Bol zverejnený profil brutálnych jednodňových pretekov s cieľom na slávnom Mont Ventoux

zdroj: twitter.com/LeTour

Nové preteky s názvom Mont Ventoux Denivelé Challenges budú v sezóne 2019 v kategórii UCI 1.1. Konať sa budú v nedeľu 17. júna a budú obsahovať 4400 nastúpaných výškových metrov na trase dlhej 185 kilometrov. Obsahuje sedem stúpaní, finiš na nachádza na najťažšom z nich – legendárnom kopci Mont Ventoux, ktorý patrí medzi najikonickejšie stúpania Tour de France.

Po štarte jazdcov otestuje menšie stúpanie dlhé 5 km s priemerným sklonom iba 3,7%. Naleduje kopec Col des Aires (3 km; 4,9%). Potom prichádza prvý tvrdší test, Col de l’Homme Mort (11,6 km; 4,9%). Tieto všetky prekážky sa nachádzajú v prvej polovici plánovanej trasy. Po poslednom kategorizovanom kopci nasleduje zvlnená časť pretekov s menšími prevýšeniami.

Samotné stúpanie Mont Ventoux je dlhé 21 km a jeho priemerný sklon je až 8,7%. Na Tour de France sa objavilo 16-krát, z toho 10-krát bolo cieľovým stúpaním. Prvýkrát bolo na programe Starej Dámy v roku 1951. Do histórie sa zapísalo ako rozhodujúci prvok v celkovom poradí, no zaznamenalo aj úmrite Brita Toma Simpsona v roku 1967.

Pôjde sa klasickou cestou z obce Bédoin. Tá sa nachádza na juhu Francúzska v regióne Provence. S celkovým prevýšením 1612 metrov pôjde o mimoriadne náročný finiš pretekov. Tie sa konajú v rámi Mont Ventoux Cycling Festival, budú predchádzať amatérskej akcii Santini GF Mont Ventoux.

Naposledy na Tour sa Mont Ventoux objavilo v roku 2016, išlo sa však o skrátenú verziu etapy. Vtedy sa tešil Thomas De Gendt (:lts:), no pamätný hlavne bol incident Chrisa Frooma (:sky:), ktorý musel istý čas bežať.

12. etapa Tour de France 2016

Zdroj: cyclingweekly

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár