9. etapa Tour de France 2021: O´Connor nadeľoval

A.S.O./Pauline Ballet Tour de France 2021

zdroj: A.S.O./Pauline Ballet

9. etapa Tour de France 2021 priniesla úspech z úniku. Na poslednom stúpaní mal najlepšie nohy Ben O´Connor (:alm:) a zaznamenal tak výrazný skok v celkovom hodnotení. Na žltý dres stiahol 6 minút a poskočil na celkové druhé miesto.

Ben O´Connor (:alm:) mal dnes fantastický deň. V poslednom stúpaní dokázal za sebou nechať dvoch Kolumbijčanov a zaknihoval prvé víťazstvo na Tour de France v kariére. Bonusom je skok v celkovom hodnotení, keď Austrálčan okupuje už druhé miesto v klasifikácii. Pogačar (:uae:) znova odrazil všetky útoky, v závere dokonca nastúpil a nechal súperov za sebou.



V deviatej etape Tour de France 2021 bola pripravená druhá alpská etapa. Tá merala síce iba 145 kilometrov, no na jazdcov čakalo 5 stúpaní. Medzi nimi i Col du Pré, ktoré bolo kategórie Horse. Začínalo sa v Cluses a finišovalo v Tignes, ktoré je položené v nadmorskej výške 2 107 metrov. Čakal sa dnes súboj o bodkovaný dres, keďže na trase ležalo 50 bodov v tejto kategórii. Daždivé počasie sľubovalo zaujímavý priebeh.

Ako prebehla 9. etapa Tour de France

Profil – 9. etapa Tour de France 2021:

9. etapa Tour de France 2021
9. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Dvojica v úniku

Hneď na začiatku odskočila z pelotónu dvojica jazdcov. Davide Ballerini (:dqt:) a Harry Sweeny (:lts:) si vytvorili pred prvým stúpaním dňa necelú minútu. Vzadu však diktovali tempo Isreal StartUp Nation a Bike Exchange. Na chvoste sa ihneď začalo tvoriť grupeto, nechýbal tam zelený muž Mark Cavendish (:dqt:). Na vrchole bolo po úniku a začínalo sa odznova. Prvé body dňa získal Pierre Latour (TotalEnergies). Na čele pokračovali útoky i naďalej, motiváciou boli body na šprintérskej etape. Sonny Colbrelli (TBV) si brúsil zuby na 20 bodov. Talian si to ustrážil a pripísal plný počet.


Col des Saisies

Pri nájazde na druhé stúpanie dňa bola v čele etapy približne štyridsiatka jazdcov. Skupina okolo žltého dresu bola 5 minút ďaleko. Pre 10 bodov do súťaže vrchárov si išiel Wout Poels (TBV), prenasledovala ho štvorica s Michael Woodsom (:isn:). Do boja o body sa napokon zapojil i Nairo Quintana (Arkéa Samsic), ktorý dostihol Holanďana. Muž v bodkovanom však tesne Kolumbijčana porazil a pripísal ďalších 10 bodov.

Col du Pré

V zjazde z Col des Saises sa spojili čelné skupinky. Na čele tak pokračovalo 6 cyklistov, za nimi bola minútová diera na skupinu okolo Alaphillipa (:dqt:). Hlavný balík strácal ďalších 5 minút. Wout Poels (TBV) bojoval, no nezvládal tempo skupiny, včerajší deň sa na ňom podpísal. Ťažké podmienky dnes odskákali Tim Merlier (Alpecin-Fenix) a Nans Peters (:alm:). Obaja ukončili pôsobenie na Tour de France. V čelnej skupine už nefiguroval Lucas Hamilton (:bex:), naopak Woods (:isn:) získaval pôdu pod nohami. Quintana mu však nechcel nechať body zadarmo a zaútočil. Skúsený cyklista si na vrchole pripísal 20 bodov a stal sa tak virtuálnym lídrom súťaže vrchárov.

Cormet de Roselend

V zjazde z Col du Pré bola v hre o etapu už len trojica Ben O´Connor (:alm:), Nairo Quintana (Arkéa) a Sergio Higuita (:efd:). Počasie i naďalej trápilo pelotón, neoprén bol neoddeliteľnou súčasťou konca etapy. Na vrchole bol znova prvý Quintana a získal ďalších 5 bodov. V celkovom poradí si výrazne polepšil  Ben O´Connor (:alm:). Virtuálne sa doťahoval na Pogačara (:uae:), keďže strácal približne 8 minút. Na trojicu následne čakal dlhý 20-kilometrový zjazd. Duo z Kolumbije bolo agresívnejšie a riskantnejšou jazdcou nechalo za sebou Austrálčana. Mladík sa ale nezvdal a na rovinatej pasáži dohnal dvojicu.

Montée de Tignes

Trio vstupovalo do posledného stúpania dňa s vidinou víťazstva. Najbližší prenasledovatelia boli 4 minúty ďaleko. Z boja o prvenstvo vypadol Quitana, ktorému evidentne došli sily. 17 kilometrov pred cieľom za to vzal O´Connor (:alm:) a vzdialil sa Higuitovi (:efd:). Austrálčan išiel perfektné tempo, nezanedbal ani dopĺňanie energie a jeho víťazstvo bolo otázkou času. Virtuálne sa dokonca blížil k žltému dresu. Napokon žltý dres nevyšiel, no 25-ročný nemusí smútiť – dosiahol životné víťazstvo.

9. etapa Tour de France 2021 – výsledky:

Poz.JazdecTímČas
01Ben O’ConnorAG2R Citroën Team04:26:43
02Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 05:07
03Sonny ColbrelliBahrain Victorious+ 05:34
04Guillaume MartinCofidis+ 05:36
05Franck BonnamourB&B Hotels p/b KTM+ 06:02
06Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 06:02
07Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 06:34
08Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 06:34
09Enric MasMovistar Team+ 06:34
10Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 06:34

9. etapa Tour de France 2021 – celkové poradie:

Poz.JazdecTímČas
01[SLO] Tadej Pogacar[UAE] UAE Team Emirates34:11:10
02[AUS] Ben O’Connor[FRA] AG2R Citroën Team+ 02:01
03[COL] Rigoberto Uran[USA] EF Education-NIPPO+ 05:18
04[DEN] Jonas Vingegaard[NED] Jumbo-Visma+ 05:32
05[ECU] Richard Carapaz[GBR] INEOS Grenadiers+ 05:33
06[ESP] Enric Mas[ESP] Movistar Team+ 05:47
07[NED] Wilco Kelderman[GER] BORA-hansgrohe+ 05:58
08[KAZ] Alexey Lutsenko[KAZ] Astana-Premier Tech+ 06:12
09[FRA] Guillaume Martin[FRA] Cofidis+ 07:02
10[FRA] David Gaudu[FRA] Groupama-FDJ+ 07:22

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár