Bicyklovanie po výmene bedrového kĺbu

zdroj: @unsplash.com @murillodepaula

Bicyklovanie je veľmi dobrým spôsobom, ako sa dostať do formy, či si prípadne udržať aktuálnu kondíciu. Cyklistika taktiež patrí aj medzi športy, ktoré vám môžu pomôcť zlepšiť vaše zdravie či zregenerovať po niektorých zraneniach či zdravotných zásahoch.

Cyklistika je v dnešnej dobe populárna nielen pre aktívnych športovcov, no tiež aj pre stávkarov. Možnosť vsadiť si na tento obľúbený šport vám ponúkajú nielen tie najlepsie online casina, no väčšina z tých, ktoré vám na našom trhu ponúkajú možnosť využiť ich služby.

Bicyklovanie po operácii

Bedrový kĺb je časť tela, s ktorou má problém skutočne veľké množstvo ľudí. Mnoho z nich sa nakoniec rozhodne podstúpiť operáciu, v rámci ktorej im je bedrový kĺb vymenený. Tak, ako je to u množstva iných typov zákrokov, aj po operácii bedrového kĺbu budete musieť počítať s tým, že bude potrebný istý čas na rekonvalescenciu a tiež aj rehabilitáciu. Ako teda postupovať?

Po tomto type zákroku sa väčšinou odporúča vzdať sa športových aktivít na obdobie približne 6 mesiacov. To znamená, že v tomto období by ste nemali podávať žiadne veľké športové výkony, na ktoré ste mohli byť predtým zvyknutí. Samozrejme sú však aj v rámci tohto obdobia vhodné niektoré mierne pohybové aktivity, ktoré vám pomôžu udržať sa v uspokojivej kondícii.

Po uplynutí potrebného času je však viac než vhodné začať s aktívnym pohybom, ktorý však musí spĺňať určité parametre. Samozrejme je potrebné všetko v prvom rade konzultovať s vašim lekárom, ktorý vám dokáže najlepšie poradiť, čo je pre vás vhodné. Každý prípad je totiž individuálny. Čo teda cyklistika po takomto zákroku?

Začnite zľahka

Cyklistika patrí medzi športy, ktoré sú po operácii bedrového kĺbu veľmi vhodným typom pohybu, ktorý môžete robiť. Pri jazde na bicykli znáša približne 70 – 80 % váhy sedlo, na ktorom počas jazdy sedíte, a tak je typom športovej aktivity, ktorá je pomerne šetrná k vášmu telu, a to obzvlášť po takto významnom operačnom zákroku.

Ak sa teda rozhodnete, že po operácii bedrového kĺbu vytiahnete svoj bicykel a vydáte sa na cesty, určite neurobíte chybu. Je však určite potrebné brať do úvahy niekoľko vecí:

  • Vyberte si správny bicykel
  • Začnite zľahka
  • Vyberajte si cesty s čo najhladším povrchom
  • Využívajte chrániče

Zásady pre správny pohyb na bicykli

V prvom rade by ste si mali vybrať správny bicykel, ktorý bude dostatočne kvalitný, napríklad by ste si mali dať záležať na tom, aby bol dobre odpružený. Mnoho lekárov odporúča po operácii bedrového kĺbu začať na stacionárnom bicykli, čo má hneď niekoľko výhod. V prvom rade vám stacionárny bicykel ponúka možnosť bezpečného tréningu, keďže je u neho riziko pádu rádovo menšie ako u bicyklovania vonku. Ďalej si na ňom môžete sami „nanečisto“ vyskúšať, ako ste na tom, aké sú vaše limity.

Ďalším dôležitým pravidlom je to, aby ste sa na začiatok vášho bicyklovania po operácii nepreceňovali. To znamená, že je potrebné začať zľahka a postupne sa prepracovať k vyšším výkonom. To však platí všeobecne, nielen po takomto náročnom zákroku.

Taktiež by ste mali zvažovať aj to, aký povrch si pre svoje bicyklovanie vyberiete. Je logické, že najvhodnejšie bude vybrať si povrchy, ktoré sú čo najhladšie a nepúšťať sa ihneď na nespevnené lesné cesty a podobné povrchy.

A samozrejme je potrebné, aby ste pri vašom bicyklovaní boli dostatočne chránení, a tak by ste mali vždy nosiť chrániče, ktoré zabránia zbytočným poraneniam pri prípadnom páde, ktorý môže zažiť každý cyklista.

Záver

Cyklistika je teda vhodný šport ako pre ľudí v dobrom zdravotnom stave, tak aj pre tých, ktorí podstúpili operáciu bedrového kĺbu. Vždy by ste však mali myslieť na to, že treba postupovať pomaly a opatrne a všetky svoje kroky konzultovať s lekárom, ktorý vám v tejto oblasti dokáže poradiť najlepšie.

  

Mohlo by vás zaujímať

Komentáre

Pridaj komentár