Anna van der Breggen opäť ovládla ženské Giro d’Italia 2021

Giro d'Italia 2021
Anna van der Breggen

zdroj: @gettysport

Síce celý cyklistický svet s drobnohľadom sleduje dianie na Tour de France, kdesi v iných častiach Európy prebiehajú aj iné preteky. A dosť významné. Príkladom je už skončené ženské Giro d’Italia 2021 (Giro d’Italia Donne), ktoré v kalendári cyklistiek rozhodne predstavuje vrcholné podujatie. Veď je to talianske Giro! Len v skrátenej 10-etapovej podobe.

Ženské Giro d’Italia 2021 – vyvrcholenie

Ako už bolo spomenuté, Okolo Talianska v podaní žien vyvrcholilo 10. kopcovitou etapou, ktorú v záverečnom šprinte vyhrala Coryn Rivera (DSM) pred Lizzie Deignan (:tfr:). Na treťom mieste finišovala Elise Chabbey (Canyon-SRAM). Celková víťazka Anna van der Breggen, ktorá si z talianskych ciest odnáša už svoj štvrtý titul, skončila tesne pod pódiom.

10. etapa: výsledky

#PretekárkaČas
1Coryn Rivera (USA) Team DSM2:56:40
2Elizabeth Deignan (GBr) Trek-Segafredo
3Elise Chabbey (Swi) Canyon-SRAM Racing0:00:03
4Anna van der Breggen (Ned) Team SD Worx
5Emma Norsgaard (Den) Movistar Team Women0:00:23
6Liane Lippert (Ger) Team DSM
7Ilaria Sanguineti (Ita) Valcar-Travel & Service
8Anouska Koster (Ned) Jumbo-Visma Women Team
9Sofia Bertizzolo (Ita) Liv Racing
10Alexis Ryan (USA) Canyon-SRAM Racing
Obrázok
https://twitter.com/TeamDSM/status/1414214696442474499/photo/1

Víťazné gesto Coryn Riverovej však nebolo len prejavom čistej radosti. Malo aj hlbší zmysel a ten víťazka v cieľovom priestore prezradila: “Môj otec na mňa zhora pozeral a to gesto bolo pre neho. Taktiež sú dnes narodeniny môjho snúbenca a ja nie som doma, čiže to gesto je pre dvoch chlapov. Cítim sa byť silná s veľkou dávkou motivácie a mám anjela na svojom pleci.“

Anna van der Breggen štvrtýkrát vyhrala Giro

Celkovou víťazkou sa teda stala nestarnúca Anna van der Breggen, ktorá taktiež vyhrala bodovaciu súťaž. Jej tím však získal aj ďalší cenný dres a to konkrétne pre najlepšiu mladú pretekárku. Vyhrala ho Niamh Fisher-Black. Najlepšou vrchárkou sa stala Lucinda Brand (:tfr:) a Marta Cavalli (FDJ) zas najlepšou domácou jazdkyňou.

Pre majsterku sveta Annu van der Breggen ide o štvrtý, a posledný triumf na jedných z najväčších podujatí ženskej sezóny. 31-ročná holandská pretekárka po konci sezóny ukončí kariéru na vrchole svojej slávy.

Jej Giro sa začalo výborne v úvodnej tímovej časovke, keď dominantný tím SD Worx stratil len osem sekúnd na Trek-Segafredo. Potom už pokračovala absolútna dominancia najlepšieho tímu posledných sezón. Van der Breggen vyhrala horský dojazd na Prato Nevoso v druhej etape (jej kolegyne Moolman-Pasio a Vollering prišli za ňou), horskú časovku ku Cascata del Toce v etape štvrtej a neskôr s tímom pohodlne kontrolovala preteky. Na poslednej vrchárskej etape v deviatom dni si holandský tím vymenil pozície: etapu vyhrala skúsená Juhoafričanka Ashleigh Moolman-Pasio, za ňou došli kolegyne Demi Vollering a Van der Breggen.

Ženské Giro d’Italia 2021: celkové poradie

#PretekárkaČas
1Anna van der Breggen (Ned) Team SD Worx27:00:55
2Ashleigh Moolman-Pasio (RSA) Team SD Worx0:01:43
3Demi Vollering (Ned) Team SD Worx0:03:25
4Elizabeth Deignan (GBr) Trek-Segafredo0:06:39
5Mavi Garcia (Spa) Ale‘ BTC Ljubljana0:08:26
6Marta Cavalli (Ita) FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope0:08:29
7Juliette Labous (Fra) Team DSM0:08:40
8Tatiana Guderzo (Ita) Ale‘ BTC Ljubljana0:09:12
9Niamh Fisher-Black (NZl) Team SD Worx0:09:44
10Elise Chabbey (Swi) Canyon-SRAM Racing0:10:42

Legenádrna Marianne Vos brala dve etapy

Klasikárske koncovky sú v poslednom desaťročí doménou Holanďanky Marianne Vos, ktorá ovládla etapy číslo 3 a 7. Vo veku 34 rokov získala už 30 etáp z Giro d’Italia. Udialo sa to v tieni vyrovnania rekordu Eddyho Mercxka na Tour de France. Jeho tvorca Mark Cavendish v predvečer svojho historického víťazstva v 12. etape upozornil na fakt, že Vos je „absolútne najlepšia všetkých čias“.

Vos vyhrala po náročných šprintérskych koncovkách nad Elisou Longo Borghini a Lucindou Brand z Trek-Segafredo. Holanďanka z Jumbo-Visma predčasne odstúpila, chce sa dostatočne pripraviť na blížiacu sa olympiádu.

Emma Norsgaard a Lorena Wiebes si rozdelili šprinty

Lorena Wiebes Emma Norsgaard
Lorena Wiebes (DSM) a Emma Norsgaard (Movistar). (c) Tomasso Pellagalli / PhotoGomezSport

Dve najväčšie objavy cestnej sezóny, Emma Norsgaard (Movistar) a Lorena Wiebes (DSM) dominovali šprintérskym etapám aj na Giro d’Italia Donne 2021. 22-ročný Holanďanka Wiebes porazila dvakrát Dánku Norsgaard, svoje triumfy pridala do zbierky 10 prvenstiev v sezóne. Aj 21-ročná Norsgaard pri svojej prvej účasti na Gire vyhrala, dokázala si poradiť s Coryn Riverou v šiestej etape.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár