Aj tak na konci vyhrá Slovinec. Roglič a Tratnik slávia historický deň

Roglič Tratnik

zdroj: twitter.com/cyclecollective, twitter.com/giroditalia (koláž)

Utorok 20. október bol historický deň. Prvýkrát od roku 1986 sa preťali dve preteky Grand Tours – Giro d’Italia a Vuelta a España. Tieto dve trojtýždňové etapáky sa spolu stretli 12. a 13. mája 1986, kedy Vuelta končila vtedy v bežnom dátume. Navyše, aká iná krajina mohla využiť dvojnásobný zásah na dvoch z najťažších etapákoch sveta, než Slovinko. Primož Roglič (:tjb:) sa vprvej etape Vuelty na nič nehral a ovládol vrchársku trasu a rok po získaní červeného dresu ho opäť nosí. Jan Tratnik vyhral po veľkolepom únikovom predstavení 16. etapu Giro d’Italia.

Jan Tratnik (:bmt:) získal životné víťazstvo v 16. etape Giro d’Italia. Išlo sa z mesta Udine na severovýchode Talianska. Iba pár kilometrov od slovinských hraníc. Prešlo sa cez stúpania s názvami Motne Spig či Madonna del Domm, ktorých mená nesú jednoznačný slovinský podtón. 30-ročný víťaz Okolo Slovenska 2020 predviedol veľmi dobrý výkon. Na začiatku sa dostal do skorého úniku dňa, potom sa vydal na sólo útok 50 km pred koncom.

Bol dostihnutý Benom O’Connorom. Táto dvojica sa spojila na hlavnom stúpaní dňa Monte di Ragogna a do mestečka San Daniele del Friuli išla spolu. Asi nikto nečakal, že vyčerpaný Tratnik nájde výbušnosť a oddelí sa od 24-ročného jazdca NTT. 500 metrov pred koncom však zaútočil a položil mladého Austrálčana. Vyhral svoju prvú etapu na pretekoch Grand Tours.

Jan Tratnik:

„Dnešná etapa bola pre mňa poslednou príležitosťou sa zapojiť do boja o etapové víťazstvo. Bola to pre mňa veľmi špeciálna etapa, pretože som blízko Slovinska. Dostal som šancu, chytil si miesto v úniku a potom som išiel sám. Pri poslednom stúpaní som rozmýšľal, či mám dosť energie na víťazstvo, potom som na konci krátkeho stúpania dal do šprintu úplne všetko, čo mi ešte v nohách zostalo,“ cituje Tratnika slovinský web bicikel.com.

„Nebol som si istý, či môžem vyhrať. Potom som zaútočil tam, kde mi pri ceste stála moja priateľka a to mi dalo energiu navyše.“

Jan Tratnik
Jan Tratnik. zdroj: twitte.com/giroditalia

Slovinci sú pohodoví, hovorí Tratnik

Rodák z Ľubľany Tratnik pôsobí iba druhý rok vo World Tour, keď od roku 2010 hájil farby kontinentálnych tímov Amplatz-BMC či pro-konti CCC. Získal 9. profesionálne víťazstvo, z čoho dve prišli na Slovensku – za celkové poradie a za prológ v roku 2017. Vlani vyhral prológ na Okolo Romandie. Je výborným časovkárom na krátke vzdialenosti a ukazuje sa, že aj v únikoch. Ešte v marci ho šprintujúci pelotón 150 metrov pred cieľom zbavil heroického víťazstva z úniku na Paríž – Nice.

„[Mať tu priateľku, brata a kamarátov] mi dalo dosť veľa motivácie. Ráno som vedel, že je to posledná šanca, lebo prichádzajú ťažké etapy. Videl som veľa slovinských divákov, ako mi fandia. Vedel som, že sú tu. Myslím, že etapu som vyhral preto, lebo som zaútočil na mieste, kde stáli. Nemám problém pomáhať spolujazdcom, ale dostať šancu a potvrdiť ju je to skvelé,“ pokračoval Tratnik na tlačovej konferencii.

„Neviem, [prečo sme my Slovinci takí dobrí]. Nemáme veľa cyklistov, ale tí všetci sú veľmi dobrí. Sme takí pohodoví, máme dobrú školu cyklistiky ešte predtým, ako sa dostaneme do U23 či Elite kategórií. Pracujeme dobre s mládežou. Keď sa jednému darí, ostatným sa darí tiež. Je to taká motivácia. Ak Primož vyhrá, to motivuje Tadeja. A aj ja vtedy chcem byť súčasťou etapového víťazstva.

Primož Roglič nedal nikomu šancu

Šialený začiatok Vuelta a España 2020 priniesol však starého víťaza. Posledným jazdcom, ktorý nosil v roku 2019 červený dres, bol Primož Roglič (:tjb:). Prvá etapa priniesla vrchárske ohňostroje, čo sa v modernej histórii elitnej cyklistiky veľmi dávno nedalo.  Sepp Kuss (:tjb:) v životnej forme parádne zapracoval a roztrhal hlavnú skupinu. Ostala len hŕstka najlepších, ktorá už v prvý deň má náskok na viac ako minútu.

Roglič. zdroj: twitter.com/Portal4Cycling

30-ročný Roglič pred vrcholom stúpania bleskovo nasúpil a na klesaujúcej časti to nemal problém udržať. Vyhral svoju druhú etapu z Vuelty a pokračuje vo svojej neuveriteľnej sérii. Na každej Grand Tour, na ktorú nastúpi, triumfuje aspoň v jednej etape. Ťahá sa to od Giro d’Italia 2016. Nastúpil na siedme preteky „veľkej trojky“.

„Je veľmi pekné vyhrať. Som veľmi šťastný. Tím opäť ukázal, že je veľmi silný. Pracovali perfektne počas celej etapy a nakoniec som bol schopný zvíťaziť, takže je to úžasný štart. Už tak to bolo ťažké pred posledným stúpaním, išli sme naplno. Máme šialených chlapov ako Kussa a som rád za to, že sa mi podarilo zvíťaziť. Je to čudná sezóna, takže si užijem líderský dres od zajtra, ale aj to, že vôbec pretekáme. Dúfam, že to bude zábava sledovať,“ povedal podľa webu pretekov Vuelta a Espaňa.

Slovinsko vládne

Roglič získal 43. profesionálne víťazstvo. Tento rok už vyhral Tour de l’Ain, etapu na Critérium du Dauphiné a Tour de France. Tam skončil s pachuťou druhý, keďže ho v záverečnej časovke porazil krajan Tadej Pogačar s fenomenálnym výkonom. Chuť si napravil víťazstvom na Liege-Bastogne-Liege. Aj tu ukazuje, že veľký psychický úder v 20. etape na La Planche des Belles Filles ho nezastavil.

Má veľkú šancu obhájiť víťazstvo na Vuelte. So svojím úmyslom dnes nečakal ani sekundu. Má najsilnejší tím. Jeho tímový kolega Tom Dumoulin stratil približne minútu, pričom sa počítalo, že práve Holanďan bude lídrom najsilnejšieho tímu na pretekoch Jumbo-Visma.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar na pódiu v Paríži | © A.S.O./Pauline Ballet

Viac ako osem minút stratili dvojnásobný víťaz Vuelty Chris Froome či Thibaut Pinot. Nedokázali sa dostať zo svojich zranení. Vuelta je síce v iba prvej etape, ale už priniesla neskutočnú porciu akcie.

Slovinsko tento rok už vyhralo Tour de France s Pogačarom a monument s Rogličom. Je prvé v UCI rebríčku krajín. Slovinsko je po Taliansku a Belgicku (v roku 1978) ďalšou krajinou, ktorá vyhrala dve etapy na Grand Tour v jeden deň. Od roku 2017 vyhrali Slovinci Polanc, Mohorič, Roglič a Tratnik aspoň jednu etapu v kažom ročníku.

Vyzerá to, že v roku 2020 na konci pretekov skoro vždy vyhrá Slovinec.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár