Brabantský šíp 2022 Preview: tam, kde sa Flámsko stretáva s Valónskom

Brabantský šíp 2022

zdroj: https://twitter.com/alafpolak1/status/568

Už v stredu 13. apríla sa uskutoční 62. ročník klasiky Brabantský šíp 2022. Každoročne preteky spájajú dve veľké podujatia Paríž – Roubaix a Amstel Gold Race. Takýmto spôsobom sa cyklistická sezóna v Belgicku presúva zo severu na juh. Rok 2022 je však kvôli francúzskym voľbám iný, a preto Brabantský šíp výnimočne spája spomenuté preteky v opačnom garde. Nič to ale nemení na fakte, že sa cyklisti lúčia s flámskymi bergami a vydávajú sa v ústrety strmším a vyšším valónskym kopcom. Do Leuvenu zavíta úradujúci majster sveta či vo forme jazdiaci Benoît Cosnefroy.  

Brabantský šíp – história

Prvý ročník pretekov sa konal v roku 1961 a to iba o šesť rokov skôr ako závod na území Limburska Amstel Gold Race. Ako býva zvykom na belgických klasikách, najviac víťazstiev majú práve Belgičania a to až 38. Cyklistom, ktorý najčastejšie víťazil na tomto závode, je Edwig van Hooydonck a to až štyrikrát. Navyše v rovnakom roku dokázal zvíťaziť na všetkých troch ardenských klasikách (Amstel Gold Race, Valónsky šíp a Liége – Bastogne – Liége). V roku 2011 ho napodobnil Philippe Gilbert. Rok 2013 patril mladému Petrovi Saganovi. Doteraz je to jeho jediná vyhraná klasika s prívlastkom „ardenská“.

Brabantský šíp – víťazi (posledných 10 rokov)

Menoslov víťazov len potvrdzuje to, že Brabantský šíp vyhrávajú nielen špecialisti na Ardenské klasiky ale taktiež klasikári severského rázu.

Brabantský šíp 2022 – parametre

  • dátum: 13. apríla (streda)
  • ročník: 62.
  • typ: ardensko-flámska klasika
  • dĺžka: 205 km
  • profil: zvlnený (25 ardenských kopcov)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI Pro Series
  • vysielanie: Eurosport

Brabantský šíp 2022 – trasa

Mapa pretekov:

https://firstcycling.com/race.php?r=77&y=2022

Profil pretekov:

https://www.procyclingstats.com/race/brabantse-pijl/2022/result/today/profiles

Preteky odštartujú z tradičného miesta flámskych klasík, z Leuvenu. Prvé kopce prídu na rad až po 62 kilometroch. Závod sa však začne rozhodovať až na záverečnom okruhu v okolí mesta Overijse. V jeho priebehu cyklisti zdolajú 4 rôzne stúpania, pričom prvé dve z nich: Hertstraat (725 metrov, z toho 300 metrov kocky; 3,5 %) a Moskesstraat (600 metrov, z toho 300 metrov kocky; 6,8 %) obsahujú aj časti vykladané dlažobnými kockami. Zvyšné dve stúpania: Holstheide (955 metrov; 5,4 %) a Os-Bocht (1300 metrov; 3,7 %) sú čisto asfaltové. Stúpanie Os-Bocht privedie cyklistov do cieľa. Rozhodujúca pasáž môže prísť na ktoromkoľvek stúpaní záverečného okruhu.

Brabantský šíp 2022 – favoriti

Na štart Brabantského šípu sa postavia aj niekdajší víťazi týchto pretekov ako Julian Alaphilippe (:dqt:), Thomas Pidcock (:ins:) či Philippe Gilbert (:lts:). Miláčik francúzskeho publika a úradujúci majster sveta prichádza do Belgicka z pretekov Okolo Baskicka, kde viackrát bojoval v záverečných šprintoch o pekné umiestnenia. Pidcock spoločne s Gilbertom zas prichádzajú z Amstel Gold Race, ktorý sa konal minulú nedeľu.

Nebude to však iba o nich. Na štart sa postaví aj druhý muž z Amstel Gold Race Benoît Cosnefroy (ACT), ktorý by tak mohol nadviazať na perfektný výsledok. O triumf bude bojovať aj Remco Evenepoel (:dqt:), ktorý tak bude spoločne s kolegom Alaphilippom vytvárať silné duo. Mimo okruhu favoritov nie sú ani jazdci ako Marc Hirschi (UAD), Michael Matthews (:bex:) či Dylan Teuns (TBV). Všetci traja spomenutí dosiahli umiestnenie v top 10 na jedinej World Tour klasike v Holandsku.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár