Sagan vedel, čo robí. Bettiol v 18. etape Giro d’Italia dospel

Giro d'Italia 2021
Peter Sagan 18. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: Fabio Ferrari/LaPresse

Alberto Bettiol (:efn:) vyhral 18. etapu Giro d’Italia 2021. Talian získal vo veku 27 rokov iba tretie profesionálne víťazstvo, prvé prišlo fantastickým spôsobom pred dvoma rokmi na monumente Okolo Flámska. Peter Sagan (BOH) síce o triumf nebojoval, ale všetko mal pod kontrolou. Slovák si v poslednej jednoduchej etape prakticky zaistil cyklámenový dres.

Peter Sagan a Bora mali všetko pod kontrolou

Únik dňa mal napokon 23 jazdcov, medzi nimi bol aj víťaz Bettiol. Pelotón so Saganom na vedúcu skupinu strácal viac ako 20 minút, išiel v naozaj pokojnom tempe pred dvomi náročnými alpskými dňami.

Aj keď Saganovi mohla koncovky etapy sedieť na víťazstvo, radšej s kolegami dávali pozor, aby v úniku nebol nikto z konkurentov z bodovacej súťaže. Súboj medzi šprintérmi sa neutralizoval, Davide Cimolai (:isn:) je stále na druhom mieste v klasifikácii so stratou 23 bodov, tretí Fernando Gavíria (:uae:) má manko 25 bodov.

V etape sa na prémii a v cieli rozdalo až 62 bodov, takže bolo dôležité vyrovnať si priority – buď Sagan zabojuje o etapu a možno stratí cyklámenový dres pre zbytočný pád alebo chybu v cieli, alebo si ho udrží a dosiahne ďalší kariérny míľnik.

Cyklámenový dres bol cieľ, hovorí Peter Sagan

„Kontrolovali sme tvorbu úniku, aby v ňom neboli ani Gavíria ani Cimolai. Vtedy sa náš deň skončil. Preferoval som udržanie dresu pred víťazstvom v etape,“ povedal Peter Sagan v cieli.

„Nemalo zmysel sa hnať do úniku, Gavíria a Cimolai by ma nasledovali. Cyklámenový dres bol mojím cieľom a podľa toho sme sa zachovali,“ vysvetlil Slovák.

Peter Sagan si teraz potrebuje postrážiť ostávajúce dve prémie na Giro d’Italia. V piatok sa jedna nachádza za stúpaním, v 20. etape na dlhej rovine pred kopcami. Ak by sa o ne Cimolai alebo Gavíria pokúsili, Sagan im bude v pätách.

Slovák je tak na prahu zisku ôsmeho bodovacieho dresu z pretekov Grand Tours. Sedem má z Tour de France. V histórii ich najviac získala írska legenda Sean Kelly.

„Náš tím bol dnes silný, boli sme pripravení na rôzne scenáre. Každý jeden jazdec na začiatku pracoval a odišla nám veľká skupina. To bola naša výhoda, keďže žiaden šprintér z pelotónu nemohol získať body na prémii. Taktiež sme sa netrápili o stratu na únik, keďže všetci šprintéri boli v pelotóne. Peter bo, chránený a bezpečne si udržal bodovací dres. Sme šťastný z tohto výsledku pred dvomi horskými etapami,“ povedal v tlačovej správe športový riaditeľ tímu BORA – hansgrohe Ján Valach.

Bettiol dostal voľnosť, hneď ju využil

„Je to vytúžené a dlho hľadané víťazstvo. Už som premrhal niekoľko pokusov a dobre som vedel, že je to posledná šanca,“ povedal Talian Bettiol v cieli.

Bettiol je iba na svojom druhom Giro d’Italia. Rodák z Toskánska si brúsil zuby na domácu strade bianche etapu, ale dôležité víťazstvo prišlo až v poslednom týždni.

„Včera som pracoval pre Hugha Carthyho, ktorý ale nemal dobrý deň. Stále je však piaty v celkovom poradí a povedal mi, aby som sa počas etapy zabavil. Počas tretieho týždňa je vždy ťažké uspieť v úniku, ale keď je triumf otázka nôh a nie šťastia, vždy sa mi podarí niečo dosiahnuť. Tento rok sa mi nesmierne darí na stúpaniach, dosť som ich trénoval aj na kempe na El Teide,“ povedal jeden z najlepších domestikov Carthyho na Gire.

Alberto Bettiol 18. etapa Giro d'Italia 2021
Alberto Bettiol. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Alberto Bettiol bol podceňovaný

Sólo výkonom vyhral aj na stúpaniach Oude Kwaremont a Paterberg na svojom životnom monumente Okolo Flámska v roku 2019. O pol roka vyhral časovku na Étoile de Bessegess. A do tretice triumf pridal na domácej Grand Tour. Všetky jeho kariérne triumfy boli vydreté.

„Počas posledných kilometrov som myslel na Okolo Flámska spred dvoch rokov. Nemyslím si, že Flámsko vyhráte náhodu. Musím povedať, že zmenilo mi to život. Mám veľa ťažkostí a som len človek, ale chcem sa neustále zlepšiť. Víťazstvo na Gire je dôkazom, že sa mi podarilo niekam posunúť,“ uviedol Bettiol na margo toho, že po víťazstve na Ronde vyhral iba dva profesionálne preteky.

V posledných 20 km sedemánstej etapy bol na čele Rémi Cavagna (:dqt:). Na poslednom krátkom stúpaní dňa ho však Bettiol dostihol a ihneď na neho zaútočil.

„Mentálna sila je v treťom týždni dôležitá. Rozhodol som sa dostať Cavagnu pod tlak, fyzicky aj mentálne. Giro som chcel prejsť ako test cyklistickej dospelosti,“ opísal svoj triumf jazdec EF Education-NIPPO. „Konečne sa mi vyplatila práca z posledných mesiacov. Víťazstvo venujem rodine, blízkym a všetkým, ktorí mi verili. Ale najmä Maurovi Battaglinimu, ktorý vlani zomrel. Bol to môj agent pre mňa bol ako druhý otec. Dúfam, že sa na mňa pozeral zhora.“

Egan Bernal je pripravený

Egan Bernal (:ins:) stojí pred najdôležitejšími troma dňami v ružovom drese. Celkový líder mal prvú krízu na stúpaní Sega di Ala v 17. etape. Stál však drží dvojminútový náskok na Damiana Carusa.

Egan Bernal
Egan Bernal. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

„Dúfam, že som sa vďaka rýchlemu štartu dostal naspäť do rytmu. Potom cez deň to bolo ľahšie, cítil som sa oveľa lepšie ako v 17. etape,“ odpovedal Bernal na otázku, či mu etapa pomohla v príprave na záver Gira.

Do konca zostávajú dve vrchárske etapy s cieľom na dlhých stúpaniach. Najťažšia etapa príde v sobotu na hraniciach Talianska so Švajčiarskom. Bernal už teraz nosí maglia rosa najdlhšie zo všetkých kolumbijských pretekárov v histórii. Lenže, Nairo Quintana dotiahol ikonickú farbu až do samého cieľa v roku 2014.

„Nosiť ružový dres 10 dní je niečo špeciálne. Ale najdôležitejšie bude doniesť dres až do Milána. Je ťažké povedať, ako veľmi si verím. Snažím sa zo seba vydať maximum. Včera sme videli, že počas jedného dňa môžete stratiť všetko. Pred ostatnými mam rešpekt,“ povedal v televíznom rozhovore Bernal.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár