Bianchi – najstarší svetový výrobca bicyklov

zdroj: bianchi.sk

Bianchi ako historicky najstarší svetový výrobca bicyklov, prináša taliansku cyklistickú kvalitu a tradíciu do celého sveta. Značka bola založená podnikateľom a vizionárom Edoardom Bianchim, ktorého malá manufaktúra na milánskej adrese Via Nirone 7, začala produkovať bicykle už od roku 1885. Už na konci devätnásteho storočia sa Bianchi etabloval na prvotriedneho a inovatívneho výrobcu bicyklov. Jeho bicykle to dotiahli až na kráľovský dvor a Edoardo naučil bicyklovať samotnú kráľovnú Margaritu.

Dotout- procycling

Dedičstvo zakladateľa  pretrváva dodnes a jeho hlavným ťahúňom sú: výkon, inovácie, technológia, kvalita a vášeň. Eduoardo Bianchi kedysi povedal, že najlepší spôsob ako otestovať produkty, je vziať ich na závod. Takto vzniklo Reparto Corse, teda v preklade „závodné oddelenie“. Prvé víťazstvo na konte na veľkých pretekoch dosiahol bicykel Bianchi osedlaný Giovannim Tomasellim už v roku 1899 na Grand Prix de la Ville de Paris.

Preto Bianchi dodnes verí a vedie úspešné partnerstvo a spoluprácu s profesionálnymi tímami. Špičkovým svetovým jazdcom ponáha stúpať až na svetové pódiá už viac než 100 rokov. Za túto dlhú históriu vzniklo množstvo unikátnych a prelomových modelov bicyklov, ktorých časť môžete teraz vidieť naživo. Bianchi Slovensko má v priebehu novembra 2021 česť hosťovať výstavu unikátnych historických bicyklov zo súkromných zbierok priamo v prestore Bianchi showroomu v predajni PRO CYCLING v bratislavskej Petržalke.

Poďme sa spolu pozrieť na jednotlivé unikáty:

Bianchi Specialissima Superleggera – Campagnolo Nuovo Record

Rok výroby 1960/1961 so sadou z roku 1967

Model Specialissima Superleggera (super ľahký) bol uvedený ako nástupca modelu Campione del Mondo a bol to v tých časoch jeden z najľahších rámov na svete. Rám mal na tú dobu jednu z najmodernejších závodných geometrii. Špecifikom modelu zo 60-tych rokov sú chromované tvarovky do ktorých sa spájali trubky rámu.

Sada Campagnolo Nuovo Record priniesla viacero noviniek ako napr. hliníkový zadný prehadzovač a kľuky s menším priemerom pavúka, ktoré umožňovali namontovať aj menší prevodník o veľkosti 41 zubov.

Hmotnosť bicykla je 9,65 kg

BIANCHI Specialissima X4 Argentin, C Record 1st gen

Rok výroby 1986

Model Specialissima X4 Argentin jeden z najlepších oceľových bicyklov ktoré boli kedy postavené. Ide o poslednú verziu oceľového modelu Specialissima s označením X4, ktorý sa vyrábal v rokoch 1986-1991.

Uvedená farebná kombinácia vznikla ako pocta Morenovi Argentinovi, ktorý v roku 1986 vyhral preteky Liege – Bastogne – Liege a tiež Majstrovstvá Sveta v Colorado Springs

Rám je vyrobený z materiálu Columbus SLX a je osadený sadou Campagnolo C Record

Hmotnosť bicykla je 9,75 kg

Bianchi Mega Pro XL alu – Dura Ace 25th Anniversary

Rok 1998

 

Hliníkový rám Mega Pro XL bol sedlaný profesionálnymi jazdcami tímu Mercatone Uno v rovnakých farbách. Rám mal skvelú hmotnosť na úrovni 1,1 kg. Vyrábal sa zo zliatiny hliníka 7005.

Ďalším unikátom je použitie výročnej sady Shimano Dura Ace, ktorá vznikla ako limitka v roku 1998 pri príležitosťi 25. výročia uvedenia sady Dura Ace na trh.

Hmotnosť celého bicykla je 9,45 kg

Bianchi Campione – Campagnolo Mirage

Rok výroby 1998

Oceľový rám bicykla je z materiálu Dedacciai Zero/Tre. Tento materiál bol používaný na výrobu nižších tried bicyklov s dostupnejšími výbavami, ako je aj tu použité Campagnolo Mirage/Veloce. Bol to o niečo ťažší ako top modely z portfólia, ale stále veľmi pevný a odolný rám so závodnou geometriou.

Hmotnosť bicykla je 9,95 kg

Bianchi EV Ti Lugged – titanový rám

Rok výroby 2000 -2004

Model Titanium EV bol jedným z poslených modelov s nálepkou „Made in Italy“, kompletne vyrobený vo fabrike v Treviglio neďaleko Milána. Špecialitou rámu je spájanie hlavných rámových trubiek do tvaroviek ako kedysi pri oceľových rámoch, čo umožňovalo lepšie a rýchlejšie prispôsobenie veľkosti rámu na jazdca. Ide o dôkaz unikátneho riešenia, aké Bianchi prinášalo aj na prelome tisícročí.

Špecialitou titánových rámov je to, že ide v podstate o rám, ktorý by mal vydržať desaťročia bez zmeny pevnosti a jazdných vlastností.

Hmotnosť rámu bola na úrovni 1,4 kg a hmotnosť celého bicykla sa v danej výbave aj s pedálmi je 8,35 kg

Bianchi 928 Carbon 120th anniversary edition

Rok výroby 2005

Model 928 carbon v tejto jedinečnej farebnej kombinácií vznikol ako výročný model k 120. Narodeninám značky Bianchi, ktorá bola založená v roku 1885.

Základom pre tento jedinečný model, bol vtedy aktuálny rám s názvom 928. Tento názov vychádzal z rokov, v ktorých sa podarilo jazdcovi na Bianchi, dosiahnut víťazné double Giro – Tour. Konkrétne v rokoch 1949 a 1952 sa podarilo vyhrať túto kombináciu Faustovi Coppimu. Následne v roku 1998 a zatiaľ naposledy vyhral kombináciu Giro – Tour Marco Pantani.

Hmotnosť celého bicykla je 8,8 kg.

Bianchi Aquila TT – Primož Roglič

Rok výroby 2019

Aktuálny a unikátny časovkársky model je výnimočný tým, že sa jedná o vlastný bicykel aktuálneho Olympijského víťaza v časovke Primoža Rogliča.

Primož Roglič na modeli Bianchi Aquila bol celkovo druhý na MS v Bergene, vyhral viacero individuálnych časoviek na pretekoch World Tour a tiež etapy na Giro, Tour de France a Vuelte.

Jedinečná zbierka bude vystavená počas novembra 2021 v Bianchi Showroome v predajni PRO CYCLING na Medveďovej 1/A v Bratislave – Petržalke počas otváracích hodín.

https://www.bianchi.sk/sekcia/Bianchi-showroom/

Prídite ju zažiť na vlastné oči.

Tešíme sa na Vašu návštevu!

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár