Adam Yates ovládol Okolo Romandie 2023

Okolo Romandie 2023
Okolo Romandie 2023

zdroj: https://twitter.com/BHRVictorious/status/1/photo/1

76. ročník etapových pretekov Okolo Romandie 2023 vyhral Adam Yates (UAD), ktorý si žltý dres vybojoval v kráľovskej predposlednej etape. V závere ho pred konkurenciou udržal. Celkovo druhý finišoval Matteo Jorgenson (MOV) a tretí Talian Damiano Caruso (TBV), ktorý už o týždeň bude štartovať na domácom Gire. 

Okolo Romandie 2023 – priebeh

Preteky na západe Švajčiarska odštartovali tradične krátkym prológom, v ktorom sa z etapového vavrínu radoval Čech Josef Černý (SOQ). I jednu jedinú sekundu dokázal poraziť úradujúceho majstra sveta v časovke jednotlivcov Tobiasa Fossa (TJV). Favoriti na celkové poradie neokupovali popredné priečky, no taktiež veľa nestratili.

Víťazom prvej etapy sa stal Ethan Vernon, tímový kolega víťaza prológu. Dres lídra tak ostal v tíme Soudal Quick-Step. Etapa vyústila hromadným šprintom, do ktorého sa zapojil aj čistokrvný vrchár Romain Bardet (DSM), končiac na 4. mieste. Mark Cavendish (AST) sa do šprintu zapojiť nemohol, nakoľko už nebol súčasťou štartového poľa.

Ďalší deň doprial výhru Ethanovi Hayterovi (IGD), ktorý sa tak stal tretím držiteľom žltého dresu v priebehu troch dní. V záverečnom dojazde porazil mladý talent Juana Ayusa (UAD), pre ktorého išlo na pretekoch Okolo Romandie o prvý štart v prebiehajúcej sezóne. Romaind Bardet naďalej stúpal vyššie, v druhej etape finišoval na treťom mieste.

Adam Yates sa prvýkrát prebojoval na stupne víťazov (a taktiež pripomenul divákom) až v časovke jednotlivcov (tretia etapa), v ktorej získal tretie miesto. Z krásneho víťazstva, a najmä prekvapivého, sa tešil spomínaný Španiel Juan Ayuso. Taktiež sa ukázala Matteo Jorgenson na druhom mieste. Prepad poradím zažil Romain Bardet, ktorému časovka vôbec nesadla. Tobias Foss v dúhovom drese majstra sveta taktiež nepredviedol kvalitnú reprezentatívnu jazdu.

Ako už bolo spomenuté, víťazom kráľovskej etapy (v poradí štvrtej) sa stal neskorší víťaz Adam Yates. Na druhé miesto odsunul veterána Thibauta Pinota (FDJ). Tretí finišoval Damiano Caruso. Čo sa týka ostatných vrchárov, do top 10 sa zmestili i také mená ako Egan Bernal (IGD), Romain Bardet či Cian Uijtdebroeks (BOH).

Záverečnú etapu ovládol Fernando Gavíria (MOV), ktorý porazil Nikiasa Arndta (TBV). Keďže výrazné kopce etapy boli situované ďaleko pred cieľom, Adam Yates si v kľude mohol užiť dojazd od cieľa v žltom drese víťaza pretekov.

Okolo Romandie 2023 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár