Balsamo ukončila nadvládu Holanďaniek, vyhrala MS v cyklistike 2021

MS v cyklistike 2021 ženy Elite

zdroj: twitter.com/UCI_cycling

Taliansko po ďalšej tímovej práci oslavuje dúhový dres na MS v cyklistike 2021. Mladá Elisa Balsamo vyhrala šprint nad Holanďankou Marianne Vos a nedovolila jej získať svoj štvrtý titul na majstrovstvách sveta.

Na treťom mieste sa v Leuvene umiestnila Poľka Katarzyna Niewiadoma a štvrtá bola len 20-ročná Kata Blanka Vas z Maďarska.

Prvýkrát od roku 2016 bude mať dúhový dres z cestných pretekov niekto iný ako reprezentantka z Holandska.

Elisa Balsamo Marianne Vos Katarzyna Niewiadoma
zdroj: twitter.com/WMNcycling

23-ročná Elisa Balsamo bola najrýchlejšia v šprinte zriedenej skupiny, ktorá sa vytvorila na zvlnených okruhoch vo Flámsku a v Leuvene. Do posledných 100 metrov ju viedla jedna z najlepších pretekárok sezóny Elisa Longo Borghini z Talianska. Keď Balsamo vyštartovala, skúsená Vos sa jej nevedela rýchlostne dorovnať.

Akčné preteky sa v závere zmenili na súboj dvoch dominantných tímov. Holanďanky vyzerali v záverečnom kilometri neorganizované a len posadili svoju 34-ročnú legendu na koleso Talianok, ktoré udržali nervy a predviedli najlepší lead-out.

„Nemám slov. Je to neuveriteľné, po tejto dlhej sezóne je to pre mňa sen. Môj tím bol skvelý, bez neho by to nebolo možné,“ radovala sa v cieli Balsamo, pretekárka tímu Valcar-Travel & Service, ktorá si na budúcu sezónu oblečie dúhový dres s logom Trek-Segafredo.

„V poslednej zákrute mi tím dal úplne skvelý rozbeh, vypla som si mozog. Povedala som si, že musím ísť naplno a nepozerala som sa na to, čo sa deje za mnou,“ opísala Balsamo.

Ide o jej druhé víťazstvo v prebiehajúcej sezóne, no určite o najväčšie v živote. Balsamo už má medaily aj z dráhovej cyklistiky, ktorej sa úspešne venovala. Zároveň v roku 2016 vyhrala juniorský titul na majstrovstvách sveta na ceste v Dohe. Vlani bola majsterkou Európy do 23 rokov.

Holanďanka Anna van der Breggen ukončila týmito pretekmi svoju profesionálnu kariéru vo veku 31 rokov. Od ďalšej sezóny sa chce viac venovať osobnému životu, v cyklistike však ostane ako športová riaditeľa tímu SD Worx.

Jediná Slovenka na štarte Tereze Medveďová preteky nedokončila.

Video z finálneho šprintu:

Ako prebehli cestné preteky žien na MS v cyklistike 2021?

Flámsky a Leuvenský okruh

Prešlo sa 157 kilometrov po zvlnených a kopcovitých okruhoch. V strede sa raz prešlo po náročnom flámskom okruhu, zvyšok pretekov sa odohral na dvoch mestských kolách v centre Leuven, ktoré sú charakteristické piatimi stúpaním dlhých iba niekoľko stoviek metrov s mnohými technickými zákrutami.

MS v cyklistike 2021 ženské preteky
zdroj: flanders2021.com

Malý únik v peknom počasí

Do prvého únika dňa sa pod jasnou oblohou dostali Slovinka Urška Bravek a Argentínčanka Fernanda Yapura.

V pelotóne pracovali Nemky. Ale už 100 kilometrov do konca bolo po úniku, keď sa prvýkrát pelotón dostal na okruh v Leuvene. Prišiel útok od Anemiek Van Vleuten (Holandsko). To ju najprv mohlo vyjsť draho, keďže takmer spadla do priekopy, ale udržala sa.

Začalo sa pretekať.

Tvrdé tempo

Pelotón sa začal zmenšovať, na čele udávala tvrdé tempo Veľká Británia. Približne 80 km do konca bola pred pelotónom Michaela Drummond z Nového Zélandu. Tempo bolo stále vysoké a veľký balík pokračoval v riedení.

Na flámskom okruhu, 70 km do konca, riešila mechanický problém favoritka Demi Vollering z Holandska, ktorá sa počas zvyšku dňa musela vracať do pelotónu.

Až približne 60 km pred cieľom sa na špici ukázala holandská zostava, ktorá začala kontrolovať preteky. Prispela aj obhajkyňa titulu Anna van den Breggen. Holanďanka sa vo svojich posledných pretekoch kariéry zhostila úlohy pomocníčky pre tím; nosila bidóny či vetrala sa na špici skupiny.

Mnohé a mnohé útokuy

50 km pred cieľom prichádzali nástupy od favoritiek ako Van Vleuten alebo Lizzie Deignan (Veľká Británia) a hlavná skupina mala už len 30 pretekárok. Pokračovali nástupy od Asleigh Moolman Pasio (Južná Afrika), ale Vos, Niewiadoma, Longo Borghini alebo Deignan boli na pozore.

O päť kilometrov sa pelotón opäť na chvíľu spojil, ale v zápätí prišiel útok od Ellen van Dijk (Holandsko). To vyprovokovalo Cecilie Uttrup Ludwig (Dánsko) a ďalšie pretekárky, ktoré odpovedali. Holandsko malo veľa práce, aby mnohé nástupy pokrylo. Upokojenie dosiahli približne 35 km do konca.

Pri ceste do Leuvene sa na čele vytvoril nebezpečný, šesťčlenný únik a musel ho postrážiť nemecký tím. 27 km do konca bola na čele Švajčiarka Marlen Reusser, za ňou pracovali Holanďanky aj Britky.

Po dostihnutí švajčiarskej časovkárky sa opäť o slovo prihlásila Van Dijk, ale iba natiahla pelotón v predposlednom kole.

Mavi Garcia na čele

Nádejnejšie vyzeral pokus od Mavi Garcia (Španielsko) pri vstupe do posledných dvadsať kilometrov. Skúsená pretekárka mala už 30 sekúnd, za ňou však na svoje pokusy čakali pretekárky, ktoré sa taktiež chceli oddeliť, aby zabránili špurtu.

Takto útočili postupne Niewiadoma, Van Vleuten aj Longo Borghini.

Posledné útoky

Garcia bola dolapená s 10 km do konca. Ešte raz nastúpila Van Vleuten, na jej kolese sa držala Ruth Winder (USA). Následne sa stratégia Holandska zmenila na tempo, Van Dijk sa snažili udržať pelotón pokope, aby mohla Vos šprintovať.

Proti bola Niewiadoma, ktorá na stúpaní Wijnpres zaútočila. Za sebou však mala Longo Borghini aj Vos. Odpovedala Van Vleuten, na kolese mala Maďarku Vas aj Martu Bastianelli (Taliansko). Vďaka tomu sa na čele sformovala 20-členná skupina, ktorá si to rozdala o víťazstvo.

Nastal vypätý špurt

V šprinte viedla Longo Borghini, ktorá sa oddelila s Balsamo a Vos. Zo zvyšku pelotónu bola v šprinte najrýchlejšia Poľka Niewiadoma, ale vpredu sa radovala Balsamo.

MS sveta v cyklistike 2021: preteky žien Elite – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár