Ako správne vybrať bicykel podľa výšky?

zdroj: freepik.com

Rozširovanie cyklistických trás umožňuje cyklistom zdolať rôzne turistické atrakcie, pričom tento spôsob je rýchlejší a omnoho pohodlnejší ako pešia turistika.

Na bicyklovanie však potrebujeme výstroj, ktorá pozostáva predovšetkým z kvalitného bicykla v správnej veľkosti. Ako si vybrať správny typ bicykla? Na čo prihliadať pri výbere? Vybrať si radšej normálny alebo elektrický bicykel?

Typy bicyklov

Základné rozdelenie bicyklov je na:

  • horské bicykle určené nespevnené cesty a náročný terén, prispôsobené najmä rôznou úrovňou odpruženia
  • mestské bicykle ako typický dopravný prostriedok s užším plášťom pre dobrý pohyb po rovnej trase

Samozrejme poznáme aj iné kategórie ako sú krosové bicykle, určené na spevnené, lesné, či poľné cesty, či napríklad trekingové bicykle. Trekingové bicykle sú hybridom medzi mestským a športovým využitím. Cestné bicykle sú odrodou mestských bicyklov, ktoré sú rýchlejšie vďaka úzkemu plášťu. Gravelové bicykle sú kombináciou cestného a krosového bicykla – ideálne pre milovníkov rýchlosti a pohodlia.

Výber bicykla – ako na to?

Prečo spomíname jednotlivé typy bicyklov? Ako ste si mohli všimnúť, každý bicykel je určený pre určitý terén a určité prostredie, v ktorom ho budete využívať. Je to preto, že geometria daného bicykla je presne prispôsobená pohybu po tomto teréne. Ak si vyberiete zle, zrejme sa vám bude jazdiť nepohodlne, prípadne môžete spôsobiť poškodenie bicykla pri nesprávnom používaní. To sa veľmi často stáva napríklad keď použijete mestský bicykel do horského prostredia – skrátka a jednoducho môžete ho pokaziť.

Tiež je dôležité rozlišovať pánsky bicykel a dámsky bicykel. Ide predovšetkým o typ rámu, ktorý rozdeľuje bicykle podľa pohlavia. Podstatným a viditeľným rozdielom je najmä vrchná časť rámu. Vrchná týč na dámskych bicykloch je nahnutá dole, prípadne kratšia, pretože ženy majú kratšie torzo a dlhšie nohy. Muži majú naopak trup dlhší a tomu sa prispôsobuje aj samotná geometria. Rozdiely na dámskych a pánskych bicykloch sú tiež v tvare sedla, či v riadidlách.

Ako vybrať elektrický bicykel?

Elektrický bicykel alebo elektrobicykel je dnes veľmi populárny. Dá sa požičať, ale rovnako si môžete zakúpiť aj svoj vlastný. V tomto prípade ide o relevantný dopravný prostriedok, ktorý slúži na dlhé trasy. Pri výbere elektrobicykla je tiež možné siahať po rôznych variantách – mestský trekingový, či horský. Tento aspekt je dôležité vyberať s ohľadom na vaše preferencie a spôsob využitia.

Omnoho dôležitejšie je ale sledovať kvalitu batérie, teda najmä jej výdrž a kapacitu. Dojazd sa pritom pohybuje od 60 až do 120 a viac kilometrov. Kritérium, ktoré by ste tiež mali zohľadniť je životnosť batérie à v súčasnosti je to najčastejšie 20 000 až 30 000 najazdených kilometrov, čo predstavuje 4 až 8 rokov používania.

Samozrejme je aj mnoho ďalších charakteristík, ktoré treba sledovať napríklad:

  • typ pohonu – elektropohon na prednom kolese, na zadnom kolese alebo v strede bicykla
  • výkon motora
  • program jazdy
  • správna veľkosť
  • nosnosť
  • hmotnosť
  

Mohlo by vás zaujímať

Komentáre

Pridaj komentár