Brabantský šíp 2021 preview: štafeta sa preberá, Zbohom Flámsko, vitaj Valónsko

Brabantský šíp 2021

zdroj: (c) Flanders Classics

V stredu sa cyklisti rozlúčia s jarnou kockovou časťou sezóny na 61. ročníku pretekov Brabantský šíp 2021. Preteky každý rok spájajú dve veľké podujatia a to peklo severu, Paríž – Roubaix (tento rok na programe 3. októbra), a prvú z troch ardenských klasík Amstel Gold Race. Takýmto spôsobom sa cyklistická sezóna v Belgicku presúva zo severu na juh. A teda cyklisti sa lúčia s flámskymi kockami a bergami a vydávajú sa v ústrety strmším a vyšším valónskym kopcom. Taktiež sa mení okruh favoritov, klasických klasikárov striedajú ardenári. Avšak Brabantský šíp je jediné podujatie, ktoré môže vyhrať naozaj ktokoľvek, pretože ide o kombináciu toho, čo je v Belgicku vyhľadávané.

  • https://www.cyklonews.sk/brabantsky-sip-2021-pidcock-vyhral-nad-van-aertom-a-trentinom/>>> Preteky sa už konali. Na tomto odkaze nájdete výsledky a report

streda 14. apríla 2021
ročník: 61.
kategória: Pro Tour
dĺžka: 202 kilometrov
štart Leuven
cieľ: Overijse
počet kopcov: 24
počet dláždených úsekov: 8 (dva úseky, ktoré sa idú štyrikrát)

História

Prvý ročník pretekov sa konal v roku 1961 a to iba o šesť rokov skôr ako závod na území Limburska Amstel Gold Race. Ako býva zvykom na belgických klasikách, najviac víťazstiev majú práve Belgičania a to až 38. Cyklistom, ktorý najčastejšie víťazil na tomto závode, je Edwig van Hooydonck. V jeho prípade sú to štyri tituly, navyše v rovnakom roku dokázal zvíťaziť na všetkých troch ardenských klasikách (Amstel Gold Race. Valónsky šíp a Liége – Bastogne – Liége). V roku 2011 ho napodobnil Philippe Gilbert (:lts:). V roku 2013 vyhral túto jednodňovku mladý Peter Sagan. Doteraz je to jeho jediná vyhraná klasika s možným prívlastkom „ardenská“.

Poslední víťazi:

2020 Julian Alaphilippe (FRA)
2019 Mathieu Van Der Poel (NED)
2018 Tim Wellens (BEL)
2017 Sonny Colbrelli (ITA)
2016 Petr Vakoč (CZE)
2015 Ben Hermans (BEL)
2014 Philippe Gilbert (BEL)
2013 Peter Sagan (SVK)
2012 Thomas Voeckler (FRA)
2011 Philippe Gilbert (BEL)
2010 Sebastien Rosseler (BEL)

Charakteristika

Brabantský šíp 2021
Trasa Brabantského šípu. zdroj: debrabantsepijl.be

Trať Brabantského šípu je situovaná v regióne Brabantsko, ktorý zasahuje aj do Flámska, aj do Valónska. Dá sa teda povedať, že Brabanstký šíp je podujatie, ako už bolo zmienené, na ktorom flámske klasiky podávajú štafetu valónskym. Každý ročník pozostáva z 24 – 26 krátkych ale zato strmých stúpaní. 15 z nich sa nachádza na záverečnom okruhu v Overijse. Taktiež nechýbajú úseky pavé.

Brabantský šíp 2021
Profil. zdroj: debrabantsepijl.be

Dôležité miesta Brabanstkého šípu 2021

Rozhodujúce momenty nastanú na záverečnom okruhu v mestečku Overijse, v ktorého extraviláne budú cyklisti zvládať stúpania ako Herstraat, Moskesstraat a Holstheide. Cieľová páska je taktiež situovaná na strmom kopci. Čo sa týka dláždených úsekov, tie sa nachádzajú najmä na záverečnom okruhu. Toto všetko sú miesta, kde cyklisti budú môcť zaútočiť. Netreba však zabúdať, že Brabantský šíp väčšinou nie je klasika, ktorá sa vyhráva osamote.

Brabantský šíp 2021: Favoriti

Najväčším favoritom je jednoznačne Wout van Aert (:tjb:), ktorý na Okolo Flámska skončil v top 10. Sily mu však v poslednom bergu (Patterberg) došli, uvidíme teda, s akou formou sa postaví na štart v mestečku Leuven. Medzi favoritov druhého rádu musíme zaradiť také mená ako Michael Matthews (:bex:), Greg van Avermaet (ACT), Thomas Pidcock (:ins:) či Sonny Colbrelli (TBV).

Pozor však na víťaza z roku 2016 Čecha Petra Vakoča (Alpecin-Fenix) či ardenára Boba Jungelsa (ACT). Kartami môže zamiešať aj Dries Devenyns (:dqt:), Mikkel Honoré (:dqt:) či Nils Politt (BOH), pre ktorého to je posledná šanca na dlhé obdobie dokázať, že Bora urobila dobrý obchod.

Obrázok
dojazd minulého roka https://twitter.com/DeBrabantsePijl/status/1381265495001858053/photo/1

Na štarte bude chýbať obhajca titulu z minulého roka Julian Alaphilippe (:dqt:) a taktiež víťaz z roku 2019 Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix).

Preteky sa simultánne pôjdu s etapovými pretekmi v Turecku a taktiež s pretekmi Okolo Valencie, ktoré boli z jari posunuté na neskorší termín kvôli pandémii spôsobenej koronavírusom.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár