Alex Dowset po neprekonaní rekordu: „Hodil som klobúk do ringu a skúsil to.“

Alex Dowset

zdroj: https://twitter.com/TeamIsraelSUN/status/1457/photo/2

Včera svet cestnej cyklistiky upieral svoj zrak na Alexa Dowseta (:isn:), ktorý sa pokúsil stanoviť nový rekord v hodinovom jazdení na dráhovom ovále (v hodinovke). Napokon však tento cieľ nesplnil a Belgičana Victora Campenaertsa (:tqa:), ktorý je i naďalej držiteľom svetového rekordu. Brit Alex Dowset však dosiahol svojím počinom veľkú vec, za ktorú je osobne veľmi rád. Zvýšil totiž povedomie o chorobe hemofília, s ktorou aj on sám žije. 

Čo musel Alex Dowset urobiť, aby bol rekord prekonaný

I naďalej je držiteľom svetového rekordu v hodinovke 30-ročný Belgičan Campenaerts, ktorý svojou jazdou o dĺžke 55,089 kilometrov prekonal v tom čase Bradleyho Wigginsa (54,526 km). Stalo sa tak 29. apríla v roku 2019, a teda od toho času až dodnes nepoznáme nového rekordéra. A to aj napriek veľkej snahe Alexa Dowseta, majiteľa dvoch etapových vavrínov z talianskeho Gira. Alex za hodinu zajazdil vzdialenosť 54,555 kilometrov, čím dokonca neprekonal ani britský rekord v hodinovke. Ten naďalej drží Dan Bigham (54,723 km).

Osobný cieľ však splnený

Alex však včerajší počin nehodnotí negatívne. Práve naopak hovorí o úspechu, nakoľko sa mu podarilo zvýšiť povedomie o chorobe, s ktorou bojuje celý život. Jedná sa o vrodenú poruchu zrážania krvi. Ochorenie sa prejavuje krvácaním, ktorého rozsah závisí od jeho závažnosti. Navyše včerajšia udalosť priniesla pekný finančný výťažok (22 356,10 libier), ktorý poputuje organizácii s názvom Haemophilia Society.

Alex Dowset – vyjadrenie

„Najväčším zlyhaním by dnes bolo, keby som to nikdy neskúsil, a to je odkaz, ktorý chcem vyslať. Strávil som detstvo tým, že mi hovorili, čo nemôžem robiť. Moja mama, môj otec a ja sme vedeli, čo nemôžeme robiť – futbal, rugby, box – a tak sme začali hľadať, čo by sme mohli robiť. Negatíva sme premenili na absolútne pozitívum a ja som si z nepriazne osudu dokázal vybudovať obrovskú kariéru. To by mala byť správa. Život vám môže občas neponúknuť pomocnú ruku, ale je taký, ako si ho urobíte. Takto sa s tým vysporiadate.“

Ďalej viacnásobný britský majster v časovke jednotlivcov hovoril o svojej charite Little Bleeders, ktorú založil v roku 2016. Jej cieľom je podpora mladých športovcov s poruchami zrážania krvi, aby sa mohli zapájať do športov ako plávanie a cyklistika. „S mojou charitatívnou organizáciou Little Bleeders sme založili športový fond a najmä kvôli COVID-u to bolo pre rodiny ťažké, pretože peňazí bolo málo. Dostali sme nespočetné množstvo správ od rodičov, ktorí povedali, že mali problém dostať svoje deti na kurzy plávania, pretože na to nie sú peniaze, a práve o to sa snažíme s charitou; poskytnúť tú malú sumu pomoci. O tom dnešok bol, úspech či neúspech, hodil som klobúk do ringu a skúsil to.“

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár