Brabantský šíp 2021: Pidcock vyhral nad Van Aertom a Trentinom

Tom Pidcock Brabantský šíp 2021

zdroj: twitter.com/FlandersClassic

Brit Tom Pidcock (:ins:) vyhral klasiku Brabantský šíp 2021. V stredajších pretekoch skončil druhý Wout van Aert (:tjb:), tretí bol Matteo Trentin (:uae:).

Do cieľa na kilometrovom kopci v Overijse mierila líderská trojica vo veľmi pomalom tempe. Po taktizovaní bol na špici Trentin a 250 metrov pred cieľom začal šprintovať favorizovaný Belgičan Van Aert. Koleso jazdca Jumbo-Visma nasledoval Pidcock, ktorý mal v posledných 50 metroch najlepšie zrýchlenie. Trentinovi skoro došli sily a bral tretie miesto.

21-ročný cyklokrosár Pidcock získal po rýchlostnom súboji prvé víťazstvo v profesionálnej cestnej kariére. Do World Tour pelotónu s tímom INEOS Grenadiers prišiel iba na začiatku tejto sezóny.

Pidcock bol zároveň iniciátorom najväčších selekcií dňa, dvakrát silno zaútočil na krátkych stúpaniach s kockami a prakticky rozhodol preteky.

„Som prekvapený. Šprinty na konci ťažkých pretekov sú proste také, nie sú vždy rovnaké. Wout bol dnes veľmi silný, ale možno pracoval až príliš tvrdo,“ povedal Pidcock po pretekoch.

„Čakal som, potom nastúpil Van Aert, bol som trochu zablokovaný, ale dokázal som sa cez neho dostať. Mal som dobrý tréning v poslednom týždni,“ opísal záver britský univerzál. Pidcock sa zaradil k favortitom na ardenské preteky v ďalšom týždni, pričom ešte stále kombinuje cestu, cyklokros i horskú cyklistiku. V tejto sezóne dosiahol veľmi kvalitné výsledky na Kuurne – Brusel – Kuurne (3. miesto) a Strade Bianche (5. miesto).

Benoit Cosnefroy (ACT) takmer využil výrazné spomalenie skupiny, ale nestačilo to. Bol pohltený stíhacou skupinou v posledných metroch. Po štvrté miesto si z nej v špurte prišiel Holanďan Ide Schelling (BOH) so stratou 7 sekúnd.

Ako prebehol Brabantský šíp 2021?

Preteky druhej najvyššej kategórie (.Pro) mali 202 kilometrov. Jazdcov priniesli na cesty, na ktorých sa odohrajú UCI Majstorvstvá sveta v cestnej cyklistike 2021.

Po štarte v Leuven počkalo na jazdcov 27 stúpaní nie dlhších ako 1000 metrov. V posledných okruhoch sa nachádzal aj sektor s kockami Moskesstraat dlhý 500 metrov. Po ťažkom stúpaní Holsteihde bol ešte na rade finálny kopec v meste Overijse.

Brabantský šíp 2021 – profil:

Profil. zdroj: debrabantsepijl.be

 

Bryan Coquard (B&B), Andreas Leknessund (DSM), Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe), Julian Mertens (Sport Vlaanderen-Baloise), Ludovic Robeet (Bingoal-Wallonie Bruxelles), Anders Skaarseth (Uno-X), Brent Van Moer (Lotto-Soudal), Emmanuel Morin (Cofidis), Kevin Van Melsen (Intermarché-Wanty-Gobert) vytvorili skorý únik dňa.

70 kilometrov pred cieľom mali náskok troch minút na pelotón, v ktorom ťahali viaceré tímy. Vtedy započal svoju taktickú hru tím Deceuninck – Quick-Step, Zaútočil Rémi Cavagna (:dqt:) a zobral so sebou Dylana Teunsa (TBV), Oscara Riesebeeka (Alpecin-Fenix), Toma Skujinša (:tfr:), Benoita Cosnefroya (ACT), Svena Erika Bystroma (:uae:) a Roba Stannarda (:bex:). 56 km pred cieľom strácala Cavagnova skupina minútu na únik dňa, z ktorého vypadli Coquard, Mertens, Morin, Van Melsen.

Gijs Leemreize (:tjb:) bol diskvalifikovaný z pretekov za používanie nepovolenej pozície na bicykli. Mohlo tak ísť o „super – tuck“ v zjazde, alebo o pozíciu s predlaktiami na riadidlách.

Veľký pád v pelotóne

Vo vysokej rýchlosti sa v posledných 40 km udial nebezpečný hromadný pád. Na zemi bolo približne 20 jazdcov, medzi nimi favoriti ako Anthony Turgis, Florian Senechal, Michael Matthews. Incident rozdelil pelotón na malé skupinky.

Pidcock zaútočil, Van Aert a Trentin nasledovali

38 km pred cieľom prišiel prvý útok z favoritov. Tom Pidcock (:ins:) z pelotónu nastúpil na kopci . Wout van Aert (:tjb:) a Matteo Trentin (:uae:) dokázali mladého Brita nasledovať. Pôvodný únik strácal už len minútu, spojil sa s Cavagnovou skupinou

Trojica favoritov sa spojila s čelom 30 km na pásku. Preteky viedla grupa v zložení:

Za nimi bol zvyšok pelotónu so stratou 30 sekúnd, ale nikto veľmi nepracoval. Na ďalších stúpaniach zo skupiny odpadol Belgičan Meeus a snažil sa pomôcť kolegovi Ideovi Schellingovi (BOH) dostať sa do hry. Pelotón s favoritmi ako Stuyven, Van Avermaet alebo Laporte strácal 50 sekúnd.

Trentin na nič nečakal

Trentin zaútočil z čela 28 km pred páskou. Vypracoval si 20-sekundový náskok, keďže nikto za ním nebol ochotný spolupracovať a priniesť si rýchleho Van Aerta do cieľa. Holanďan Schelling sa po kvalitnom výkone pred posledným kolom dostal na hlavnú skupinu s Van Aertom. Nasledovalo ešte päť neúprosných stúpaní.

Pidcock, Van Aert, Trentin vedú

V posledných 16 km na Hertstraate skúšal útok Pidcock a ihneď sa na neho zavesil Van Aert. Dvojica spolupracovala a začala zmazávať výhodu Trentina. Na Taliana sa napokon dotiahla na méte 13 km do konca.

Moskesstraat na hranici posledných 10 km priniesol zrýchlenie Van Aerta, ale 26-ročný jazdec sa neoddelil. Zo stíhacej skupinky sa však osamostatnili Teuns a Cosnefroy, ku ktorým sa o pár kilometrov pridali Leknessund aj Skujinš a následne aj celá stíhacia skupina. Tempo tak spomalilo, strata razom narástla na 30 sekúnd, znamenalo víťazstvo líderskej trojičky.

Výsledky: Brabantský šíp 2021 – Tom Pidcock:

Poz.JazdecTímČas
01Tom PidcockINEOS Grenadiers4:36:27
02Wout Van AertJumbo-Visma+ 00
03Matteo TrentinUAE Team Emirates+ 02
04Ide SchellingBORA-hansgrohe+ 07
05Toms SkujinsTrek-Segafredo+ 07
06Robert StannardTeam BikeExchange+ 07
07Dylan TeunsBahrain Victorious+ 07
08Benoît CosnefroyAG2R Citroën Team+ 07
09Oscar RiesebeekAlpecin-Fenix+ 07
10Andreas LeknessundTeam DSM+ 12
11Remi CavagnaDeceuninck-Quick Step+ 25
12Greg Van AvermaetAG2R Citroën Team+ 48
13Dries De BondtAlpecin-Fenix+ 48
14Valentin MadouasGroupama-FDJ+ 48
15Milan MentenBingoal Pauwels Sauces WB+ 48
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár