Bora, Quick Step, CCC a ďalšie dva World Tour tímy naprieč krajinou. Okolo Slovenska predstavené

zdroj: twitter.com/GeoffreyMarmion

Dnes bola oficiálne predstavená trasa a účasť tímov na 63. ročníku pretekov Okolo Slovenska. Tie zostávajú v kategórii UCI 2.1. Ako sa ukázalo aj minulý rok, toto podujatie dokázala prilákať veľké mená, kvalitnou organizáciou si polepšilo aj z pohľadu účasti svetových tímov.

Opäť sa pôjde v deviatom mesiaci, Okolo Slovenska sa bude konať 18. až 21. septembra 2019. Prejde sa celkovo 708,8 kilometra cez päť samosprávnych krajov smerom od východu na západ.

Trasa

1A. etapa: Bardejov > Bardejov (138,2 km)

Preteky odštartujú v stredu. 18. 9. Miestom začiatku bude Bardejov. Tam sa bude štartovať a finišovať prvá poletapa dlhá 138 kilometrov s rovinatým profilom.

2019 - etapa 1a - profil

1B. etapa (ITT): Bardejov > Bardejov (6,8 km)

Popoludní po skončení 1.A etapy príde na rad individuálna časovka v meste na východe krajiny. Trasu boja proti chronometru bude tvoriť okruh mestom dlhý 6,8 km s rovinatým charakterom. Srdcom prvého dňa bude historické námestie zapísané v zozname UNESCO.

2019 - etapa 1b - profil

2019 - etapa 1b - mapa

2. etapa: Bardejov > Ružomberok (226,6 km)

Vo štvrtok nasleduje druhá, najťažšia etapa dlhá 226 kilometrov. Začiatok je naplánovaný v Bardejove a finišom v Ružomberku. Táto kráľovská etapa povedie cez Starú Ľubovňu, Červený Kláštor, Štrbské pleso a zjazdom do doliny s cieľom na Liptove.

Obsah vyplnia vrchárske prémie Obručné, Stráňavské sedlo alebo Magurské sedlo. Prejazd cez Vysoké Tatry je obohatený stúpaniami na Starý Smokovec a Štrbské pleso, najvyšší bod celého ročníka vo výške 1257 m. n. m. Toto posledné stúpanie sa nachádza vyše 75 km pred cieľom, čiže skupina vrchárov by sa mala udržať až do cieľa a v ňom na rovinatej časti etapy bojovať o víťazstvo v šprinte alebo samostatnom úniku.

3. etapa: Ružomberok > Hlohovec (200,6 km)

Dvesto kilometrov sa prejde aj v tretej etape z Ružomberka do Hlohovca. Ide o mierne zvlnenú etapu s finišom pri kaštieli. Ten príde po krátkom, výbušnom kopci vhodný pre atraktívny šprint do stúpania.

4. etapa: Hlohovec > Senica (142,1 km)

Posledná, štvrtá etapa pretekov prevedie jazdcov medzi mestami Hlohovec a Senica, kde sa celý podnik ukončí. 142-kilometrová skúška bude ideálnou príležitosťou pre najrýchlejších mužov pelotónu, keďže je rovinatá. Výnimku tvoria vrchárske prémie Holý vrch, Havran, Košariská a dva prejazdy Brestovou.

2019 - etapa 4 - profil

Tímy

Po vydarenom vlaňajšom ročníku sa preteky kvalitatívne rozrástli. Vtedy na naše cesty zavítali dva veľké tímy z prestížnej kategórie World Tour – Deceuninck-Quick Step a Bora – hansgrohe. Keďže prvá menovaná najlepšia svetová zostava poslala na Slovensko to najlepšie, preteky sa dostali do povedomia ďalších. K prezentácii určite pomohol aj víťaz Julian Alaphilippe (:qst:), ktorý je momentálne najúspešnejším cyklistom sveta. Bora – hansgrohe je domov pre jediných Slovákov vo World Tour a túto významnú príležitosť si taktiež zapísalo do kalendára.

Organizátori k belgickému tímu a domovu Petra Sagana pridali aj WT stajne CCC Team, UAE-Team Emirates a Groupama – FDJ.

Štartová listina ešte relatívne skoro pred pretekmi oznámená nie je, no nejaké náčrty poskytla nemecká Bora. V nej by sa mali predstaviť dvaja Slováci Juraj Sagan (BOH) a Erik Baška (BOH), čo urobili aj minulý rok. K slovu by sa mali dostať aj Emanuel Buchmann (BOH), Andreas Schillinger (BOH), Lukas Pöstelberger (BOH), Oscar Gatto (BOH) alebo Maciej Bodnar (BOH). Išlo by tak o mimoriadne kvalitnú zostavu, Peter Sagan pravdepodobne aj tento rok účasť vynechá. V rovnakom období sa v Kanade konajú dve prestížne jednodňovky a termín Tour de Slovaquie je posunutý o týždeň neskôr. To by mohlo zasiahnuť do jeho vrcholných príprav na majstrovstvá sveta .

V rozhovore pre Cyklonews nám Čech Josef Černý (:ccc:) potvrdil, že inklinuje k účasti na Slovensku. Z ostatných tímov sú potvrdené mená Jan Polanc (:uae:), ktorý držal dres pre lídra pretekov na Giro d’Italia. V prípade problémov by ho mal zastúpiť hviezdny Nór, víťaz tohtoročnej klasiky Gent-Wevelgem Alexander Kristoff (:uae:).

Z celkových 22 celkov až 8 zaberú tímy z pro-kontinentálnej sféry. To je o tri viac ako v roku 2018. Budú to Androni Giocatolli – Sidermec, Israel Cycling Academy, Gazprom-Rusvelo, Roompot – Charles a Riwal Readynez, Delko Marseille Provence, Wallone – Bruxelles a tím zložený výhradne z diabetikov Novo Nordisk.

Veľké podujatie si, samozrejme, nenechá ujsť ani jediný kontinentálny tím zo Slovenska – Dukla Banská Bystrica. Zo zaujímavých značiek sa u nás predstaví aj Development Team Sunweb, čiže mládežnícka zostava WT tímu Sunweb, za ktorý jazdí napríklad Dumoulin alebo Matthews.

Zostrih z minulého roka:

Zdroj, foto: okoloslovenska.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár