Brabantský šíp 2022: 19-ročný Magnus Sheffield nenápadne ušiel a vyhral

Brabantský šíp 2022

zdroj: https://twitter.com/AG2RCITROENTEAM/status/1238926

62. ročník valónsko-flámskej klasiky Brabantský šíp 2022 priniesol zaujímavé cyklistické divadlo. Ozajstná cyklistika začala po nájazde do záverečného okruhu, kde cyklisti museli zakaždým zdolať 4 helingeny. Práve na nich sa vyselektovala skupina favoritov, v ktorej sa nachádzal aj dnešný víťaz Magnus Sheffield (:ins:) – iba 19-ročný mladý talent. Druhý skončil Benoît Cosnefroy (ACT) a tretí Warren Barguil (Arkéa-Samsic), ktorý sa tak na pódium dostal namiesto relegovaného Tima Wellensa (:lts:). Wellens svoj šprint viedol mimo líniu a vytlačil tak Evenepoela. 

Magnus Sheffield na Brabantskom šípe získal doposiaľ najväčšie víťazstvo vo svojej kariére. Ba navyše za pár dní oslavuje 20. narodeniny. Benoît Cosnefroy zas opäť okúsil, ako chutí druhé miesto, keďže druhý skončil aj nedávno na Amstel Gold Race. Do finále sa nezapojil Belgičan Remco Evenepoel (:dqt:), ktorého v šprinte vytlačil Tim Wellens. Belgičan to okomentoval ako dôvod na diskvalifikáciu, pričom však zabudol, že to bol práve on, kto nebezpečne vytlačil pretekára v priebehu pretekov. Trápenie tímu Quick-Step Alpha Vinyl teda naďalej pokračuje. Tento fakt umocňuje aj pád Juliana Alaphilippa (:dqt:) pri vjazde do záverečného prejazdu okruhu.

Brabantský šíp 2022 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/brabantse-pijl/2022/result/today/profiles

Slávnostný štart:

Veľký okruh

Ako býva zvykom, Brabantský šíp sa sprvu jazdí na väčšom okruhu. Počas jeho prvého prejazdu sa do čela pretekov napriek nepriazni počasia dostala trojica v zložení Ludovic Robeet (Bingoal Pauwels Sauces WB), Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise) a Ander Okamika (Burgos-BH). Na pelotón si dlhodobo udržiavali 2 minúty náskoku.

Malý okruh

Rozhodujúcu časť pretekov tvoril záverečný menší okruh, ktorý bol na programe až 4x. Cyklisti doň prišli 80 kilometrov pred cieľom. Hlavným spestrením boli 4 helingeny, ktoré hneď premiešali hlavným poľom. Na samom čele ešte zotrvali Ludovic RobeetAaron Van Poucke, ktorí sa doslova lámali na vrchol Moskesstraatu, najťažšieho helingenu záverečného okruhu.

Za čelnou dvojicou jazdila 5-členná skupina prenasledovateľov, kde sme mohli nájsť aj Thomasa Pidcocka (:ins:) či Giacoma Nizzola (:tfr:). Pelotón ale nebol ďaleko. Navyše sa z neho útočilo.

Evenepoel to berie do vlastných rúk

72 kilometrov pred cieľom z vyselektovaného hlavného balíka zaútočil Remco Evenepoel (:dqt:), ktorý si dostihol skupinu prenasledovateľov a hneď v nej zaujal čelnú pozíciu. Nástup mladého Belgičana stimuloval k útoku aj úradujúceho majstra sveta Juliana Alaphilippa (:dqt:).

Po pár kilometroch sa však hlavné pole opäť zjednotilo. Na druhom prejazde Hertstraatu bola čelná dvojica eliminovaná.

Moskesstraat zasial silnú skupinu

Druhý prejazd Moskesstraatu nebol až tak selektívny. Najviac útočil Victor Campenaerts (:lts:), ktorý svoj časovkársky motor nemienil nechať nezaťažený. Jeho útoky ale nikam neviedli. Naopak, po vrchole stúpania si Ben Turner (:ins:) dokázal vypracovať solídny náskok na kompaktné pole. Stíhať sa ho následne rozhodli Remco Evenepoel a Victor Campenaerts. Neskôr sa pripojili aj Benoît Cosnefroy (ACT), Thomas Pidcock, Tim Wellens (:lts:) či Dylan Teuns (TBV). Vytvorila sa tak silná 10-členná skupina čistých favoritov, v ktorej ale chýbal Julian Alaphilippe. A jeho príchod do čela bol stále menej pravdepodobný. Jeho skupina strácala 30 sekúnd.

Hertstraat „odpáral“ trojicu

K zaujímavým selekciám došlo na treťom prejazde Hertstraatu, kde zaostala silná trojica (Evenepoel, Barguil a Campenaerts). V čele pretekov ostalon teda 6 pretekárov, pričom až traja z nich boli jazdci stajne INEOS – Grenadiers. Napokon sa však Remco Evenepoel a spol. dokázali vrátiť do čela ešte pred Moskesstraatom. Ten cyklisti zdolávali už tretíkrát.

Karty sa obrátili

Po treťom prejazde Moskesstraatu sa situácia úplne zmenila. Remco Evenepoel, ktorý zaostal v predchádzajúcom stúpaní, razantne zaútočil. Ostatní však nespali na vavrínoch.

Majster sveta na zemi

Vstup do záverečného okruhu bol pre hlavné pole dramatický, kvôli nepríjemnému pádu. Ten bol spôsobený predchádzaním tímového vozidla, ktoré zúžilo manévrovací priestor. Na zemi sa tak ocitol Julian Alaphilippe, ktorý si dlho, ležiac na zemi, držal ruku. Napokon ale vysadol späť na bicykel.

Sheffield a Cosnefroy útočia

15 kilometrov pred cieľom na Hertstraate zaútočil Magnus Sheffield (:ins:) a Benoît Cosnefroy, ktorý sa tak snažil napodobniť výsledok z Amstel Gold Race. Útok tejto dvojice ale nenašiel pochopenie u zvyšku čelnej skupiny.

Útočilo sa aj z hlavnej skupiny, kde opraty do rúk vzal Matteo Trentin (UAD) a Michael Matthews (:bex:). Strata však bola viac než polminútová.

Strhujúce boje sme mohli vidieť na poslednom prejazde Moskesstraatu, kde trošku zaostal Waren Barguil. Zakrátko sa však dokázal vrátiť do čela. 7 cyklistov si záverečných 9 kilometrov „spríjemnilo“ nepretržitým útočením a taktizovaním. Záver sa blížil.

Finále hodné klasiky Brabantský šíp 2022

3 kilometre pred cieľom sa nenápadne odpútal 19-ročný talent Magnus Sheffield z tímu INEOS – Grenadiers, ktorý mal početnú prevahu. Sťahovanie tak ostalo na Evenepoeli, Cosnefroyovi, Wellensovi či Barguilovi. Tí ale nemali už dostatok síl, a preto si Magnus Sheffield prišiel v cieli po víťazstvo. Druhý skončil Benoît Cosnefroy a tretí zas Warren Barguil.

Brabantský šíp 2022 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár