Boľavé kolená? Bicykel vás dostane do formy

Boľavé kolená PR článok

Mnohých ľudí trápia chronické bolesti kolien. Čo však robiť, ak chcete žiť aktívne, no bolesť vám to nedovolí? Možno by ste neverili, ale aj kolená si dokážete posilniť a dostať sa tak do formy. Ak máte problémy s kolenami, tento článok je práve pre vás. Povieme si v ňom o možných príčinách bolesti či o tom, prečo je bicyklovanie tou správnou voľbou pre zdravé kĺby.

Bolesti kolien a ich príčiny

Bolesť kolien je nepríjemná vec a trápi mnohých z nás. V niektorých prípadoch ide o preťaženie kĺbov pri športe alebo pri väčšej záťaži, o podceňovanie strečingu, prípadne to môže byť dlhodobejšieho charakteru.

Kolená patria k nesmierne dôležitým častiam tela, ktoré dennodenne zaťažujeme. Umožňujú náš pohyb, zmierňujú otrasy pri chôdzi či behu, a teda sú nenahraditeľné pri každom našom základnom pohybe. Kolenný kĺb ako taký posilniť síce nevieme, no môžeme sa sústrediť na okolité svaly a šľachy, vďaka čomu zmiernime bolesti a zároveň sa ochránime pred ďalšími zraneniami, prípadne zhoršením ich stavu.

Boľavé kolená PR článok

Odporúčané aktivity pri bolesti kolien

Ak prídete k lekárovi s bolesťami kolien, asi každý ortopéd vám odporučí cvičenie. Možno vám to príde ako paradox, nakoľko vás môžu kolená trápiť práve kvôli cvičeniu, no nie je cvičenie ako cvičenie.

Či už máte koleno len preťažené, alebo máte chronické bolesti či poškodený meniskus, medzi najčastejšie typy aktivít, ktoré vám ortopéd odporučí, je bicyklovanie a plávanie. Tým, že budete žiť aktívne, ochránite svoje kĺby pred bolesťou. Takisto ich práve plávaním či bicyklovaním chránite pred záťažou a zároveň posilňujete. O tom si ale povieme ešte viac (Tu si môžete prečítať článok a správnom výbere oblečenia na bicykel).

Bicyklovanie

Či už ako prevencia, alebo ako forma rehabilitácie, pri bolestiach kolien sa jednoznačne odporúča bicyklovanie. Cvičíte ním totiž svaly, ktoré vám koleno spevnia a zároveň si ho namáhate len v minimalnej miere. Okrem kolien si šetríte aj bedrá.

Začali vás bolieť kolená práve pri bicyklovaní? Táto bolesť mohla vzniknúť z viacerých príčin. Aj preto si pri bicyklovaní musíte dať pozor na viacero faktorov, ktoré by vám mohli uškodiť.

Na čo si dať pri bicyklovaní pozor a nezaťažovať tak zbytočne svoje kolená:

  • nesprávna veľkosť rámu bicykla
  • zle nastavené sedadlo či riadenie

 

Ak budete mať správne nastavený bicykel, koleno sa vám nebude vychyľovať do strán a pri bicyklovaní budete zapájať tie správne svaly a šľachy. Aj preto sa táto metóda používa práve pri bolestiach kolien.

TIP: Ak vám nepraje počasie, bicyklovať sa môžete na stacionárnom bicykli. V prípade dobrého počasia je však dobré nahodiť na seba pohodlné cyklistické oblečenie, prípadne niečo, v čom sa budete cítiť dobre, a vyraziť na cesty. Bude to liek nielen pre vaše telo, ale aj pre dušu.

Boľavé kolená PR článok

Plávanie

Ďalšou obľúbenou aktivitou, ktorá sa používa pri rekonvalescencii po úrazoch, či ako prevencia proti bolesti kolien, je plávanie. Plávanie patrí k tým najšetrnejším a najbezpečnejším aktivitám vôbec. Posilňuje telo a zároveň ho nevystavuje záťaži svojej vlastnej váhy. Práve preto je vhodným najmä pre ľudí s bolesťami chrbtice či kĺbov.

TIP: Pri plávaní sa odporúča štýl kraul a znak. Je to najmä preto, že pri týchto štýloch plávania nerotuje kolenný kĺb, ako napríklad pri štýle prsia. Koleno tak nevystavujete neprimeranej záťaži a zároveň ho posilňujete.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár