9. etapa La Vuelta a Espaňa 2021: profil, trasa, favoriti

Vuelta a España 2021
9. etapa La Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: Photogomezsport

Pred voľným pondelkom je ešte pripravená poriadna porcia stúpaní. 9. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 rozhodne o tom, kto bude oddychovať s najlepším pocitom.

9. etapa Vuelta 2021:

nedeľa 22. augusta 2021
Dĺžka
: 188 km
Profil: horský, 4600 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:08, Puerto Lumbreras
Predpokladaný dojazd: ~17:30, Alto de Velefique

Cyklistika: 9. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV

Nalini - procycling

 

9. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

Vuelta 2021 9. etapa mapa
©Unipublic

Pelotón sa drží na samom juhu Španielska, v regióne Almeria. Jazdci sa v etape dlhej 188 km presunú smerom na západ. Čaká ich horská skúška v polo-púšti Tabernas. Končí sa na klasickom stúpaní Vuelty, ktoré v roku 2009 ovládol Ryder Hesjedal. Kopec je medzi španielskymi nadšencami známe ako aj „španielske Alpe d’Huez“, pre svoje početné serpentíny.

9. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

9. etapa Vuelta a Espaňa 2021
9. etapa Vuelta a Espaňa 2021. © Unipublic

Prvá polovica etapy je pomerne jednoduchá. Nachádza sa v nej len menší kopec Alto de Cuatro Vientos (10,5 km – 3,8%). Po zjazde z neho sa príde na šprintérsku prémiu v Tíjola, 86 km pred cieľom.

Tvorba úniku bude na tiahlych rovinách na začiatku pomerne priamočiara, aj keď môže trvať dlho. Jumbo-Visma bude kontrolovať zloženie, aby sa tam nedostal niekto s malou stratou na Primoža Rogliča v celkovom poradí.

Začína veľmi dlhé Alto Collado Venta Luisa (29 km – 4,4%). Prvá polovica je v poriadku, nachádzajú sa tam viaceré zmeny v sklone, ale nič strašné. Od 16. do 23. kilometra sa však pôjde v čiernych číslach o sklone okolo 10%. Pod vrcholom sa stúpanie vyrovná. Dosiahne sa doposiaľ najvyšší bod pretekov vo výške 1970 metrov nad morom.




Technický zjazd, menšia prekážka s názvom Alto de Castro de Filabres (7,1 km – 3,9%) a ďalšie klesanie až pod posledný bod prvého týždňa.

Alto de Velefique má 13,2 km o 6,4%. Najťažšie je na začiatku. Čiže, kto chce urobiť rozdiel, mal by zabrať hneď zospodu. V prvej polovici sa nachádzajú kilometre o 9 či 11%, do konca je to potom konštantné, približne o 6%. Ide o zvyčajné, dlhé stúpanie, kde sa dá aj nastupovať či využiť tímová podpora.

Čakať sa dajú doposiaľ najbadateľnejšie rozdiely.

Alto de Velefique (13,2 km – 6,4%)

Alto de Velefique
©Unipublic

Počasie

31 ºC na začiatku, na cieľovom kopci bude asi o päť stupňov menej. Má byť slnečno. Vietor na rovinách veľa nepovie. Na stúpaniach má fúkať zboku až do rýchlosti 20 km/h.

9. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – favoriti

Primoz Roglič La Vuelta a Espaňa 2021
Roglic. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Primož Roglič (:tjb:) je ten, na koho musia protivníci útočiť. Slovinec však nemá vybudovaný tak veľký náskok, aby musel byť celý čas pasívny. Na pretekoch však s tímom neurobili ani jeden krok vedľa, aj keď Jumbo-Visma sa zdá byť poraziteľné ako celok.

Avšak, etapa neponúka pre ľahký začiatok možnosti na frontálny útok z iných tímov. A zvyšok by si mali borci ako Robert Gesink, Steven Kruijswijk a Sepp Kuss ustrážiť. Teda pokryť útoky, napríklad na predposlednom stúpaní. Navyše, Kuss je v top 10 a sám môže byť využitý ako taktická návnada pre ostatných.

Ak sa bude bojovať o etapu medzi favoritmi, niet lepšieho človeka ako 31-ročný tichý zabijak. Je vidieť, že svoju účasť na Vuelte si tento rok veľmi užíva.

Yates, Vlasov, Carapaz.
Yates, Vlasov, Carapaz. ©Photogomezsport

Egan Bernal (:ins:) a Adam Yates (:ins:) sú zatiaľ pomerne rovnocennými lídrami INEOS Grenadiers. Kolumbijčan Bernal je skôr pasívny a zatiaľ si s odstupom 41 sekúnd sleduje situáciu. Nevyzerá na úrovni ako z víťazného Giro d’Italia spred pár mesiacov. Ale do formy sa chce dostať až s postupom pretekov.

Brit Yates (+ 1:22 min) a Richard Carapaz (+ 2:48) sú skôr útočnou časťou. Dá sa predpokladať, že takto to ostane aj v deviatej etape. Nestratia veľa a budú vyčkávať až do posledného týždňa.

Enric Mas, za ním López.(c) Photo Gomez Sport

Miguel Ángel López Enric Mas sú po bolestivom vypadnutí Alejandra Valverdeho ostávajúcimi nádejami Movistar Team. Kolumbijčan aj Španiel vyzerajú veľmi dobre, sú najbližší priami konkurenti Primoža Rogliča (+ 25 a 36 sekúnd). Dá sa čakať, že López bude viac útočnejší, zatiaľ čo Mas obľubuje stále tempo. Obaja majú šancu urobiť na stúpaní poriadny zmätok.

Alexandr Vlasov (AST) má rád dlhé stúpania, aj keď táto Vueltu mu zatiaľ nevychádza podľa predstáv. Naopak, David de la Cruz (:uae:) sa vo štvrtok držal medzi najlepšími. Formu ako spred pár rokov vytiahol Juhoafričan Louis Meintjes (:iwg:), rovnako aj lúčiaci sa Talian Fabio Aru (:uae:).

30-sekundové straty vo vrchárskej etape vo štvrtok brali Giulio Ciccone (:tfr:) a Mikel Landa (TBV). Španiel má veľmi dobrý tím, na preteky prichádzal s rastúcou formou, ale už je 12. s mankom 1:42. Ciccone je pred ním, má o 14 sekúnd menej. Uvidíme ich zlepšenie, alebo sa uspokojia, že o pódium nezaboujujú?

Netreba zatrácať Felixa Großschartnera (BOH). Rakúšan je so stratou ôsmich sekúnd druhý v GC. Vďaka účasti v úniku. Zoberie šancu do svojich rúk a zabojuje o zotrvanie v top 10? Do top 10 sa podobne dostali Jack Haig (TBV), Sepp Kuss (:tjb:) a Jan Polanc (:uae:). Z nich však Kuss bude hlavne pomocníkom Rogliča, Polanc s horšou výkonnosťou, až Autrálčan Haig má reálnu šancu na vrátenie sa do boja o celkové poradie.

Únik

Niektorí vrchári strácajú dosť času, aby si mohli na začiatku etapy skočiť do úniku a zabojovať o etapu. Medzi nich patria mená, ako Mark Padun (TBV), Geoffrey Bouchard (ACT), bratia Izaggireovci (AST), Guillaume Martin (COF), Michael Storer (DSM), Romain Bardet (DSM), Lucas Hamilton (:bex:), Harm Vanhoucke (:lts:), alebo dvojica z Quick-Stepu Mauri Vansevenant (:dqt:) a Andrea Bagioli (:dqt:).

V boji o bodkovnaý dres pre najlepšieho vrchára sú v hre prvý Pavel Sivakov (:ins:), druhý Jack Haig (TBV). Záujem o body ukázal aj Bardet, alebo Kenny Elissonde (:tfr:) a Rein Taaramäe (:iwg:).

Nalini - procycling

 

Favoriti deviatej etapy Vuelty podľa Cyklonews:

★★★★ Roglič
★★★ Yates, Mas, López
★★ Bernal, Haig, Landa, Ciccone, Vlasov, Meintjes, Kuss
★ Bardet, Bouchard, Padun, Vansevenant, Hamilton, Vanhoucke, Izagirre

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár