Ako si viedli jednotlivé tímy na Gire?

Giro d'Italia 2019

zdroj: twitter.com/giroditalia

Cyklistika je tímový šport. Ako sme mohli vidieť, nedávne Giro sa vyhralo či prehralo na základe sily jednotlivca, ale najmä tímu. Preto vám prinášame komentovaný prehľad všetkých 22 tímov, ktoré podstúpili 21 etáp Giro d’Italia.

Pri názve tímu sa nachádza počet hviezdičiek, ktoré sme sa rozhodli na základe predstavenia v Taliansku udeliť. Maximum je päť hviezdičiek, hodnotenie je subjektívne, no podložené popisom. Zoznam tímov je zostavený podľa konečnej celkovej klasifikácie tímov.

Movistar Team *****

Podľa číslovania prvý tím, čo neostalo iba pri označeniach jazdcov. Ak sme si robili ironické poznámky na taktiku viacerých lídrov počas posledných Grand Tour, teraz to španielskemu celku dokonale vyšlo. Nielenže mali celkového víťaza Richarda Carapaza (MOV), ale aj Mikela Landu (MOV). Ten si až ukážkovo viedol v konkurencii mladšieho Ekvádorčana a bol vitálnym prínosom pre jeho celkový triumf. Koniec koncov, nie je isté, či by si ho Carapaz dres udržal sám. V kľúčových etapách si Roglič s Nibalim dávali pozor práve na Landu. Tomu po zbabranej prvej časti ostávalo len útočiť, čo Landa pravidelne predvádzal. V závere mu tretia priečka unikla iba o osem sekúnd. Je to menej ako jedna sekunda na Tour 2017, no aj tak zabolí.

Amador, Mas, Pedrero, Sütterlin robili skvelú čiernu robotu. J. J. Rojas bol viditeľný v etapách pre úniky. Ak niekto napodobil dominanciu ako Sky, bol to Movistar. Od vzniku tímu získal tím Unzuého už 15. titul na Grand Tour.

Astana Pro Team ****

Mimoriadne silnú zostavu poslal kazašský tím, ktorý po zverejnení raperského videa v off-season vládol týždňovým etapákom. Vrchárska zostava mala podporovať Miguela Ángela Lópeza (AST). Ten zajazdil vynikajúcu prvú časovku, no postupne sa mu dostával mix smoly a zlých nôh v nesprávnych momentoch. Raz bol s najlepšími v selekcii, inokedy odpadol príliš skoro. Celkovo skončil na siedmej priečke, čo malo ďaleko od tretích miest z vlaňajších pretekov Giro a Vuelta.

Tímová podpora v horách sa zapla až v neskorších etapách. Okrem Supermana bol vidieť Jana Hirta (AST) v kráľovskej etape. Čech postupne zbieral formu a stál sa veľmi dôležitým mužom. Viac sa sľubovalo od Iona Izagirra (AST). Ten zajazdil priemerné preteky.

Aj keď sa čakalo viac od hviezdneho Kolumbijčana, veľké Giro zaznamenal Pello Bilbao (AST). Síce neskončil v top-10, no zvíťazil hneď v dvoch etapách. V jednej sa radoval z úniku, v druhej vyhral po bitke na dlhých kopcoch s Mikelom Landom. Úžasné spomienky bude mať aj Dario Cataldo (AST), ktorý po celom dni na čele zvíťazil v „malej Lombardii“. Astana tak vyviazla s tromi krásnymi víťazstvami, no bez hlavného cieľa.

López si aspoň poslednýkrát zapózoval v bielom drese pre najlepšieho mladíka. A to sa ním zdalo, že je tu s nami celú večnosť. Stále má len 25 rokov a čakanie na prvé Grand Tour víťazstvo si predĺžil. Pri nešťastnom incidente s neohľaduplným fanúšikom nedokázal udržať nervy na uzde, možno ho to stálo lepší výsledok.

Bahrain Merida ****

Tím okolo Vincenza Nibaliho (:bmt:) bol poskladaný naozaj zo skúsených borcov, ktorí mali pomôcť „Žralokovi“ k tretiemu ružovému dresu. V horách boli viditeľní super-domestici Damiano Caruso (:bmt:) a Domenico Pozzovivo (:bmt:). Na Mortirole sa pre brata totálne vyšťavil Antonio Nibali (:bmt:).

Bohužiaľ, priveľká pozornosť a venovaná žabo-myším vojnám s Rogličom darovala veľkú výhodu Carapazovi. Tú nedokázala vyriešiť ani kvalitná formácia domestikov. Nibali disponoval najlepšou formou spomedzi útočníkov na Carapaza, no nebola postačujúca na rovnako silného jazdca Movistaru. Netreba zabúdať, že Talian má už 34 rokov a iba pred 9 mesiacmi utrpel vážne zranenie po incidente na Tour de France.

EF Education First ***

Príjemné prekvapenie v horách. Tak by sa dalo popísať vystúpenie americkej zostavy. Tá do Talianska neposlala najsilnejší tím. Sacha Modolo (:efd:) sa v šprintoch strácal a odišiel domov. Najviac tak zaujala vrchárska časť tímu.

Estónec Tanel Kangert (:efd:) sa ukázal z tejto sekcie najmenej, s 18. miestom v GC odjazdil taký svoj štandard. Kvalitne sa ukázal v druhej časovke a v kráľovskej 20. etape, kde skončil v prvej desiatke. Skákal si do únikov a bojoval o dobrý výsledok. Američan Joe Dombrowski (:efd:) prebudil silné nohy v druhom týždni a viditeľný bol napríklad v ťažkých etapách na Laggo Serrù a Courmayer. Top-10 okúsil aj v etape s Mortirolom. Skončil na celkovej 12. priečke.

Brit Hugh Carthy (:efd:) môže hovoriť o prelomovom ročníku. Vysoký jazdec iba o priečku minul elitnú desiatku. 8. miesto z druhej časovky bolo predzvesťou ďalších výborných výkonov. Etapa pod Mont Blacnom mu síce nevyšla tak, ako Dombrowskemu, no najviac sa ukázal v nasledujúcich dňoch. Úžasne sa držal Nibaliho pri jeho útoku v 15. etape. Pamätný moment ostane to, ako sa toho istého muža dlhé minúty držal pri jeho silnom ataku na Mortirole. V kráľovskej etape skončil piaty. Jeho rozhovor, pri ktorom vyšťavený sedí za volantom autobusu, patril k najlepším na Gire a pridal 26-ročnému jazdcovi množstvo sympatií.

Mitchelton-Scott ***

Simon Yates (:mts:) sklamal. To jediné sa dá povedať o tíme, ktorý mal s ambicióznym Britom veľké plány končiace pri útoku na ružový dres. Nuž, z rôznych, nám zatiaľ neznámych dôvodov, nestalo. Situáciu hasilo druhé miesto na Colle del Nivolet od Mikela Nieveho (:mts:) a emocionálny triumf v 19. etape od Estebana Chavesa (:mts:). „Najširší úsmev v pelotóne“ sa z víťazstva tešil po takmer roku, v ktorom stihol prekonať zdravotné problémy.

Team Ineos **

Improvizácia po absencii Egana Bernala (:ins:) bola cítiť. Trojica mladých talentov Tao Geogehagen Hart (:ins:), Iván Sosa (:ins:) a Pavel Sivakov (:ins:) mala pozdvihnúť vlajku bývalého tímu Sky. Najlepšie obstál posledný menovaný Rus, ktorý odjazdil, na rozdiel od vyššie spomínaných, veľmi dobré Giro. Vo veku iba 21 rokov skončil na ôsmom mieste a preukázal veľké vrchárske kvality. Istý čas mal vďaka slušnej časovke na sebe biely dres pre najlepšieho mladíka. Je toto nový Grand Tour šampión v čakaní na prvý veľký úspech?

Trek – Segafredo ****

Jedno z najväčších sklamaní jarnej sezóny sa už nemalo kam posunúť. Preto sa rozhodli pre smer nahor, čo sa im podarilo. Bauke Mollema (:tfr:) mal síce tradične zlý tretí týždeň, no piate miesto v GC patrí k jeho najväčším úspechom v generálke na Grand Tour. V časovke v San Maríne vyzeral veľmi dobre, čas chcel nabrať aj na Colle del Nivolet, čo sa aj stalo. Ak bude Richie Porte v hre o GC na Tour de France, Holanďan bude veľkou pomocou.

Farby Treku bolo vidno najmä zásluhou domáceho miláčika Giulia Cicconeho (:tfr:). Ten až s prehľadom získal vrchársky dres. 24-ročný víťaz rovnakej klasifikácie na Okolo Slovenska bol prvý až na 15 klasifikovaných stúapniach. K tomu pridal heroický výkon v najťažšej etape Gira číslo 16. Tam zvádzal nerovný súboj s nespolupracujúcim Hirtom v chlade a daždi. Toto štvrté víťazstvo tímu v roku ho môže byť veľkým povzbudením. Trek s jeho kúpou neurobil chybu.

BORA – hansgrohe *****

Nemecký tím prišiel na corsa rosa s rôznymi ambíciami. Čo sa im jednoznačne podarilo na výbornú, bol výber Pascala Ackermanna (BOH). Ten sprevádzali kontroverzné komentáre okolo vynechania Sama Bennetta, čo si manažment môže poľahky odôvodniť. Stačí, ak sa pozrú na cyklámenovú farbu dresu nemeckého šampióna na pódiu vo Verone. Stačí, ak sa pozrú na dve vynikajúce víťazstva v etapách v podaní 25-ročnej šprintérskej hviezdy. Tá si v rýchlostných súbojoch poradila s Démarom, Vivianim, Ewanom alebo Gavíriom. Pascal a celý tím s kvalitným rozbiehačom Seligom ukázali bojovnosť v 18. etape. Tam dokázali predstihnúť francúzskeho konkurenta v boji o maglia ciclamino.

Emócie lomcovali tímom aj pri náročnom víťazstve, ktoré zaznamenal Cesare Benedetti v 13. etape. Pre mimoriadne spoľahlivého a verného pomocníka išlo o vôbec prvé víťazstvo v kariére. A to vo veku 31 rokov. Ešte aj v etape samotnej preukázal veľké odhodlanie, veď na viacerých stúpaniach odpadol z prvej skupiny úniku. V ten najdôležitejší moment sa ale chytil a v dojazde preukázal rýchle nohy.

Celkové poradie mali na starosti Rafal Majka (BOH) a Davide Formolo (.boh:). Prvý menovaný sa dva týždne ukazoval vo veľkej forme, v treťom o kúsok zaostal. Vo finále ale môže byť spokojný so šiestou priečkou. Poliakovi pomohla záverečná časovka, kde predbehol Lópeza. Svoju účasť v elitnej desiatke nenapodobil Talian Formolo. Skončil až na 15. pozícii. Svoje šance na etapový triumf premrhal v dvoch finišoch po celodennom úniku. V nich patril k najsilnejším borcom, no predviedol veľkú nerozvážnosť a slabšiu taktickú vyspelosť.

Androni Giocattoli – Sidermec ***

Prvý prokontinentálny tím v rebríčku. Svoju divokú kartu si obhájili, najmä triumfom najväčšieho ťahúna Fausta Masnadu. Ten zdvihol ruky nad hlavu v šiestej etape, kde si s Valeriom Contim rozdelili etapu a ružový dres. Navyše, 25-ročný Talian spojovaný s tímom CCC získal titul Cima Coppi. Bol to práve on, kto ako prvý vyliezol na najvyšší bod Gira v 20. etape. Pre zaujímavosť, ide o prvého takého menovca Fausta Coppiho, po ktorom je tento prestížny titul pomenovaný. Svoju rolu bojovníka Masnada potvrdil v súťaži bojovnosti a v počte bodov na rýchlostných prémiách.

Team Jumbo-Visma ***

Doplatil Primož Roglič (:tjb:) na slabú tímovú podporu? Asi áno. Vypadnutie Roberta Gesinka (:tjb:) pred štartom a Laurensa De Plusa (:tjb:) v prvom týždni boli škrtom cez rozpočet holandského tímu. Počas držania ružového dresu v prvých šiestich etapách sa ale jazdci v žltom snažili celkom dôstojne. Roglič mal však slabú podporu, najmä na kopcoch. Nedokázali to zaplátať ani neskúsený Tolhoek (:tjb:) alebo improvizovaný Kuss (:tjb:). Pripočítame utíchajúcu formu Slovinca počas záverečných častí pretekov, jeho tretie miesto môže byť veľkým odrazovým mostíkom do ďalších Grand Tour. Výkonnosť narušili aj horšie načasovaná forma na prvé týždne a pád v 15. etape. Rozhodne je z čoho sa poučiť, či už ohľadom výživy, stratégie alebo času, kedy má ísť športový riaditeľ na „cik pauzu“.

AG2R La Mondiale **

Ohlasy po víťazstve Nansa Petersa (:alm:) v 17. etape zneli jasne: jeho triumf zachránil preteky francúzskeho tímu. Nedokázal to ani Tony Gallopin (:alm:), ktorý bol síce v únikoch, no prvenstvo mu to neprinieslo. Veľkú rolu hral v 18. etape utečenec Nico Denz (:alm:), ale bez úspechu.

UAE- Team Emirates **

Valerio Conti (:uae:) a Jan Polanc (:uae:) priniesli pre tím dovedna osem dní v ružovom drese. Taliansko-slovinská dvojica to dokázala po aktivite v únikoch. Tím zo Spojených arabských emirátov sa snažil patričné povinnosti s tým spojené plniť svedomito. V šprintoch sa raz zadarilo Fernandovi Gavíriovi (:uae:), ktorý však na trati priamo nevyhral. Stalo sa tak až po penalizácii Vivianiho v tretej etape.

Team Sunweb **

Skoré vypadnutie Toma Dumoulina (:sun:) nechala jeho celý zvyšok tímu iba narýchlo niečo dokázať. Ticho prelomil až Chad Haga (:sun:) v poslednej časovke životným triumfom. Nohy z posledného Gira nenašiel Sam Oomen (:sun:) a Chris Hamilton (:sun:) ešte naplno nevyrástol.

Deceuninck – Quick Step *

Najlepší tím jarnej časti sezóny? Určite áno. Ak by sa však malo súdiť podľa Gira, išlo by o priemerný tím v pelotóne. Elia Viviani (:qst:) raz na trati vyhral, no v zákulisí mu bol cenný triumf odobraný. Taliansky majster „úspešne vzdoroval“ svojmu šprintérskemu vlaku a tak sa niet čomu diviť. Silné klasiky Boba Jungelsa (:qst:) ostali len klasikami. Luxemburčan si chcel skúsiť jazdu na celkové poradie, ostal sklamaný. V horách bol neviditeľný, rovnako aj v časovkách.

CCC Team *

Poľský tím neukázal v podstate nič dôležité. Josef Černý (:ccc:) bol rád, že dokončil svoju prvú Grand Tour a zakončil ju vydareným šiestym miestom v záverečnej časovke. Viac sa čakalo od Jakuba Mareczka (:ccc:), ktorý sa nepresadil ani na kompletne rovinatých etapách. Najlepší výsledok v etape zaznamenal Amaro Antunes (:ccc:), Portugalčan skončil tretí po celodennom úniku. Z tímu im vypadol Laurens Ten Dam (:ccc:). Holanďan by možno vďaka skúsenostiam dokázal priniesť lepší výsledok.

Team Dimension Data *

Ďalší z tímov, o ktorých účasti by ste mohli pochybovať. Dvojica šprintérov Giacomo Nizzolo (:ddd:) a Ryan Gibbons (:ddd:) nebola múdrou voľbou, hlavne ak to vyzeralo, že každý šprintoval sám za seba. Formu z vlaňajšej edície nepriniesol mladý Ben O’Connor (:ddd:).

Team Katusha Alpecin **

Jediným svetlým momentom bol triumf Ilnura Zakarina (:kat:) v prvej vrchárskej etape. Rus ukázal náznaky výbornej formy, ktorú však v ďalších etapách nechal plávať. Skončil na desiatom mieste, čo sa dá považovať za relatívny úspech, aj keď má väčšie kvality. Sklamaním je Enrico Battaglin (:kat:). Talian nedokázal nadviazať na svoj etapový úspech z ročníka číslo 101. To je možno tá „kliatba“ Katushe, kde sa jazdcom po prestupe nedarí. Veď Zakarinove víťazstvo v 13. etape bolo iba tretím v doterajšej sezóne.

Lotto Soudal ****

Stávka na šprintérske koncovky Caleba Ewana (:lts:) sa vyplatila. Malý Austrálčan sa im odmenil prvými víťazstvami v rovinatých etapách za nový tím. Radoval sa v epizódach 8 a 11. Okrem rýchlych nôh a na oko rovnejšej pozície na bicykli mal Ewan aj dobrý šprintérsky vlak. Roger Kluge (:lts:) a Jasper De Buyst (:tjb:) boli v záverečných kilometroch ochotní podať pomocnú ruku. Viac sa čakalo od únikového majstra Thomasa De Gendta (:lts:). Čerstvý rekordér v hodinovke Victor Campenaerts (:lts:) v časovke doplatil na chybu mechanika a tesne mu uniklo víťazstvo. Druhé miesto obsadil aj v poslednom dni, tento raz boli na vine unavené nohy. Grand Tour číslo 28 ukončil Adam Hansen (:lts:). 38-ročný jazdec však nebol individuálne viditeľný.

Bardiani – CSF *

Čisto talianskej zostave ostávala iba účasť v únikoch. To aj robili, no bez očakávaného výsledku. Náplasťou bol biely dres v troch etapách Giovanni Carboniho.

Groupama – FDJ **

Víťazná etapa Arnauda Démara (FDJ) a súboj o cyklámenový dres až do poslednej možnosti boli dobrým predstavením francúzskej stajne. S vedením šprintérskej súťaže by sa však odchádzalo lepšie.

Israel Cycling Academy *

Šprintér Davide Cimolai dostával prednosť v tímovej podpore pred únikmi, čo sa nevyplatilo. Najlepšie skončil na piatej priečke. Zaujal obor Conor Dunne, ktorý sa predral cez drsné Alpy a Dolomity.

Nipp Vini Fantini Faizanè ***

Strhujúci triumf Damiana Cimu v 18. etape vyčaril úsmev v talianskom pro-konti tíme. Tento Talian takisto získal cenu za najväčší počet kilometrov odjazdených v úniku.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár