta a España 2020
Ackermann

zdroj: twitter.com/uae_tour

9. etapa La Vuelta 2020 mala rovinatý charakter a tak skončila hromadným šprintom. V ňom bol najrýchlejší Sam Bennett (:dqt:) v rýchlostnom súboji s Pascalom Ackermannom (BOH). Potom sa však ukázalo, že Bennett porušil pravidlá, keď si pomohol ramenami pri vytváraní pozície a bol penalizovaný. Nemec Ackermann tak získal svoju prvú etapu na Vuelte. Richard Carapaz (:ins:) stále vedie celkovú klasifikáciu. Má náskok 13 sekúnd nad Primožom Rogličom (:tjb:).


9. etapa La Vuelta 2020 – profil:

9. etapa La Vuelta 2020 mala 157,7 km. Začala pri vojenskej základni Cid Campeador pri Castrillo del Val na severe Španielska v regióne Burgos. Cieľ prišiel po rovinatých, mierne zvlnených, kilometroch v Aguilar de Campoo na pomedzí regiónov Kastília a León. Neskoré októbrové počasie dnes na pomery prialo cyklistike, bolo pekne. V závere fúkalo jazdcom do čela, ale do rýchlosti 7 km/h.

9. etapa Vuelta a Espana 2020
9. etapa Vuelta a Espana 2020. zdroj: lavuelta.es

Carapaz v červenom drese po vrchárskej etape:

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa INEOS Grenadiers (@ineosgrenadiers),

Monotónny pokojný priebeh

Išlo o klasickú rovinatú etapu. Skorý únik dňa nemal veľkú šancu ani motiváciu bojovať zo všetkých síl, keďže sa na trase nachádzala iba jediná šprintérska prémia. Z ustálenej dvojice na čele Juan Felipe Osorio (Burgos BH) a Aritz Bagues (Caja Rural – Seguros RGA) si ju zobral posledný menovaný.

Kontrolované tempo zaručilo dostihnutie dvojice 22 km pred koncom.

Na čele sa držali väčšinou šprintérske celky, najmä ten s najväčším favoritom Samom Bennettom – Deceuninck – Quick Step.

Škaredý pád Saéza, na zemi aj Ackermann

106 km pred koncom spadol Hector Saéz (Caja Rural – Seguros RGA). Bol to ťažký pád, ale Španiel sa našťastie postavil a po krátkom čase strávenom pri tímovom vozidle pokračoval. Jeho prilba však bola rozbitá a každému to ukázalo, aká dôležitá ochrana to je.

S nim spadol aj druhý najväčší šprintérsky favorit etapy Pascal Ackermann (BOH). Nemec však okamžite pokračoval, aby zasiahol do boja o víťazstvo. Na asfalte bol dnes aj Dorian Godon (:alm:), ale štvrté odstúpenie z tímu AG2r z toho nebolo.

V posledných 20 km musel bicykel meniť dvojnásobný víťaz etáp z tohto ročníka Primož Roglič (:tjb:). Defekt v deň jeho 31. narodenín však prišiel stále vo veľmi pokojnej časti etapy a žiaden zmätok nenastal.

Do cieľa sa po dostihnutí brejku išlo až v neutralizovanom duchu, viaceré tímy boli rozložené po celej šírke cesty a zďaleka nešli na plný plyn. Za sebou mali týždeň s veľmi náročnými vrchárskymi etapami. Zajtra je ešte na programe podobná etapa a potom príde ďalšie poriadna horská dávka.

Sam Bennett prvý, ale Ackmermann vyhral 9. etapu La Vuelta 2020 po rozhodnutí rozhodcov

Tempo sa patrične zdvihlo pri vjazde do posledných 6 km, ktoré obsahovali pár ostrých zákrut, finále však bolo priame. Na špici boli tímy s jazdcami na celkové poradie, aby do ochrannej zóny 3 km priviedli svojich lídrov v bezpečí. Potom to mali na starosti favorizované formácie Deceuninck – Quick Step, BORA – hansgrohe a UAE Team Emirates.



Sam Bennett (:dqt:) bol vyhral svoju druhú etapu na pretekoch. Michael Morkov (:dqt:) sa s ním v prvej časti posledného kilometra držal za trojicou Bory. Ako prvý 200 metrov pred koncom otvoril šprint Pascal Ackermann (BOH), ale keď Bennett pohotovo na Nemca reagoval, v posledných 150 metroch mal Ír navrch a v cieli oslavoval. To však nevedel, že komisári budú rozoberať jeho konanie v poslednom kilometri. Napokon sa zhodli na penalizácii Bennetta a posunuli ho na koniec pelotónu na 110. miesto.

Skvelé druhé miesto zaznamenal 22-ročný Gerben Thijssen (:lts:). Talentovaný Belgičan je na prvej Grand Tour v kariére. Veľký výsledok dosiahol aj 23-ročný Max Kanter (:sun:), ktorý sa po posune dostal na tretiu priečku.

Komisári penalizovali Bennetta za tento zákrok na Liepinša (:tfr:)

Ackermann získal vo veku 26 rokov 29. víťazstvo v kariére. Je to jeho prvá etapa z Vuelty, pridal ju k dvom z Giro d’Italia.



V celkovom poradí sa dnes nič nemenilo.

Posledný kilometer:

9. etapa La Vuelta 2020 – výsledky:

1.Pascal AckermannGerBOH3:39:55
2.Gerben ThijssenBel:lts:
3.Max KanterGer:sun:
4.Jasper PhilipsenBel:uae:
5.Jakub MareczkoIta:ccc:
6.Alexis RenardFra:isn:
7.Jon Aberasturi IzagaSpaCaja Rural-Seguros RGA
8.Lorrenzo ManzinFraTotal Direct Energie
9.Robert StannardAus:mts:
10.Reinardt Janse van RensburgRSANTT Pro Cyclin

Vuelta a Espaňa 2020 – priebežné poradie:

1.Richard CarapazEcu:ins:36:11:01
2.Primoz RoglicSlo:tjb:0:00:13
3.Daniel MartinIrl:isn:0:00:28
4.Hugh CarthyGBr:efd:0:00:44
5.Enric Mas NicolauSpaMOV0:01:54
6.Felix GrossschartnerAutBOH0:03:28
7.Esteban ChavesCol:mts:
8.Alejandro ValverdeSpaMOV0:03:35
9.Marc SolerSpaMOV0:03:40
10.Wout PoelsNed:bmt:0:03:47

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár