Amstel Gold Race preview: Štart ardenského týždňa s príchuťou piva

Články

zdroj: facebook.com/AmstelGoldRace

Hoci dláždeným klasikám odzvonilo, kolotoč World Tour ostáva naďalej v Beneluxe. 53. ročník pretekov Amstel Gold Race načne krátky, ale o to intenzívnejší ardenský týždeň. Úzke cesty, krátke a strmé výstupy, prudké zákruty, to sú ingrediencie, ktoré čakajú na jazdcov už túto nedeľu v najjužnejšom cípe Holandska.

Po slávnostnom štarte pred radnicou v starom meste Maastrichtu sa pelotón vydá na 261-kilometrové dobrodružstvo tromi okruhmi južného Limburgu.

V ostatnom ročníku prikročili organizátori k zmene trasy v závere. Legendárny Cauberg (800 m, 6,5 %) stratil status záverečného stúpania a bol presunutý na o čosi skoršiu pozíciu. Tento variant priniesol väčší priestor na útočnú cyklistiku v závere a vôbec neprekážal špecialistovi na AGR Philippeovi Gilbertovi (:qst:) v ceste za jeho štvrtým triumfom.

Cauberg absolvujú jazdci aj tento rok trikrát, s posledným výstupom 19 kilometrov pred cieľom. V záverečnom kole potrápia jazdcov stúpania Geulhemmerberg (1200 m, 4,6 %) a Bemelerberg (900 m, 4,5 %). Víťaz vo Valkenburgu bude musieť okrem pódia vystúpiť aj na váhu. Hlavný sponzor pretekov mu tradične zabezpečí pivný režim vo výške jeho telesnej hmotnosti.

Favoriti

Podobne ako na Strade Bianche, aj na AGR sa stretáva pestrý mix jazdcov. Ardenským klasikárom a vrchárom sa radi miešajú do remesla aj jazdci so špecializáciou na dlažobné kocky.

Sezónu klasík si v Holandsku predĺži Peter Sagan (BOH). Čerstvý víťaz Paríž – Roubaix nie je bez šance ani vo Valkenburgu, aj keď druhou kartou tímu Bora – hangrohe môže byť pokojne Patrick Konrad (BOH).

S poriadnym ekrazitom prichádza na štart tím Quick-Step Floors. Štvornásobný víťaz Philippe Gilbert sa prípadným piatym víťazstvom vyrovná rekordmanovi Janovi Raasovi. Výborné nohy z Baskicka môže zúžitkovať Julian Alaphilippe (:qst:) a po dlhšej odmlke sa do pretekárskeho diania zapojí Bob Jungels (:qst:).

Pred Valónskym šípom si roztočí nohy aj Alejandro Valverde (MOV). Španiel má o motiváciu postarané. V jeho bohatom ardenskom palmarès Amstel Gold Race ešte stále chýba. Až sa tomu nechce veriť. Vrchárska légia Movistaru zahŕňa Winnera Anaconu (MOV), Carlosa Betancura (MOV) a aj Andreya Amadora (MOV).

Minulý rok sa už-už zdalo, že Michal Kwiatkowski (:sky:) jednoznačne porazí Gilberta v dlhom šprinte. Poliakov motor však nakoniec zhasol niekoľko metrov pred cieľom. Amstel už vyhral v roku 2015. Sky nastúpi tentoraz v silnej zostave aj so Sergiom Henaom (:sky:) a Woutom Poelsom (:sky:).

Čiernym koňom pretekov sa zdá byť tím Mitchelton-Scott. Vyrovnanú zostavu vedie skúsený Michael Albasini (:mts:), ktorý už roky okupuje top 10 ardenských pretekov. Už je tomu 5 rokov, čo Roman Kreuziger (:mts:) zaznamenal svoje najväčšie jednodňové víťazstvo. Stalo sa tak práve na Amsteli. Po ruke sú navyše Luke Durbridge (:mts:) a Daryl Impey (:mts:).

Ambicióznym belgickým duom sa môže pochváliť tím Lotto Soudal. Tim Wellens (:lts:) a Tiesj Benoot (:lts:) zaiste cítia korisť nablízku.

Esá z rukávu môže tasiť aj tím Bahrain Merida. Čítajte pozorne – Vincenzo Nibali (:bmt:), Sonny Colbrelli (:bmt:), Gorka a Ion Izagirreovci (:bmt:) a Enrico Gasparotto (:bmt:). Z ich strany môže vzísť zaujímavý scenár pretekov.

O nič horšie nevyzerá sedmička ďalšieho arabského celku. Rui Costa (:uae:), Daniel Martin a Diego Ulissi (:uae:) vedia ako postrašiť súperov v strmých stúpaniach.

Greg Van Avermaet (:bmc:) pokračuje aj v Holandsku, ale po namáhavej jari bude s najväčšou pravdepodobnosťou pomáhať Simonovi Gerransovi (:bmc:).

Po ročnej pauze sa na AGR vracia domáci Bauke Mollema (:tfr:). Slušne rozbehnutú jar môže ešte ozdobiť Michael Valgren (AST) a výškové metre z Baskicka sa hodia Michaelovi Matthewsovi (:sun:).

V nedeľu spoznáme ďalšieho šťastlivca vyváženého pivom.

Profil

Amstel Gold Race 2017 v skratke

 

Zdroj: www.amstel.nl/amstelgoldrace

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár