9. etapa Tour de France 2021 preview: Kopec, ktorý sa nikdy nestal

Tour de France 2021
9. etapa Tour de France 2021

zdroj: Andrew Newdigate (+text, filter)

9. etapa Tour de France 2021 je druhým a posledným dňom v Alpách. Pred voľným pondelkom ukončí prvý, náročný blok pretekov. Navyše, ešte viac napovie o ambíciách vrchárov, ktorí nie sú Tadej Pogačar. Slovinec má, zdá sa, všetko pod najlepšou kontrolou.

Predošlá etapa priniesla víťazstvo Dylana Teunsa (TBV), ale predovšetkým historický výkon Tadeja Pogačara (:uae:). Slovinec pri svojej obhajobe titulu neuveriteľným útokom zasadil súperom ranu v podobe niekoľkých minút v celkovom poradí. Richardovi Carapazovi (:ins:) v etape nadelil tri minúty. V celkovom poradí je druhý Wout van Aert (:tjb:), na Slovinca stráca 1:48 min.

nedeľa 4. júla 2021
Dĺžka
: 144,9 km
Profil: horský, 4630 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:10, Cluses
Predpokladaný dojazd: ~17:45, Tignes

9. etapa Tour de France 2021 – trasa

Pelotón sa drží na najvýchodnejšej časti pretekov, pri taliansko-francúzskych hraniciach. V alpskom meste Cluses, v ktorom sa nachádza starý rímsky most nad riekou Arve, sa pelotón vydá smerom na juh, na dlhé priesmyky. Po 4630 nabraných výškových metroch a iba 144 kilometroch sa finišuje na dlhočiznom stúpaní v Tignes.

Lyžiarske stredisko Tignes malo byť na Tour už v roku 2019, ale etapa 19. etapa s koncom na stúpaní bola v strede zrušená. Teda prvýkrát sa sila Tignes otestuje až v nedeľu. Pôjde sa po dlhšom stúpaní ako bolo plánované pri víťazstve Egana Bernala.

9. etapa Tour de France 2021 – profil:

9. etapa Tour de France 2021
9. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Únik sa bude chcieť vytvoriť na 20-kilometrov rovine po štarte. Pôjde o jedinú rovnú cestu celého dňa. Ak by sa uspokojujúci únik nevytvoril, šancu bude mať na kombinácií kopcov Côte de Domancy (2,5 km – 9,4%) a Col des Saisies (9,4 km – 6,2%). Medzi nimi sa nachádza jediná šprintérska prémia, opäť to môžu skúsiť Michael Matthews a Sonny Colbrelli. Po zjazde z Col des Saisies bude do cieľa ostávať 78 kilometrov. Samotné sú tieto kopce náročné, ale po dvoch plných dňoch pretekania by mali viaceré tímy dať priestor aj väčšej skupinke.

Čaká ich totiž ešte ťažšia skúška v podobe dvojice Col du Pré (12,6 km – 7,7%) a Cormet de Roselend (5,7 km – 6,5%). Prvé je nepravidelné, so slabším začiatkom a dvomi tretinami v priemere aj 10%. Kratšia placka a plytšie stúpanie tiež množstvo problémov nenarobí. Videli sme to, mimochodom, na nedávnom Critérium du Dauphiné, kde tieto dve stúpania tvorili finále poslednej etapy. S tempom od jedného tímu (Ineosu) sa prešli bez väčších strát.

Poriadne sa však „zahryznú“ jazdcom do nôh, ktorí budú mať to najhoršie ešte len pred sebou. Po krátkej zvlnenej časti sa v dedine Sainte-Foy-Tarentaise začne stúpať na kopec k Tignes (21 km – 5,6%).

Záverečné stúpanie k Tignes:

Tignes stúpanie 9. etapa Tour de France 2021
© A.S.O.

Finálne stúpanie – francúzsky „Montée“ – sa dá rozdeliť na niekoľko častí. V prvých 12 kilometroch sa pôjde o stálych 6 percentách. Nasledujú dva kilometre s falošným klesaním a miernym stúpaním. Sedem kilometrov od konca začína strmšia časť až ku vrcholu stúpania, kde sa sklony menia medzi 7 až 8 percentami.

Záverečné dva kilometre sú rovinaté, pred samotnou páskou sa cesta mierne zdvihne. Finišuje sa v nadmorskej výške 2 113 metrov nad morom.

Počasie

V dolinách má byť 20 ºC s veľkou pravdepodobnosťou dažďa, rovnako aj na stúpaniach, kde môže byť až o 9 stupňov menej. Ráta sa aj s búrkami.

9. etapa Tour de France 2021 – favoriti

Množstvo jazdcov do únikov

Predošlá etapa poriadne zamiešala a roztriedila celkové poradie. Takže po sobote už väčšina jazdcov vie, ako na tom sú. Niektorí s dostatočne veľkou stratou sa zamerajú na vrchársky dres a etapové triumfy.

Medzi takých jazdcov patria borci z Bahrain Victorious. Belgičan Dylan Teuns (TBV) ako víťaz predošlej etapy, Wouter Poels (TBV) ako držiteľ bodkovacieho dresu pre lídra horskej klasifikácie. Holanďan má reálnu šancu zbierať body až do Paríža, takže únik určite obohatí.

wout Poels
Wout Poels. © Charly Lopez

Dan Martin (:isn:) a Mike Woods (:isn:) nie sú najlepší zjazdári, tak konečne budú radi za prvý dojazd na konci stúpania. Hlavne druhý menovaný Kanaďan bol blízko triumfu v predošlej etape. Tento rok sa zlepšil aj na dlhých kopcoch, čo sa mu nesmierne zíde.

Dan Martin
Dan Martin, © Bettini Photo

Neodpisuje Kolumbijčanov, ktorí v dvojtisícových výškach naberajú na sile. Polovicu etapy vyzeral dobre Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), ale na poslednom stúpaní odpadol. V pohotovosti budú aj Miguel Ángel López (MOV), Sergio Henao (:tqa:), Esteban Chaves (:bex:) alebo Sergio Higuita (:efn:).

Nairo Quintana. ©Bettini Photo

Simon Yates s možnosťou dokončiť

Dosť času strácajú aj jazdci ako Ion Izagirre (AST), Ben O’Connor (ACT), Bauke Mollema (:tfr:), Lucas Hamilton (:bex:), Mattia Cattaneo (:dqt:), Jakob Fuglsang (AST) alebo Vincenzo Nibali (:tfr:). Pred dvoma rokmi smeroval v súboji s Bernalom na čiaru Simon Yates (:bex:). Dokáže Brit romanticky dokončiť to, čo na Iserane začal?

Simon Yates
Simon Yates ©Fabio Ferrari /LaPresse

Aj Julian Alaphilippe (:dqt:) zažil hrozný deň a stratil dvadsať minút. Francúzsky majster sveta nikdy nepatril k najlepším jazdcom na dlhé stúpania a po chladnom daždivom dni trpel. Šancu však má, rovnako aj jeho krajania Guillaume Martin (COF), Aurélien Paret-Peintre (ACT) alebo Pierre Latour (TotalEnergies).

Pogačar v žltom a zvyšok zabojuje o dostupné priečky

Tadej Pogačar (:uae:) je na inej úrovni a vo veku 22 rokov je na najlepšej ceste vyhrať svoju druhú Tour. Áno, aj keď do konca zostáva ešte trinásť etáp, na pretekoch neexistuje žiaden jednotlivec, ktorý by bol čo i len blízko k jeho výkonnosti.

Slovinec naposledy predviedol jeden z najlepších výkonov na Tour za poslendné roky a s prehľadom vedie celkové poradie, s pármiútovým náskokom na úplne každého. Vyhovovalo mu daždivé počasie. Síce nemá vôbec najsilnejší tím, ktorý môže byť dokonca jeho slabinou, len ťažko sa na niekoho tak silného šije tímová taktika.

Tadej Pogačar
© Charly Lopez

Stúpanie v Tignes však bude preferovať skôr tímové vláčiky, na takýchto sklonoch sa stále oplatí mať vzduchovú clonu a „šetriť sily“. Nepochybne však Pogačar má na to sledovať všetky útoky, potom zasadiť kontru a opäť sa v cieli biť do hrude. Tour patrí mne.

Richard Carapaz najlepším zo zvyšku

Richard Carapaz (:ins:) podal za posledné dva dni dva veľké výkony, ktoré ho na Col de la Colombier stáli nemálo síl. Pogačar mu v cieli nadelil 3:20 min. Ekvádorčan Carapaz však môže na poslednom kopci v Tignes spomínanú podporu, v tíme má ťahačov ako Kwiatkowski, Castroviejo alebo Porte. Taktiež v koncovkách po ťažkom priebehu nie je pomalý. Sedí mu i nadmorská výška, sám 29-ročný jazdec sa narodil i žil o ešte tisícku metrov vyššie v Andách,

Richard Carapaz
Richard Carapaz. © A.S.O./Aurélien Vialatte

Piaty Jonas Vingegaard (:tjb:) ako nový líder tímu Jumbo-Visma má tiež podobnú dávku smoly ako jeho odpadnutý líder Primož Roglič. Mladý Dán je v novej situácii, aj keď podáva dobré výkony, nikdy nebol v roli lídra na celkové poradie, a to vôbec nie na najväčšej Grand Tour. Na druhom celkovom mieste je Wout van Aert (:tjb:), ktorému by dlhý, konštantný výkon mal sedieť.

Jonas Vingegaard. zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Alexej Lucenko (AST) aj Rigoberto Urán (:efn:) sú na treťom, respektíve štvrtom mieste a drsný deň v Alpách im napovie, ako na tom sú. Podľa prvých etáp veľmi dobre, odnášajú si dobrú formu z Dauphiné a Švajčiarska. Určite zvedú tvrdý súboj s ďalšími jazdcami ako Carapaz, Wilco Kelderman (BOH), Enric Mas (MOV), David Gaudu (FDJ) alebo Pello Bilbao (TBV) o celkové pódium.

S dlhými kopcami má veľké skúsenosti Kolumbijčan Urán, ktorému konštantné sklony sedia. Bilbao ako rodený Bask vie využiť nekompromiesné počasie.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár