Ako si účinne posilniť imunitu?

zdroj: pexels.com/@enginakyurt

Úbytok slnečných lúčov, blížiace sa chrípkové obdobie či stres – pri tom všetkom zohráva imunita dôležitú úlohu. Ako môžete posilniť svoj imunitný systém a znížiť tak riziko nakazenia?

V súvislosti s klesajúcimi teplotami, zvýšeným výskytom respiračných ochorení či neustále sa zhoršujúcou epidemickou situáciou sa často skloňuje slovo imunita. Bez silnej imunity sa nedokážeme účinne brániť chorobám a bývame často chorí. Ak je to aj váš prípad, čítajte ďalej – prezradíme vám, ako môžete zlepšiť obranyschopnosť svojho organizmu.

Starajte sa o svoje trávenie

Keďže imunita súvisí vo veľkej miere aj s trávením, netreba zabúdať na príjem probiotík, a to buď v strave alebo prostredníctvom výživových doplnkov. Prečo sú také dôležité? Probiotiká udržujú rovnováhu črevnej mikroflóry a zabraňujú premnoženiu škodlivých baktérií, ktoré sa prejavuje zníženou imunitou, nadúvaním, hnačkami či bolesťami brucha. Na Drmax.sk aktuálne nájdete široké spektrum probiotík pre deti i dospelých. Využite pri nákupe Zľavový kód Dr Max a ušetrite. Pred kúpou si nezabudnite pozorne prečítať ich zloženie. Zamerajte sa na to, koľko mikroorganizmov sa nachádza v jednej tablete, prípadne aké druhy mikroorganizmov doplnok obsahuje. Medzi najdôležitejšie patria rody Bifidobacterium či Lactobacillus. Živé mikroorganizmy nájdeme aj v strave – bohatým zdrojom sú biele jogurty, kefír, kyslá kapusta či kombucha. Nemenej dôležitý je pre správne trávenie aj pravidelný príjem prebiotík. Tie sa nachádzajú napríklad v banánoch, jablkách, strukovinách, ovsených vločkách, cibuli či cesnaku.

Vsaďte na prírodné výživové doplnky

Výborné výsledky dosahujú v boji proti oslabenej imunite aj prírodné výživové doplnky. Medzi najúčinnejšie patrí jednoznačne hliva ustricová, echinacea, grapefruitové kvapky, rakytník či šípky. Treba však počítať s tým, že na ich účinky si budete musieť chvíľu počkať. Kvalitné výživové doplnky s prírodným zložením nájdete na Benulekáreň.sk Zadajte pri objednávke Benulekáreň zľavový kód a získajte na svoj online nákup zľavu.

Dbajte na dostatočný prísun vitamínov a minerálov

Je známe, že zdravá a vyvážená strava má veľký vplyv nielen na našu imunitu, ale i celkový zdravotný stav. Ak často podstupujete rôzne diéty alebo je vaša strava málo pestrá, môže sa stať, že vám budú chýbať dôležité živiny. Pre silnú imunitu sú obzvlášť dôležité vitamíny A, B6, C, D, E a minerály zinok, selén či železo. Ale pozor, nekonzumujte zbytočne veľké množstvá výživových doplnkov. Najskôr si zistite, či ich skutočne potrebujete – hladinu vitamínov a minerálov v tele vám prostredníctvom odberu krvi zistí váš všeobecný lekár.

Zdroje vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre silnú obranyschopnosť:

Vitamín A: vajíčka, losos, hovädzia pečeň, mrkva, špenát, kel, marhule

Vitamín B6: pohánka, droždie, pšeničné klíčky, mäso, strukoviny, zemiaky

Vitamín C: zelená paprika, šípky, čierne ríbezle, kiwi, petržlenová vňať, brokolica

Vitamín D: losos, sleď, sardinky, tuniak, vaječné žĺtka, hríby

Vitamín E: orechy, obilné klíčky, rastlinné oleje, mäso, ryby, špenát, tekvica

Zinok: cícer, šošovica, quinoa, hrášok, mlieko, mäso, ryby

Železo: červené mäso, vaječný žĺtok, listová zelenina

Selén: para orechy, slnečnicové semená, ovsené vločky, vajíčka, tuniak, kuracie mäso

Čo ešte môžete urobiť pre posilnenie svojej imunity?

  • udržujte si optimálnu váhu
  • trávte dostatok času na čerstvom vzduchu
  • snažte sa vyhýbať stresovým situáciám
  • nefajčite a obmedzte alkohol
  • dbajte na dostatok pohybu
  • povedzte áno pestrej strave
  • denne spite aspoň 7 hodín

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár